ΚΙΝΑΛ: Ποια είναι τα στελέχη στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου -Ξεκινάει η σκληρή μάχη με 6 υποψηφίους | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Ποια είναι τα στελέχη στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου -Ξεκινάει η σκληρή μάχη με 6 υποψηφίους

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Λοβέρδος, Γερουλάνος, Καστανίδης, Χρηστίδης / Φωτογραφίες: Intimenews
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Στην αφετηρία εκκίνησης για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τοποθετούνται από σήμερα οι επτά (τυπικά) υποψήφιοι, μετά και την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, χθες, ότι κατέρχεται στην κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά.

Ωστόσο, η πρώτη απόσυρση αναμένεται να έρθει πριν ο αφέτης δώσει την πιστολιά: Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που κατέθεσε χθες 6.837 υπογραφές για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, θα έχει σύσκεψη με τους συνεργάτες του για να «αξιολογήσει τα νέα δεδομένα» και αμέσως μετά θα κάνει την ανακοίνωση απόσυρσής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα είναι πόσοι θα φτάσουν στην τελική ευθεία της κούρσας, καθώς φημολογούνται και άλλες αποσύρσεις στην πορεία.

Η ΕΔΕΚΑΠ θα παραλάβει σήμερα ως τις 18:00 τις σχετικές υπογραφές που συνοδεύουν τις υποψηφιότητες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα καταθέσει υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (περί τις 80 λέγεται) και παράλληλα θα δημοσιοποιηθούν και δηλώσεις υποστήριξης από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Τις υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει θα καταθέσουν επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης, οι οποίοι θα κάνουν και σχετικές δηλώσεις για την έναρξη και τυπικά του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα.

Στο παρασκήνιο συζητείται εντόνως το εάν θα ελεγχθούν και διασταυρωθούν ενδελεχώς οι υπογραφές όλων, καθώς υπάρχουν αναφορές και καταγγελίες ότι μέλη του Κινήματος Αλλαγής έχουν υπογράψει υπέρ ακόμη και… τριών υποψηφίων.

Το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ είναι σαφές: Κάθε μέλος μπορεί να υπογράψει μόνο υπέρ ενός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το διαβατήριο επισημοποίησης των υποψηφιοτήτων θα δοθεί σε όλους με τυπικό έλεγχο και ουσιαστικά «πολιτική απόφαση». Και ο λόγος είναι απλός: Δεν θέλουν να χάσουν το θετικό μομέντουμ της συγκυρίας που έχει αποκτήσει η εσωκομματική διαδικασία. Μένει να φανεί αν όλοι οι υποψήφιοι συμφωνήσουν σε αυτήν τη διασταλτική ερμηνεία του καταστατικού. Η πλευρά Παπανδρέου διαμηνύει πάντως ότι δεν πρόκειται να θέσει τέτοιο θέμα.

Χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου, βάζοντας τέλος στο «θρίλερ» μίας εβδομάδας και επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του iefimerida.gr όλων των προηγούμενων ημερών, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Αξιοποιώντας όλους τους δυνατούς συμβολισμούς, στο μήνυμά του από το Ιδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, προέταξε ως σύνθημα τη «Νέα Αλλαγή» που, όπως είπε, χρειάζεται η παράταξη. Ταυτόχρονα, οριοθέτησε το πολιτικό στίγμα της εκστρατείας του, κάνοντας ευθέως λόγο για «προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη συντήρηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είχε γράψει πρώτο το iefimerida.gr, ο Γ. Παπανδρέου είχε πάρει την απόφασή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, εξ ου και η ανάρτηση που είχε κάνει τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου για τα 40 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ -άλλος ένας συμβολισμός.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Γ. Παπανδρέου έκανε και προσωπικά τηλεφωνήματα μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνοντας την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος και ζητώντας τη στήριξή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβληματισμοί και πιέσεις περί του αντιθέτου από μερίδα συνεργατών και μελών του περιβάλλοντός του.

Στη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα συμβάλει για να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη και ισχυρή, πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων, αλλά και «καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε «όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής», ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή τη Φώφη Γεννηματά και την ΕΔΕΚΑΠ.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου:

«Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα. Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη.Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος.

Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων.Καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση.Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής.Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά, και την αρμόδια επιτροπή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση Παπανδρέου

Αμέσως μετά, σε ανάρτησή του στα social media, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε την απόφασή του και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Η σύσκεψη με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ

Το προσωρινό «στρατηγείο» του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται ότι θα είναι το Ιδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, απ' όπου έκανε και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Ο πρώην πρωθυπουργός, χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, κατευθύνθηκε στο Ιδρυμα «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου». Εκεί τον ανέμεναν στις 19:00, για τις τελευταίες συνεννοήσεις, οι στενοί του συνεργάτες κυρίως από το ΚΙΔΗΣΟ. Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Γιώργος Ελενόπουλος, ο Γ. Παναγόπουλος, η Αφροδίτη Παπαθανάση, ο Θανάσης Παπαγεωργίου κ.ά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την ανακοίνωση Παπανδρέου, κατέφθασαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, η Τόνια Αντωνίου κ.α.

Το τηλεφώνημα Παπανδρέου στη Γεννηματά

Περίπου στις 19:00, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τη Φώφη Γεννηματά. «Πήρα την οριστική απόφαση να είμαι υποψήφιος», της είπε. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αρκέστηκε να ευχηθεί «καλή επιτυχία», όπως έκανε με όλους τους υποψήφιους ως τώρα. Η ίδια έχει διαμηνύσει ότι ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα διασφαλίσει την ενότητα και τις διαδικασίες ως την ημέρα εκλογής του νέου αρχηγού.

Στις 20:00, ο Γ. Παπανδρέου έκανε και το τελευταίο τυπικό τηλεφώνημα, στον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ, Θ. Καπετανάκη, τον οποίο ενημέρωσε ότι κατεβαίνει υποψήφιος. Αμέσως μετά έκανε τη μαγνητοσκοπημένη δήλωση στην ΕΡΤ, που διανεμήθηκε με pool στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι ψήφοι περίπου 80-90 μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ποσοστό άνω του 27%, σχεδόν διπλάσιο από το απαιτούμενο ελάχιστο του 15%, που ισοδυναμεί με 43 στελέχη του οργάνου). Μέχρι χθες βράδυ είχαν συγκεντρωθεί επίσης περίπου 9.000 δηλώσεις στήριξης από τη διαδικτυακή πλατφόρμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ρόλοι

Το επόμενο βήμα Παπανδρέου είναι η κατανομή ρόλων στο επιτελείο του.

Κατ' αρχάς, η σύνδεση των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ με το ΚΙΝΑΛ και τη Χ. Τρικούπη. Ρόλο συνδέσμου για την ώρα παίζουν οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Τόνια Αντωνίου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Εφη Χαλάτση κ.α.

Κατά δεύτερον, η οργανωτική δουλειά. Ο Φίλιππος Σαχινίδης έχει αναλάβει να τρέξει τη συλλογή υπογραφών με τη συνδρομή των Μιχ. Καρχιμάκη και Δημ. Ρέππα. Ρόλο θα παίξουν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος καθώς και η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση.

Τρίτον, η επικοινωνία. Εδώ αξιοποιείται ήδη από χθες ο έμπειρος και συμπαθής, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ξεκίνησε μαραθώνιο με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις για να προβάλει τις θέσεις Παπανδρέου.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, φεύγοντας αργά χθες από την Πειραιώς και το Ιδρυμα Παπανδρέου, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα έχουμε να πούμε πολλά από εδώ και πέρα. Στις εμφανίσεις που θα κάνει ο ίδιος θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα του για το πώς εννοεί την προοδευτική συμμαχία που επαγγέλλεται, ενώ θα υπερτονίζει τη δική του εκδοχή για το πώς οδηγηθήκαμε στα μνημόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες παρασκηνιακές αντιδράσεις

Δεν είναι λίγοι όσοι διαβλέπουν αναβίωση κλίματος πόλωσης, όπως το 2007, στη μάχη που είχε γίνει τότε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επισήμως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ωστόσο στο παρασκήνιο έγιναν πολλά σχόλια για την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού.

«Back to the future» σχολίασε ενδεικτικά υποψήφιος, ενώ συνεργάτης άλλου υποψηφίου προέβλεπε ότι «ξεκινάει η μάχη».

«Μια απ' τα ίδια» έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος, ενώ άλλος παρατηρούσε ότι ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε κουρασμένος, χωρίς ενθουσιασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής και υποστηρικτής του, στον αντίποδα, τόνιζε ότι προκάλεσε το απαραίτητο για το ΚΙΝΑΛ επικοινωνιακό σοκ. «Αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα Παπανδρέου, δεν θα παίζαμε πρωτοσέλιδο και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων», ανέφερε.

Εκτός από πολιτικές, υπήρξαν και επικοινωνιακές παρατηρήσεις και αντιδράσεις, ως προς τη σκηνοθετική ματιά του τηλεοπτικού μηνύματος του Γιώργου Παπανδρέου.

Κανονικά συνεχίζουν οι άλλοι 5 υποψήφιοι

Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη της καθόδου Παπανδρέου δεν άλλαξε τον προγραμματισμό των υπολοίπων, πλην του Βασίλη Κεγκέρογλου, αφού συνεχίζουν κανονικά τις εκστρατείες τους, καθώς ουδείς θα κάνει πίσω, όπως έχουν διαμηνύσει και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό στις κατ' ιδίαν επαφές που είχαν.

Λοβέρδος: Η παράταξή μας θα μεγαλώσει

Χθες, ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τα Χανιά, όπου περιοδεύει, τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ενεργή, πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση».

«Στέλνω μήνυμα νίκης από τα Χανιά. Η παράταξή μας θα μεγαλώσει. Το ΠΑΣΟΚ θα ανήκει στα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. Είμαι υποψήφιος για να αποκτήσει η χώρα προς το παρόν έναν μεγάλο αντιπολιτευτικό προοδευτικό πρωταγωνιστή #Χανια#Andreas».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τον Γιώργο Παπανδρέου και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, σημείωσε: «Δεν θέλω να σχολιάσω, τα έχω πει και σε άλλες ομιλίες μου. Ας κάνει ό,τι θέλει. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, αλλά εγώ έχω τη δική μου πρόταση, την οποία θέτω στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους».

Ο κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε επίσης τον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, με προφανή συμβολισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προσκύνημα στις ρίζες της Δημοκρατικής Παράταξης. Στον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου, του πολιτικού, που όπως ο ίδιος είχε πει στον επικήδειο που εκφώνησε για τον εαυτό του, ''έθεσεν εις την υπηρεσίαν της χώρας όλο το πυρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν''», έγραψε το twitter.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως δεν περίμενε ότι μπορεί να έχει αντίπαλο τον κ. Παπανδρέου, αλλά πίστευε πως ένας άνθρωπος με τη δική του πορεία θα ήθελε να κάνει κάτι άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Λοβέρδος έχει καταθέσει από την περασμένη εβδομάδα 5.200 υπογραφές μελών από το μητρώο, ενώ την υποψηφιότητά του στηρίζουν επίσης άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος (που εγγράφηκαν τώρα), καθώς και άλλοι 8.000 «προοδευτικοί πολίτες», όπως ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ν. Ανδρουλάκης καταθέτει τις υπογραφές στην ΕΔΕΚΑΠ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να καταθέσει σήμερα στην ΕΔΕΚΑΠ τις υπογραφές για την υποψηφιότητά του, οι οποίες, κατά τους συνεργάτες του, αναμένεται να είναι πάνω από 20.000 (συμπεριλαμβανομένων των τυπικών και των απλών δηλώσεων υποστήριξης). Θα κάνει δήλωση προσερχόμενος στην ΕΔΕΚΑΠ και, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, θα παραμείνει πιστός στη λογική της ανανέωσης αλλά και «ήρεμης δύναμης» μέχρι τέλους και δεν πρόκειται να παρασυρθεί από ακρότητες.

Οι συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που θα έχει ένας πολωτικός και διχαστικός προεκλογικός αγώνας για την ενότητα του κόμματος.

«Ο Ανδρουλάκης θέλει να συμβάλει στην ενότητα και στη διεύρυνση της παράταξης, όχι στην πόλωση, που θα την κοντύνει», έλεγαν από το επιτελείο του υποψηφίου για την ηγεσία του κόμματος.

Π. Γερουλάνος: Καμπάνια με σύνθημα «Η Αλλαγή είσαι εσύ»

Ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του καμπάνια με ενεργό παρουσία, με έμφαση στη διαδικτυακή καμπάνια και σύνθημα «Η Αλλαγή είσαι εσύ». Εχει συγκεντρώσει πάνω από τις 5.000 υπογραφές που απαιτούνται (πάνω από 6.000) και θα τις καταθέσει επίσης σήμερα στην ΕΔΕΚΑΠ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Π. Χρηστίδης: Καταθέτει υπογραφές με σύνθημα restart της παράταξης

Ο Παύλος Χρηστίδης συνεχίζει κανονικά, με έμφαση στην ανάγκη ανανέωσης και restart της παράταξης. Καταθέτει το μεσημέρι στην ΕΔΕΚΑΠ τις υπογραφές για την υποψηφιότητά του, που θα είναι «από τη Βύσσα του Εβρου μέχρι την Κρήτη, και από τη Ρόδο ως την Κέρκυρα», όπως λένε συνεργάτες του.

Επιμένει ο Χάρης Καστανίδης

Ο Χάρης Καστανίδης, που η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου τον βρήκε στην Κέρκυρα, σε περιοδεία, έχει ήδη καταθέσει στην ΕΔΕΚΑΠ 8.393 δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να είναι υποψήφιος μέχρι τέλους. Ο Χ. Καστανίδης δίνει έμφαση στον διαχωρισμό συντηρητικών και προοδευτικών πολιτικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ