Η στρατηγική Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας -Το ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται σε ρυθμιστή - iefimerida.gr

Η στρατηγική Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας -Το ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται σε ρυθμιστή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο φόρουμ του ΟΤ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Αν και σχετικά πρόωρα, η συζήτηση για κυβερνητικές συνεργασίες άνοιξε για τα καλά και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και θέλοντας και μη εμπλέκει, εκ των πραγμάτων, το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη δημόσια τοποθέτησή του την Τετάρτη, στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, έβαλε... φωτιά στα τόπια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είπε ο πρωθυπουργός; Εκτίμησε, εμμέσως, ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική (νόμος ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, αλλά ενδεχομένως ούτε με την ενισχυμένη αναλογική (νόμος ΝΔ) με την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές. Σε εκείνη την περίπτωση, για πρώτη φορά, έδειξε καθαρά προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας.

ΚΙΝΑΛ: Δείχνει αδυναμία η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη

Στη Χαριλάου Τρικούπη είδαν το έργο να επαναλαμβάνεται. Δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ – ιδίως με την δημοσκοπική έκρηξη που απολαμβάνει μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη – μετατρέπεται αυτομάτως σε ρυθμιστικό παράγοντα, αποτελεί το «μήλον της έριδος» για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί από το ΚΙΝΑΛ είδαν στην αλλαγή στάσης Μητσοτάκη ως ηττοπάθεια. «Αποχαιρετά την αυτοδυναμία που του κουνά το μαντήλι» όπως σχολίασε το ΚΙΝΑΛ. Άλλοι διέβλεψαν ότι επιδιώκει να «στριμώξει» τον Ανδρουλάκη, στοχεύοντας στον μεσαίο χώρο -το «πολυπόθητο» κέντρο του πολιτικού τόξου.

ΚΙΝΑΛ: Ούτε με ΝΔ, ούτε με ΣΥΡΙΖΑ, σοσιαλδημοκρατική αυτόνομη πορεία

Ωστόσο, στη Χ. Τρικούπη διαμηνύουν ότι έχουν αποφασίσει: «Τέλος στα σενάρια, ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ» λέει κορυφαίο στέλεχος στο iefimerida.gr και προσθέτει: Η στρατηγική είναι καθαρή: Αυτόνομη πορεία ΠΑΣΟΚ και σοσιαλδημοκρατική κυβερνητική πρόταση». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο απίθανος διάλογος στη Βουλή με Πολάκη-Πλεύρη

Ενας διάλογος που έλαβε χώρα στη Βουλή προχθές, δίνει τον τόνο της λογικής της Χ. Τρικούπη.

Προεδρεύων της συζήτησης ήταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, το δεξί χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο βήμα ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Κατεβαίνοντας από το βήμα πλησίασε το έδρανο όπου καθόταν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και κάτι συζητούσαν. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τους έκανε παρατήρηση, ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πλεύρης δεν τον άκουσαν και συνέχισαν να μιλούν.

Οπότε ακολούθησε ο εξής διάλογος με μπηχτές και υπονοούμενα:

  • Κωνσταντινόπουλος: Κύριε Πολάκη και κύριε Πλεύρη βγείτε έξω να τα πείτε!
  • Πολάκης: Είσαι πολύ, μα πολύ ΠΑΣΟΚ!
  • Πλεύρης προς Κωνσταντινόπουλο: Ναι, αλλά εμείς θέλουμε να τα πούμε με εσάς (σ.σ. το ΚΙΝΑΛ)
  • Κωνσταντινόπουλος: Εμείς θα μείνουμε δύο φίλοι, τέλος η σχέση μας, πείτε τα οι δυό σας... (σ.σ. ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ).

Είναι προφανές ότι στις «σειρήνες» της συγκυβέρνησης, η απάντηση είναι στερεότυπη: Το ΚΙΝΑΛ παραμένει πιστό στην αυτόνομη πορεία του και στη σοσιαλδημοκρατική του πρόταση διακυβέρνησης και ξεκόβει κάθε συνεργασία.

Τα δύο σενάρια συγκυβέρνησης 

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βλέπουν δύο μόνο περιπτώσεις συγκυβέρνησης: 

  • Πρώτον κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί όχι; Τα τελευταία 10 χρόνια τη χώρα έχουν επιβαρύνει οι κυβερνήσεις αυτών των δύο κομμάτων» απαντούν στην έκπληξη του συνομιλητή τους. Και προσθέτουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αντισυστημικό κόμμα όπως πλασαρίστηκε το 2015. Κυβέρνησε και μάλιστα συγκυβέρνησε με τον Καμμένο, ψήφισε μνημόνια, έρχεται στη Βουλή να ακούσει τον Ζελένσκι, είναι φίλοι με τον Νταλάρα..., άρα ποιο είναι το πρόβλημα;»
  • Το δεύτερο είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρικομματική και εκεί θα συμμετείχε αυτονόητα το ΚΙΝΑΛ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός κανένας από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων και η κυβέρνηση αυτή θα είχε συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Αν είναι να συμμετάσχουμε σε κάτι εθνικό, βεβαίως, είμαστε πρόθυμοι. Αλλά μόνο τότε και υπό αυτές τις προϋποθέσεις» λένε.

Στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους στη Χ. Τρικούπη πάντως, αν και δεν το εκφράζουν ανοικτά, είναι πως είναι εφικτή η αλλαγή συσχετισμών -δεδομένου και του ενδιαφέροντος που παρατηρείται για τα ψηφοδέλτια - ώστε το ΚΙΝΑΛ να έρθει πολύ κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και δεύτερο κόμμα, προκαλώντας άλλα δεδομένα πλέον στο πολιτικό σκηνικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανδρουλάκης: Αυτοί θα έχουν πλερέζες το βράδυ των εκλογών

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας χθες στο Ionian TV δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας, που ο ίδιος είχε προσδιορίσει, υπό το βάρος της αποδοκιμασίας της πολιτικής του από τον ελληνικό λαό.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης εννοεί συνεργασίες αλλά όχι την πρώτη Κυριακή, αυτό σημαίνει ότι κάνει στυγνούς τακτικισμούς. Αυτό πιστεύω. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τις δημοσκοπήσεις, δεν του βγαίνουν τα κουκιά και κάνει μια στροφή νομίζοντας ότι θα μας πιέσει. Ακούστε, δεν πιεζόμαστε γιατί το βράδυ των εκλογών θα είναι αυτοί που θα πανηγυρίζουν και αυτοί που θα έχουν κατεβάσει πλερέζες. Νικητές θα είναι αυτοί που θα έχουν πολλαπλασιάσει το ποσοστό τους» τόνισε και ζήτησε ισχυρή εντολή από τους πολίτες «την πρώτη Κυριακή ώστε να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το πρόγραμμα του και τα στελέχη του».

θέμα πολιτικής επιβίωσης η μη συγκυβέρνηση

Η στρατηγική ίσων αποστάσεων από τους δύο μονομάχους είναι σαφής, αλλά δεν συνιστά απλό πολιτικό τακτικισμό. Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εάν αποφασίσει να συγκυβερνήσει με έναν εκ των δύο (ή έστω να «κλείσει το μάτι» προεκλογικά σε μια τέτοια προοπτική) είναι βέβαιο ότι υπογράφει την πολιτική του καταδίκη. Ιδίως σε συνθήκες πόλωσης όπως αναμένεται να διεξαχθούν τόσο οι εκλογές με απλή αναλογική όσο και οι επόμενες. Η πικρή εμπειρία άλλωστε της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι νωπή: Μαζί με την έλευση του πρώτου μνημονίου, η συγκυβέρνηση οδήγησε στη συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στο 4%.

«Δεν μπορείς να πας με κανέναν, αλλιώς τελείωσες» είναι η λογική. Μάλιστα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει με νόημα: «Το θέμα είναι αν κάποιοι επιδιώκουν ένα κόμμα μικρό, κυβερνητικό, βολικό συμπλήρωμα, ή αν θέλουν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ο Ανδρουλάκης θέλει μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Αν ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό, για συνεργασίες, στις εσωκομματικές εκλογές θα ψήφιζαν άλλους υποψηφίους». Το ίδιο στέλεχος πρόσθετε προς επίρρωσιν ότι επί ηγεσίας Γεννηματά, το 65% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ έλεγε ναι στη συγκυβέρνηση με ΝΔ. Τώρα μόλις το 25% λέει το ίδιο και μόλις 14% λέει με ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν υπάρχει συζήτηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί απορρίπτουν τη συγκυβέρνηση με ΝΔ

Στο ΚΙΝΑΛ, εκτιμούν ότι η στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού, οφείλεται σε αδυναμία, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία, λόγω και του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής που η ίδια η ΝΔ ψήφισε. «Θυμήθηκε τις συνεργασίες, τώρα που χάνει αυτοδυναμία» λένε με έμφαση, απορρίπτοντας το άνοιγμα. Στη Χ. Τρικούπη πιστεύουν ότι πρόκειται για τακτικισμό Μητσοτάκη με στόχο τον χώρο του κέντρου και την άσκηση πίεσης στο ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, τα δημοσκοπικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, όπως λένε, απομακρύνουν οριστικά την προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ. Πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωνε ότι μετά την εντυπωσιακή μεταστροφή Μητσοτάκη, δεν είναι απαραίτητο να πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Όχι και στον ΣΥΡΙΖΑ -«Ο Τσίπρας δεν ξαναγίνεται πρωθυπουργός»

Απορρίπτουν επίσης και την προοπτική συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ. «Πρώτον τα κουκιά δεν βγαίνουν» απαντούν καθώς όπως δείχνουν όλα τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με αρκετή διαφορά από τη ΝΔ. Χαρακτηρίζουν δε διακαείς πόθους τα σενάρια που συζητούν στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου (όπως στην «Ομπρέλα») για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. «Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε σχήματα κυβέρνησης μειοψηφίας». Όσο για το ενδεχόμενο να καταθέσει ως δέλεαρ ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση να μην είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, προκειμένου να συμπηχθεί αυτό το κυβερνητικό αντι-ΝΔ μέτωπο, η απάντηση είναι κάθετη: «Δεν ξαναγίνεται πρωθυπουργός ο Αλέξης, αυτό είναι δεδομένο. Όλα τα άλλα είναι τακτικές διαπραγμάτευσης, αλλά δεν τσιμπάμε».

 Όσο για την πίεση που θα ασκηθεί στο ΚΙΝΑΛ με το επιχείρημα να μην μείνει ακυβέρνητος ο τόπος, απαντούν:  «Εμείς θα φορτωθούμε το άγχος του Αλέξη Τσίπρα; Ας το κουβαλήσει μόνος του» απαντούν. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, υπενθύμιζε εξάλλου: «Και ο Τσίπρας το 2012 αυτό έκανε. Τότε θα μπορούσαμε να έχουμε κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε». 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ