Εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τον υπολογισμό των τόκων στα δάνεια του νόμου Κατσέλη βρίσκονται οι δανειολήπτες αλλά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Η υπόθεση αφορά δάνεια συνολικού ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ.
Η κρίσιμη διάσκεψη της Ολομέλειας θα γίνει αύριο κεκλεισμένων των θυρών και σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Σωτήρης Πλαστήρας στην εισήγηση του θα ταχθεί υπέρ της πλευράς των δανειοληπτών , δηλαδή υπέρ του υπολογισμού των τόκων στη μηνιαία δόση και όχι το σύνολο της οφειλής. Αυτό σημαίνει ανατροπή της τοκοχρεωλυτικής αποπληρωμής, όπως είναι η διεθνής τραπεζική πρακτική για όλα τα δάνεια που πρακτικά σημαίνει σχεδόν άτοκα δάνεια.
Και μπορεί μια τέτοια απόφαση να είναι καλοδεχούμενη για τους δανειολήπτες της συγκεκριμένης κατηγορίας που κατάφεραν να διασώσουν την περίοδο της κρίσης την πρώτη κατοικία τους ωστόσο οι συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά το δημόσιο καθώς έχει χορηγήσει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις του προγράμματος «Ηρακλής». Η κατ’ αρχήν εκτιμήσεις κάνουν λόγο για η αρνητική επίπτωση στις τιτλοποιήσεις της τάξης 1 δισ. ευρώ και αντίστοιχο αντίκτυπο στις εγγυήσεις του Δημόσιου. Και αυτό γιατί τα επιχειρησιακά σχέδια των τιτλοποιήσεων (business plans) έχουν καταρτιστεί με βάση την τοκοχρεολυτική αποπληρωμή των δανείων. Σημειώνεται εξάλλου ότι η τοκοχρεολυτική αποπληρωμή προβλέπεται και από τον ίδιο τον νόμο Κατσέλη.
Αυτό ωστόσο που υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη είναι ότι υπόθεση αφορά τα δάνεια που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη (ή πρόκειται να υπαχθούν) ωστόσο αν τελικά η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι υπέρ των δανειοληπτών, τότε ενδεχομένων να ανοίξει ο δρόμος και για άλλους δανειολήπτες που έχουν ρυθμίσει προβληματικά δάνεια μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ή διμερώς να ζητήσουν να έχουν αντίστοιχη μεταχείριση.
Επίσης, θα μπορούσε να επηρεάσει την κουλτούρα πληρωμών, αποθαρρύνοντας συνεπείς δανειολήπτες που, συχνά με πίεση, εξακολουθούν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Οι επιπτώσεις στα συναλλακτικά ήθη, στην ποιότητα των υγιών χαρτοφυλακίων και στους ισολογισμούς των τραπεζών δύσκολα μπορούν να ποσοτικοποιηθούν, ιδίως σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το ενδεχόμενα τελικά ένα δάνειο να παύει αποπληρώνεται με την τοκοχρεολυτική μέθοδο όταν γίνεται «προβληματικό» θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης των δανείων και τελικά η πρόσβαση των νοικοκυριών σε τραπεζική χρηματοδότηση θα γίνει πιο δύσκολη και ακριβή.
Σημειώνεται ότι η εισήγηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου δεν είναι δεσμευτική για τα μέλη της Ολομέλειας ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ώστε να υπάρξει μια απόφαση το περιεχόμενο της οποία θα κρίνει την επόμενη ημέρα της τραπεζικής πίστης.
- Όλες οι ειδήσεις
- Επεισόδιο του Λιμενικού με σκάφος διακινητών μεταναστών ανοιχτά της Χίου -Τουλάχιστον 4 νεκροί και αρκετοί τραυματίες
- Νέα Πέραμος: «Κλειδί» η σύντροφος του 27χρονου θύματος -«Αυτή και η μητέρα του ξέρουν που ήταν μπλεγμένος» λέει ο πατέρας του
- Οι ΗΠΑ κατέρριψαν ιρανικό drone που πλησίασε το αεροπλανοφόρο «Abraham Lincoln»