Γεωργιάδης για μεταναστευτικό: «Περαστικά κ. Ανδρουλάκη, όταν ξυπνήσετε θα είναι πάλι αργά» - iefimerida.gr

Γεωργιάδης για μεταναστευτικό: «Περαστικά κ. Ανδρουλάκη, όταν ξυπνήσετε θα είναι πάλι αργά»

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης / Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο μεταναστευτικό εξαπολύει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραθέτοντας σημεία από το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Δανίας, «εκεί που Σοσιαλιστές κυβερνούν», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο Άδωνις Γεωργιάδης, «η μεταναστευτική πολιτική της Δανίας τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη και στηρίζεται σε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της εισροής μεταναστών, ιδίως από μη δυτικές χώρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ κλαίει και διχάζεται μήπως και δεν είμαστε αρκετά ανεκτικοί στους λαθρομετανάστες», σημειώνει και καταλήγει: «Περαστικά κ. Ανδρουλάκη, όταν ξυπνήσετε θα είναι πάλι αργά». Αναφέρεται έτσι στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης για τους παράνομους μετανάστες. Το μεν ΠΑΣΟΚ επισήμως επιλέγει το «παρών» στην ψηφοφορία για την τροπολογία για το μεταναστευτικό, ο δε δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και μέλος του Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε από τη διαφαινόμενη γραμμή του κόμματος, καλώντας σε σαφή απόρριψη της τροπολογίας για το μεταναστευτικό που κατέθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ κλαίει και διχάζεται μήπως και δεν είμαστε αρκετά ανεκτικοί στους λαθρομετανάστες και στη Δανία οι εκεί Σοσιαλιστές (που εκεί κυβερνούν, διότι έχουν τέτοια μυαλά) έκαναν αυτά:

Η μεταναστευτική πολιτική της Δανίας τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη και στηρίζεται σε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της εισροής μεταναστών, ιδίως από μη δυτικές χώρες. Η πολιτική αυτή διαμορφώθηκε κυρίως μετά το 2015, όταν η Ευρώπη αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση.

Ακολουθεί αναλυτικά η τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της Δανίας, όπως ισχύει μέχρι το 2025:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Περιορισμός του ασύλου
    •Η Δανία επιδιώκει μηδενική υποδοχή αιτούντων άσυλο.
    •Η κυβέρνηση επιδιώκει να επεξεργάζεται αιτήσεις ασύλου σε τρίτες χώρες (π.χ. Ρουάντα), όπου θα μεταφέρονται οι αιτούντες για αξιολόγηση και διαμονή.
    •Εγκριθείσες αιτήσεις ασύλου δεν δίνουν αυτόματα δικαίωμα μόνιμης παραμονής ή ιθαγένειας.

2. Περιορισμοί στην οικογενειακή επανένωση
•Πολύ αυστηρά κριτήρια για να επανενωθεί κάποιος με την οικογένειά του.
•Απαραίτητες προϋποθέσεις: σταθερό εισόδημα, γλωσσικές δεξιότητες και στέγαση.

3. Κριτήρια για μετανάστευση εργασίας
•Ενισχύονται προγράμματα για υψηλά ειδικευμένους εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ (π.χ. IT, ιατρικό προσωπικό).
•Αντιθέτως, υπάρχουν εμπόδια για χαμηλής ειδίκευσης εργάτες από τρίτες χώρες.

4. Κίνητρα για επαναπατρισμό
•Οικονομική ενίσχυση για εθελοντική επιστροφή μεταναστών στις πατρίδες τους.
•Σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχεται και στήριξη για επανένταξη.

5. Περιορισμός σε «γκέτο»
•Το κράτος εφαρμόζει πολιτική κατά των λεγόμενων “γκέτο”: περιοχές με υψηλό ποσοστό μη δυτικών μεταναστών.
•Λαμβάνονται μέτρα για διάλυση των κοινοτήτων αυτών, όπως κατεδαφίσεις κατοικιών και μετακινήσεις πληθυσμών.

6. Ιθαγένεια
•Πολύ αυστηρά κριτήρια για να αποκτήσει κάποιος τη δανική υπηκοότητα: υψηλό επίπεδο γλώσσας, ενσωμάτωση, απουσία ποινικού μητρώου και οικονομική αυτάρκεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Πολιτική ενσωμάτωσης
•Όσοι εγκρίνονται πρέπει να συμμετέχουν σε υποχρεωτικά μαθήματα γλώσσας και πολιτικής αγωγής.
•Επίσης, προβλέπεται η συμμετοχή σε πρόγραμμα εργασιακής απασχόλησης.

Πολιτικό πλαίσιο

Η πολιτική αυτή υιοθετείται τόσο από συντηρητικά όσο και από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, κάτι που ξεχωρίζει τη Δανία από πολλές άλλες χώρες. Η πρωθυπουργός Mette Frederiksen (Σοσιαλδημοκράτες) έχει δηλώσει ότι η σφιχτή μεταναστευτική πολιτική είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους.

Η πρωθυπουργός που υλοποίησε αυτές τις αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές είναι η Mette Frederiksen, ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών (Social Democrats) της Δανίας. Αναλαμβάνοντας την εξουσία τον Ιούνιο του 2019, μετέτρεψε κόμμα παραδοσιακά κεντροαριστερό σε προωθητή ενός πιο σφιχτού μεταναστευτικού προσανατολισμού, με σκοπό -όπως υποστήριξε-την προστασία του κοινωνικού κράτους και των συμφερόντων των εργατών των λαϊκών στρωμάτων.

Ορισμένα βασικά σημεία:

•Η κομματική στροφή προς τη Δεξιά όσον αφορά το μεταναστευτικό ξεκίνησε από το 2015, όταν η Frederiksen ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.
•Το 2019, ως πρωθυπουργός, προχώρησε σε νόμους για την εξωτερική επεξεργασία αιτήσεων ασύλου (π.χ. το περίφημο πλάνο με τη Ρουάντα), την επιβολή προσωρινής φύσης στο καθεστώς ασύλου και άλλα μέτρα όπως η κατάσχεση πολύτιμων αντικειμένων και η απαγόρευση μαντίλας - όλα με σκοπό να μειώσουν την εισροή μη δυτικών μεταναστών ().
•Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση κέρδισε πολιτικά από την υιοθέτηση αυτής της σκληρής πολιτικής: σημείωσε μείωση στις αιτήσεις ασύλου κατά ~90% από το 2015 ως το 2024 και ενίσχυσε την εκλογική της επιρροή ().

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περαστικά κ. Ανδρουλάκη, όταν ξυπνήσετε θα είναι πάλι αργά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ