Εκλογές 2023: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου - iefimerida.gr

Εκλογές 2023: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου

Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας
Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ημερομηνία των εκλογών «κλείδωσε» για τις 21 Μαΐου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ήδη το διακύβευμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο, «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη πώς θα κυβερνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιον θα έχουν πρωθυπουργό. Συνεπώς, αυτοδύναμη ΝΔ, ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος με καλύτερους μισθούς, και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις 21 Μαΐου θα επιλέξουν αν ο τόπος θα συνεχίσει τον δρόμο του εκσυγχρονισμού και θα κρίνουν δύο θητείες.Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα ζυγίσει και θα αποφασίσει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει σωστά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε με ανάρτησή του στο TiK Tok και έθεσε τα διλήμματα των εκλογών της 21ης Μαΐου:

«Ανακοινώσαμε λοιπόν την ημερομηνία των εκλογών. Θα γίνουν την 21η Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά. Να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας. Να θυμίζουμε στους πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα το 2023. Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι τηρήσαμε τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Μειώσαμε τους φόρους, μειώσαμε τις εισφορές. Δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις εργασίας. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, ενισχύσαμε την εθνική μας άμυνα. Ψηφιοποιήσαμε και το κράτος.

»Θα μιλήσουμε όμως και για τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Για το γεγονός ότι οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και πρέπει να ανέβουν. Οτι οι νέοι μας έχουν προβλήματα να βρουν στέγη. Να μιλήσουμε για τις αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να άντεξε παρά την πανδημία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα μεγάλες δυσκολίες. Και, κυρίως, να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Ολα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου».

Δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου

Οι εκλογές 2023 θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου με απλή αναλογική, ενώ, εάν χρειαστεί, δεύτερες κάλπες θα στηθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Στα στρατόπεδα των κομμάτων υπήρχε κινητοποίηση μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν το ένα μετά το άλλο να προχωρούν στα πρώτα τους σχόλια για τη «μάχη» του Μαΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 21 Μαΐου οι εκλογές -Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο. Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας», δήλωσε.

ΠΑΣΟΚ

Aρμόδιες πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη είχαν σχολιάσει μέσω του iefimerida.gr την απόφαση του πρωθυπουργού για εθνικές κάλπες στις 21 Μαΐου ως «αναμενόμενη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο αργότερα, σε δήλωση προχώρησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως στις κάλπες οι πολίτες ψηφίζουν για την αλλαγή.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του. Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους.

Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής».

ΚΚΕ

Ισχυρό ΚΚΕ ζήτησε στις προσεχείς εκλογές ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί ''ακυβερνησίας ή σταθερότητας''. Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα ''μιας χρήσης''.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του», ανέφερε στη δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ελληνική Λύση

«Σήμερα ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμη τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακατεύοντας την αλήθεια με το ψέμα, επιχείρησε έναν ωμό εκβιασμό στους Έλληνες ψηφοφόρους. Συνέκρινε την Βουλγαρία με την Ελλάδα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργία για τον ίδιο, άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων, αλλά η δική του καρέκλα. Ελπίζουμε, ευχόμαστε την μόνη αλήθεια που είπε να την τηρήσει» δήλωσε έξω από τη Βουλή λίγο μετά τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και υπογράμμισε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκλογές 21 Μαΐου! Εκείνη την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες! Μια Κυριακή από την ζωή σας θέλουμε και θα χαρίσουμε στην Ελλάδα και τα παιδιά της το καλύτερο που της αξίζει».

ΜέΡΑ25

«Μήνες τώρα  λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών. Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο τον λέγαμε δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο, όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δεν θα μπορούν να ψηφίσουν.

Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένα νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει», τόνισε ο γραμματέρας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, και πρόσθεσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με διαψεύσετε, έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους νέους και νέες, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι, να ψηφίζουν στην περιοχή που δουλεύουν, κάντε το. Δεν θα το κάνετε και δεν θα το κάνετε γιατί ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ' όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ