Βουλή: Κυρώθηκε ο κώδικας της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων

Η Βουλή κύρωσε τον κώδικα της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-EUROKINISSI

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Υπέρ τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η συζήτηση άνοιξε με νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφορικά με το άρθρο 66, για το οποίο είχε ασκηθεί κριτική από την αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η κυρία Μενδώνη, αφού ανέγνωσε επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (ΚΕΚ), με την οποία διευκρινίζεται ότι «κατά την επεξεργασία από αυτήν του σχεδίου κώδικα της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, ουδόλως επιδιώχθηκε η μη ποινικοποίηση των ειδικότερων πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεων των άρθρων 15 παράγραφος 5, 15Α και 16 του εν λόγω σχεδίου κώδικα και πολύ περισσότερο της κακουργηματικού χαρακτήρα ιδιοποίησης αρχαίων (κλοπής, υπεξαίρεσης κ.λπ.)», προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση.

Η νομοτεχνική βελτίωση είναι η εξής: «Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς που κυρώνεται με το άρθρο πρώτο του σχεδίου νόμου, αντί των λέξεων "και στα άρθρα 13 και 14" τίθεται η φράση "στα άρθρα 13 και 14, στην παράγραφο 5 του άρθρου 15 και στα άρθρα 15Α και 16"».

Η Λίνα Μενδώνη / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-EUROKINISSI

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ζήτησε την αντίδραση της κυβέρνησης, και για το λόγο της απαλοιφής του άρθρου 71 του υπάρχοντος νόμου, από τον νέο κώδικα. Επίσης, είπε ότι το η κυβέρνηση κράτησε το κείμενο της ΚΕΚ στα συρτάρια της επί οκτώ μήνες και το έφερε προς συζήτηση στη Βουλή μιάμιση μέρα μετά την κατάθεσή του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παραλείψεις, σφάλματα και προχειρότητες.

Απαντώντας για το άρθρο 71 του ν. 3028/2002, η κ. Μενδώνη είπε ότι «δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, αφού το θέμα ρυθμίζεται με ειδική διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και γι' αυτόν το λόγο δεν περιελήφθη στο σχέδιο του κώδικα».

Τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στον νέο κώδικα, παρά τα προβλήματα κακής νομοθέτησης που διαπίστωσε, εξέφρασε ο αγορητής του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου. Την πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ως παράδειγμα άσκησης εθνικής πολιτικής επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή το σχετικό πρόσφατο αίτημα του πρωθυπουργού.

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου, που περιέχει διατάξεις όπως αυτή, που «κατοχυρώνει την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον χώρο των ενάλιων αρχαιοτήτων», προανήγγειλε στην τοποθέτησή του ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. Το νομοσχέδιο ήρθε με διαδικασία fast track είπε η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Ασημακοπούλου, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι διεκδικεί μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα και όχι άλλες αρχαιότητες όπως η Αφροδίτη της Μήλου. Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού μας δίνουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούμε ανέφερε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ