Νέα Αλλαγή: Με ποια συνθήματα και συμβολισμούς κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γ. Παπανδρέου | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Νέα Αλλαγή: Με ποια συνθήματα και συμβολισμούς κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γ. Παπανδρέου

Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Γερουλάνος, Χρηστίδης, Καστανίδης
Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Γερουλάνος, Χρηστίδης, Καστανίδης / Φωτογραφίες: Intmenews/Eurokinissi
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές ηγεσίας μπαίνει το ΚΙΝΑΛ με 6 υποψηφίους, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από το Ιδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια σειρά συμβολισμών.

Οπως είπε, η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται μια «νέα αλλαγή», σε μια προφανή προσπάθεια να κινητοποιήσει συναισθηματικά το παλαιό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ με ανανεωμένο το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 για «Αλλαγή», ταυτόχρονα με τον πολιτικό προσδιορισμό για «προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη συντήρηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαφείς συμβολισμούς είχε και η επιλογή να κάνει την ανακοίνωση από το Ιδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Στη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα συμβάλει για να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη και ισχυρή, πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων, αλλά και «καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε «όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής», ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή τη Φώφη Γεννηματά και την ΕΔΕΚΑΠ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση Παπανδρέου

Σε ανάρτησή του στα social media, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε την απόφασή του και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.

«Φίλες και φίλοι,

Αποφάσισα να συμμετάσχω στη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής Παράταξης, πρωταγωνιστή και πάλι των εξελίξεων και καταλύτη για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανής να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντηρητική.

Η συμμετοχή όλων μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητη.

Η διαμόρφωση μιας νικηφόρας προοπτικής για την Παράταξή μας, που είναι προϋπόθεση για να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, είναι στα δικά μας χέρια.

Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε σε πέρας αυτό το σπουδαίο έργο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον σκοπό αυτό, μπορείτε να συμπληρώσετε και να υπογράψετε τη φόρμα που ακολουθεί ή να εκτυπώσετε το έντυπο της φόρμας».

Η σύσκεψη με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ

Αμέσως μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου». Εκεί τον ανέμεναν στις 19:00 για τις τελευταίες συνεννοήσεις οι στενοί του συνεργάτες από το ΚΙΔΗΣΟ. Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Γιώργος Ελενόπουλος, ο Γ. Παναγόπουλος, η Αφροδίτη Παπαθανάση κ.ά.

Το τηλεφώνημα Παπανδρέου στη Γεννηματά

Περίπου στις 19:00, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τη Φώφη Γεννηματά. «Πήρα την οριστική απόφαση να είμαι υποψήφιος», της είπε. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αρκέστηκε να ευχηθεί «καλή επιτυχία», όπως έκανε με όλους τους υποψήφιους ως τώρα. Η ίδια έχει διαμηνύσει ότι ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα διασφαλίσει την ενότητα και τις διαδικασίες ως την ημέρα εκλογής του νέου αρχηγού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 20:00, ο Γ. Παπανδρέου έκανε και το τελευταίο τυπικό τηλεφώνημα, στον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ, Θ. Καπετανάκη, τον οποίο ενημέρωσε ότι κατεβαίνει υποψήφιος. Αμέσως μετά έκανε τη μαγνητοσκοπημένη δήλωση στην ΕΡΤ, που διανεμήθηκε με pool στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Γ. Παπανδρέου έκανε και προσωπικά τηλεφωνήματα μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνοντας την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος και ζητώντας τη στήριξή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι ψήφοι περίπου 80 μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ποσοστό άνω του 27%, σχεδόν διπλάσιο από το απαιτούμενο ελάχιστο του 15%, που ισοδυναμεί με 43 στελέχη του οργάνου). Αναμένεται να κατατεθούν στην ΕΔΕΚΑΠ αύριο, Πέμπτη.

Επίσης, όπως έγραψε το iefimerida.gr, έχει γίνει προεργασία να εκδοθεί κείμενο αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών και άλλων στελεχών υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα δημοσιοποιηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράμετρος Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εκλογές, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Οι αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα, η συμμετοχή του κόσμου αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι θα κρίνει και την τελική έκβαση στις εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.

Δεν είναι λίγοι όσοι διαβλέπουν αναβίωση κλίματος πόλωσης, όπως το 2007, στη μάχη που είχε γίνει τότε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι πρώτες παρασκηνιακές αντιδράσεις

Επισήμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ωστόσο στο παρασκήνιο έγιναν πολλά σχόλια για την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Back to the future» σχολίασε ενδεικτικά υποψήφιος, ενώ συνεργάτης άλλου υποψηφίου προέβλεπε ότι «ξεκινάει η μάχη».

«Μια απ' τα ίδια» έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος, ενώ άλλος παρατηρούσε ότι ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε κουρασμένος, χωρίς ενθουσιασμό.

Στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής και υποστηρικτής του, στον αντίποδα, τόνιζε ότι προκάλεσε το απαραίτητο για το ΚΙΝΑΛ επικοινωνιακό σοκ. «Αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα Παπανδρέου, δεν θα παίζαμε πρωτοσέλιδο και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων», ανέφερε.

Κανονικά συνεχίζουν οι άλλοι 5 υποψήφιοι

Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη δεν άλλαξε τον προγραμματισμό των υπολοίπων, πλην του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την απόσυρσή του. Συνεχίζουν κανονικά τις εκστρατείες τους, καθώς ουδείς θα κάνει πίσω, όπως έχουν διαμηνύσει και στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου στις κατ' ιδίαν επαφές.

Ετσι, αντίπαλοι θα βρεθούν -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- οι Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λοβέρδος: Η παράταξή μας θα μεγαλώσει

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τα Χανιά, όπου περιοδεύει, τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ενεργή, πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση».

«Στέλνω μήνυμα νίκης από τα Χανιά. Η παράταξή μας θα μεγαλώσει. Το ΠΑΣΟΚ θα ανήκει στα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. Είμαι υποψήφιος για να αποκτήσει η χώρα προς το παρόν έναν μεγάλο αντιπολιτευτικό προοδευτικό πρωταγωνιστή #Χανια#Andreas».

Αναφορικά με τον Γιώργο Παπανδρέου και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, σημείωσε: «Δεν θέλω να σχολιάσω, τα έχω πει και σε άλλες ομιλίες μου. Ας κάνει ό,τι θέλει. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, αλλά εγώ έχω τη δική μου πρόταση, την οποία θέτω στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε επίσης τον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, με προφανή συμβολισμό.

«Προσκύνημα στις ρίζες της Δημοκρατικής Παράταξης. Στον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου, του πολιτικού, που όπως ο ίδιος είχε πει στον επικήδειο που εκφώνησε για τον εαυτό του, ''έθεσεν εις την υπηρεσίαν της χώρας όλο το πυρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν''», έγραψε το twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ν. Ανδρουλάκης καταθέτει αύριο τις υπογραφές στην ΕΔΕΚΑΠ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να καταθέσει αύριο στην ΕΔΕΚΑΠ τις υπογραφές για την υποψηφιότητά του, οι οποίες αναμένεται να είναι πάνω από 20.000, κατά πληροφορίες. Θα κάνει δήλωση προσερχόμενος στην ΕΔΕΚΑΠ και, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, θα παραμείνει πιστός στη λογική της ανανέωσης αλλά και «ήρεμης δύναμης» μέχρι τέλους και δεν πρόκειται να παρασυρθεί από ακρότητες.

Οι συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που θα έχει ένας πολωτικός και διχαστικός προεκλογικός αγώνας για την ενότητα του κόμματος. «Ο Ανδρουλάκης θέλει να συμβάλει στην ενότητα και στη διεύρυνση της παράταξης, όχι στην πόλωση που θα την κοντύνει», έλεγαν από το επιτελείο του υποψηφίου για την ηγεσία του κόμματος.

Π. Γερουλάνος: Καμπάνια με σύνθημα «Η Αλλαγή είσαι εσύ»

Ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του καμπάνια με ενεργό παρουσία, με έμφαση στη διαδικτυακή καμπάνια και σύνθημα «Η Αλλαγή είσαι εσύ». Εχει συγκεντρώσει πάνω από τις 5.000 υπογραφές που απαιτούνται και θα τις καταθέσει αύριο στην ΕΔΕΚΑΠ.

Π. Χρηστίδης: Καταθέτει υπογραφές με σύνθημα restart της Παράταξης

Ο Παύλος Χρηστίδης συνεχίζει κανονικά με έμφαση στην ανάγκη ανανέωσης και restart της παράταξης. Καταθέτει αύριο το μεσημέρι στην ΕΔΕΚΑΠ τις υπογραφές για την υποψηφιότητά του, που θα είναι «από τη Βύσσα του Εβρου μέχρι την Κρήτη, και από τη Ρόδο ως την Κέρκυρα», όπως λένε συνεργάτες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιμένει ο Χάρης Καστανίδης

Ο Χάρης Καστανίδης έχει ήδη καταθέσει στην ΕΔΕΚΑΠ 8.393 δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να είναι υποψήφιος μέχρι τέλους. Δίνει έμφαση στον διαχωρισμό συντηρητικών και προοδευτικών πολιτικών.

Αποσύρεται ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε το πρωί στην ΕΔΕΚΑΠ 6.837 υπογραφές για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο αναμένεται να αποσυρθεί μετά την ανακοίνωση Παπανδρέου.

Οπως λένε συνεργάτες του, αύριο το πρωί θα γίνει σύσκεψη «για να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ