ΚΙΝΑΛ: Κατεβαίνει ο Γ. Παπανδρέου, μαζεύει υπογραφές -Απέναντί του πέντε υποψήφιοι - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Κατεβαίνει ο Γ. Παπανδρέου, μαζεύει υπογραφές -Απέναντί του πέντε υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Λοβέρδος, Γερουλάνος, Καστανίδης, Χρηστίδης / Φωτογραφίες: Intimenews
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς στην κούρσα φαίνεται να προστίθεται και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει τηλεφωνήματα σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος και - όπως όλα δείχνουν - πλέον είναι θέμα ωρών να ανακοινώσει την κάθοδό του ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τηλεφωνήματα έχουν στόχο να πάρει τη γνώμη και των μελών της ΚΟ για το εγχείρημά του αλλά και «πολλαπλασιαστών» του κόμματος, ώστε να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε από την Παρασκευή με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Οπως έγραψε το iefimerida.gr, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πιθανότατα το απόγευμα της Τετάρτης, επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη, αν και τίποτα δεν αποκλείει να το πράξει και νωρίτερα. Πιθανόν να είναι γραπτή δήλωση, πιθανόν να είναι δήλωση στα κανάλια. «Στοιχειώδεις κανόνες επικοινωνίας δεν επιτρέπουν δύο μείζονα επικοινωνιακά γεγονότα σε μία ημέρα» έλεγε στέλεχος με γνώση των τεκταινομένων, παραπέμποντας τις σχετικές ανακοινώσεις για το επόμενο 48ωρο.

Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα σε μέλη της ΚΕ για υπογραφές

Ηδη έχουν ξεκινήσει τηλεφωνήματα για τη βολιδοσκόπηση για τη συγκέντρωση υπογραφών από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται -και λόγω χρόνου- να μπει σε διαδικασία συλλογής 5.000 υπογραφών από τη βάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος είναι να συγκεντρώσει τις 45 υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (15%) και θα τις παρουσιάσει στην ΕΔΕΚΑΠ την Πέμπτη, που λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

«Δεν θα αφήσουμε έναν πρώην πρωθυπουργό να μαζεύει υπογραφές από τη βάση» λένε στελέχη του οργάνου, που εκτιμούσαν ότι περίπου 65 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Στο παρασκήνιο, φημολογείται επίσης ότι ετοιμάζεται ένα κείμενο από στελέχη του κόμματος αλλά και ευρύτερα της παράταξης, με το οποίο θα ζητούν δημοσίως την κάθοδο Παπανδρέου.

Παράλληλα, οργανώνεται ένα πανελλαδικό δίκτυο με κινήσεις στις τοπικές οργανώσεις του ΚΙΔΗΣΟ και του ΚΙΝΑΛ. Από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι πολλά παραδοσιακά στελέχη που είχαν στραφεί σε άλλους υποψηφίους, συστρατεύονται πίσω από την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, παρά την επιθυμία του παπανδρεϊκού μπλοκ να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερος αριθμός υποψηφίων, ουδείς φαίνεται να κάνει πίσω, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα επίσημα από τον ίδιο.

Λοβέρδος: Αν θέλει να κατέβει, είναι ευπρόσδεκτος, αν δεν θέλει, να μας το πει γρήγορα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τη γενέτειρα των Παπανδρέου, το Καλέντζι Αχαΐας, με δήλωσή του δίπλα στον ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου για τα 40 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ήταν σαφής εξαρχής προς τον πρώην πρωθυπουργό: Δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

Με τον Ανδρέα Λοβέρδο, όπως φαίνεται, δεν θα γίνει άλλη επαφή, καθώς ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του στον πρώην πρωθυπουργό από το πρώτο κιόλας, σύντομο τηλεφώνημα, αλλά και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, όπου ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει άλλον ρόλο στον κ. Παπανδρέου πέραν αυτού του εγγυητή -όπως και για όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ.

Από τη Ζάκυνθο, ο Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι «είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία λίγων λεπτών, είμαστε συνάδελφοι και για πολλά χρόνια συνεργάτες, αλλά, για το θέμα που συνομιλήσαμε, η συζήτηση εξαντλήθηκε γρήγορα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, πρόσθεσε: «Δεν είπα τίποτα παραπάνω από όσα έχω ξαναπεί πρόσφατα στη Χαλκίδα: Αν θέλει να κατέβει, είναι ευπρόσδεκτος, αν δεν θέλει, να μας το πει γρήγορα, γιατί απασχολούμαστε χωρίς λόγο για ένα θέμα που δεν θα υπάρξει».

Η δήλωση του κ. Λοβέρδου για τον κ. Παπανδρέου:

Ανδρουλάκης σε Παπανδρέου: Η ανανέωση είναι κοινωνικό αίτημα

Επίσης αμετακίνητος εμφανίζεται και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνομίλησε περίπου 35 λεπτά μέσω Skype με τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, του ανακοίνωσε την κάθοδό του, ενώ του ζήτησε να είναι στο πλευρό του.

«Κατεβαίνω γιατί θέλω να μεγαλώσω την παράταξη», φέρεται να είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Πρόεδρε, υπάρχει κοινωνικό αίτημα για αλλαγή γενιάς στο ΚΙΝΑΛ και έτυχε να είμαι εγώ αυτός» ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του ευρωβουλευτή, «ο Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αναγνώρισε το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της παράταξης. Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, ωστόσο, αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

Αμετακίνητοι Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης

Αμετακίνητος δηλώνει επίσης ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επιμένει ότι θα πάει «μέχρι τέλους» την υποψηφιότητά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο αποφασισμένος εμφανίζεται και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, όπως έγραψε το iefimerida.gr, φέρεται να το διεμήνυσε και στον Γιώργο Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή.

Τέλος, δεν προτίθεται να αποχωρήσει ούτε ο Παύλος Χρηστίδης, όπως διαβεβαιώνει συνομιλητές του, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη restart της παράταξης, και διαμηνύει: «Είμαι παιδί της αλλαγής και αυτό είναι κάτι που εκφράζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Είμαι εδώ, αυτόνομα, για να εκφράσω τη γενιά μου και τη διαγενεακή ενότητα της παράταξης. Με αυτή την πυξίδα και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως μπαίνω στη μάχη», δηλώνει ο κ. Χρηστίδης.

Αποσύρεται, πιθανότατα, ο Κεγκέρογλου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ως υποψήφιος πρόεδρος, θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και της Ελλάδας. Η υποψηφιότητά μου, μετά την απόσυρση της προέδρου για λόγους υγείας, τέθηκε για να προσθέσει ΑΞΙΑ και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με Σοσιαλδημοκρατική Ταυτότητα, που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Cretalive.gr και απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, o Βασίλης Κεγκέρογλου άφηνε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πριν συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνιζε ότι «μία πιθανή κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη αλλάζει τα δεδομένα της κούρσας». Πρόσθεσε πως «θα επαναξιολογήσω τη στάση μου και τη δική μου συμμετοχή».

Η προαναγγελία Παπανδρέου μέσω Facebook

Ήδη πάντως, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε τις προθέσεις του με ανάρτησή του στα social media, όπου συνέδεε τη σημερινή ημέρα, 18 Οκτωβρίου, με την επέτειο της πρώτης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 1981.

Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου

18 Οκτώβρη 1981

Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας.

18 Οκτώβρη 2021

Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «ηχηρή σιωπή» Βενιζέλου

«Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι βασική προϋπόθεση για να κάνει κάποιος πολιτική είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του, και ως εκ τούτου εύχομαι καλή επιτυχία στη διαδικασία που κατά το καταστατικό του οργανώνει το ΚΙΝΑΛ», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτό τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την «κούρσα»« για την προεδρία και την επικείμενη επανεμφάνιση στο προσκήνιο του Γιώργου Παπανδρέου.

«Τιμώ τη Βουλή, αλλά δεν μου λείπει. Καλοσύνη τους όσων λένε ότι λείπω από τη Βουλή. Ποτέ δεν δήλωσα ότι είμαι επαγγελματίας πολιτικός της μονοκαλλιέργειας της πολιτικής ή των κληρονομικών δικαιωμάτων. Ξεκίνησα από την κοινωνία, την εργασία μου, την επιστήμη μου και δεν την εγκατέλειψα ποτέ» πρόσθεσε, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στη Φώφη Γεννηματά, την οποία, όπως είπε, τη σκέφτεται πολύ. «Θέλω να της στείλω όλη τη θετική μου ενέργεια για να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία, είναι έμπειρη και έχει πολύ μεγάλη δύναμη», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ