H φωτογραφία που έδειξε ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον: Με τη Μελίνα, όταν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών - iefimerida.gr

H φωτογραφία που έδειξε ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον: Με τη Μελίνα, όταν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών

Μπόρις Τζόνσον και Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από την Downing Street
Μπόρις Τζόνσον και Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από την Downing Street / Φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίκληση του συναισθήματος, υπενθύμιση των αντιλήψεων που είχε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όταν ήταν νέος, και μια προσπάθεια να θέσει το ζήτημα της επανένωσής τους με έναν τρόπο εμφατικό κρύβονται πίσω από την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δείξει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία στον Τζόνσον.

Οπως αποκαλύπτει στο twitter η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Μπόρις Τζόνσον τη φωτογραφία που είχε βγάλει ο τότε φοιτητής και πρόεδρος της Oxford Union με τη Μελίνα Μερκούρη, το 1986. Την είχε καλέσει προσωπικά στην Οξφόρδη για μια συγκλονιστική, ιστορική ομιλία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου και στα εισαγωγικά σχόλια, παρουσία των καμερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι φιλέλληνας. Είναι προφανές ότι η επιθετική νέα γραμμή, τουλάχιστον επικοινωνιακά, της κυβέρνησης, επενδύει στο συναίσθημα και στον ηθικό κώδικα.

Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Σημίτης τον Οκτώβριο του 2002, όταν βρέθηκε στην Downing Street 10 και αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των Γλυπτών, πιέζοντας τον Τόνι Μπλερ, του είχε προσφέρει ως δώρο τη βιογραφία του Λόρδου Βύρωνα από τη Φιόνα Μακάρθι. Η αλήθεια είναι ότι μια αντίστοιχη κίνηση θα «έπιανε» ίσως τόπο στην περίπτωση του Τζόνσον, που σήμερα έσπευσε να πει μπροστά στις κάμερες ότι η Επανάσταση του 1821 πέτυχε και χάρη στη συμβολή του Λόρδου Βύρωνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ειδική περίπτωση» τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Είναι ένα θέμα πολύ υψηλού ενδιαφέροντος για εμένα και όχι απλώς μια υποσημείωση στην επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με την εφημερίδα «Financial Times» την Τρίτη στο Λονδίνο, αναφερόμενος στα Γλυπτά που αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την επανένωση τους, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό».

«Αν βρισκόμουν στη θέση του πρωθυπουργού Τζόνσον και σκεφτόμουν “έξω από το κουτί” όσο αφορά την “Παγκόσμια Βρετανία” και την υποστήριξη αυτης της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αν επισκεφτείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καταλάβετε τι εννοώ. Εκεί πρέπει να δει κάποιος τα γλυπτά», δίπλα στα πρωτότυπα έργα που παραμένουν στην Ελλάδα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο τμήμα των γλυπτών που φιλοξενείται τώρα στο Λονδίνο και αναπαρίσταται στο Μουσείο της Ακρόπολης από γύψινα εκμαγεία. Υπογράμμισε ότι τα κομμάτια που αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο και όχι ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τη θέση του Βρετανικού Μουσείου, πως ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου «άπαντες ζητούν ό,τι εκτίθεται στο Μουσείο», αλλά επέμεινε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια «ειδική περίπτωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 1986 η Μελίνα Μερκούρη, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και ένθερμη αγωνίστρια για την επιστροφή των γλυπτών, προσκλήθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον στην Oxford Union για να μιλήσει για το θέμα κι ότι εκείνη την εποχή ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι θα συνεχίσει να επιμένει τόσο στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στο Βρετανικό Μουσείο για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ