Η λίστα του «The World’s 50 Best Bars 2025» μόλις ανακοινώθηκε και για ακόμη μία φορά αποδεικνύει ότι η παγκόσμια σκηνή των κοκτέιλ μπαρ δεν υπήρξε ποτέ πιο συναρπαστική, πειραματική ή απολαυστική, από το Μιλάνο μέχρι τη Σιγκαπούρη.
Στην «χρυσή» δεκάδα, η Ευρώπη κρατά τα σκήπτρα καταλαμβάνοντας έξι θέσεις ενώ τις άλλες τέσσερις καταλαμβάνουν δύο ασιατικές και δύο λατινοαμερικάνικες πόλεις.
Στην κορυφή της λίστας φέτος βρίσκεται το Bar Leone στο Χονγκ Κονγκ, ένα μικρό μπαρ ιταλικής έμπνευσης που λειτουργεί μόλις δύο χρόνια. Ιδρυτής του είναι ο μπάρμαν Lorenzo Antinori, και το μαγαζί του αποδεικνύει ότι μερικές φορές η απλότητα υπερτερεί του θεάματος.
Ξεχάστε καπνούς, εφέ και θεατρικότητες, εδώ η φιλοσοφία επικεντρώνεται στην αναβίωση των κλασικών με άψογη τεχνική, εποχιακά υλικά και μια ζεστή, γειτονική ατμόσφαιρα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Handshake Speakeasy στην Πόλη του Μεξικού, όπου με το που περάσεις την πόρτα νιώθεις ότι έχεις ταξιδέψει στη δεκαετία του 1920. Το εσωτερικό θυμίζει «Μεγάλο Γκάτσμπι» – σκούρα ξύλα, χρυσές λεπτομέρειες και απαλές μελωδίες τζαζ – ενώ τα ποτά είναι αληθινά έργα τέχνης σε ποτήρι. Εδώ θα δοκιμάσετε παιχνιδιάρικα, ευρηματικά κοκτέιλ που επανερμηνεύουν τα κλασικά, ένα μάλιστα σερβίρεται καμουφλαρισμένο σαν ανθοδέσμη!

Στο μεταξύ, η Βαρκελώνη συνεχίζει να βασιλεύει ως πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών κοκτέιλ, με το Sips να καταλαμβάνει την τρίτη θέση και το Paradiso να ακολουθεί στην τέταρτη.
Το Sips, των βραβευμένων μπάρμαν Simone Caporale και Marc Álvarez, είναι ένα κομψό και θεατρικό μπαρ που σερβίρει ποτά τα οποία θολώνουν τα όρια μεταξύ μπαρ και εργαστηρίου. Το Paradiso, κρυμμένο πίσω από την πόρτα ενός ψυγείου σε κατάστημα παστράμι, παραμένει ένα από τα πιο δημιουργικά στέκια της πόλης, διάσημο για την πρωτοποριακή παρουσίαση και τις τολμηρές τεχνικές του.

Εκτός από τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο είναι η μοναδική άλλη πόλη με δύο μπαρ στο Top 10. Το Tayēr + Elementary, γνωστό για τον μινιμαλισμό του και την καινοτόμα προσέγγιση, βρίσκεται στην έκτη θέση, ενώ το Connaught Bar – ένα διαχρονικό ίδρυμα του Mayfair, φημισμένο για το μαρτίνι τρόλεϊ και την άψογη εξυπηρέτηση του – καταλαμβάνει την έβδομη.

Τα ίδια μπαρ είχαν κατακτήσει και τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα του περασμένου έτους, με το Bar Leone να βρίσκεται τότε δεύτερο και το Handshake Speakeasy πρώτο.
Μάλιστα, στην όγδοη θέση φιγουράρει και ένα αθηναϊκό στέκι, το Line Athens ενώ στην 50άδα βρίσκονται άλλα δύο ελληνικά μπαρ, το Baba au Rum (27η θέση) και το The Bar in front of the bar (47η θέση).
Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα 51-100, άλλο ένα αθηναϊκό μπαρ διακρίθηκε και βρέθηκε στην 62η θέση, το Barro Negro.
Τα τρία ελληνικά μπαρ στα 50 καλύτερα του κόσμου:
Line Athens

Το Line Athens στα Πετράλωνα είναι ένα από τα πιο καινοτόμα μπαρ/all-day στέκια στο σύγχρονο ελληνικό bartending, με χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Το Line συνιδρύθηκε από τον Βασίλη Κυρίτση και τον Νίκο Μπάκουλη (γνωστοί από το επιτυχημένο The Clumsies) μαζί με τον Δημήτρη Νταφόπουλο (συνεργάζεται με την εταιρεία Three Cents).
Το κτήριο παλαιότερα στέγαζε μια από τις πρώτες γκαλερί τέχνης της Ελλάδας, και έχει έναν βιομηχανικό / warehouse χαρακτήρα, με λευκούς τοίχους, ψηλά ταβάνια και industrial αισθητική.
Baba au rum

Το Baba Au Rum αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μπαρ της Αθήνας ειδικευμένο στα ρούμια και τα κοκτέιλ.
Από το 2009, δραστηριοποιείται ως «Rum & Cocktail Society», δηλαδή, ένα μέρος όπου το ρούμι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά δεν αποκλείονται άλλες δημιουργίες. Διαθέτει μια εκτενή συλλογή ρούμι, πάνω από 400 ετικέτες από Καραϊβική, Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές.
Μάλιστα, διακρίθηκε και με το βραβείο Rémy Martin Legend of the List 2025.
The bar in front of the bar

Το The Bar in Front of the Bar βρίσκεται στην οδό Πετράκη και ιδρύθηκε από τρεις φίλους, έμπειρους στον χώρο των κοκτέιλ, τους Αλέξανδρο Τσελεπή, Κωνσταντίνο Θεοδωρακόπουλο και Συμεών Παπανικολάου.
Είναι ουσιαστικά street bar με εξωτερικό χώρο μόνο. Η πρόθεση πίσω από το μπαρ ήταν αρχικά να είναι pop-up, μια «street bar» ιδέα μπροστά από άλλο μπαρ (το Rumble in the Jungle), εξ ου και το όνομά του.
Υιοθετεί την zero waste φιλοσοφία, δηλαδή ό,τι περισσεύει αξιοποιείται δημιουργικά. Τα ποτά χρησιμοποιούν house-made υλικά, πειραματισμούς όπως palo santo smoke, μαύρο σκόρδο, tepache, γιασεμί, δηλαδή στοιχεία «οικιακής παραγωγής / δημιουργικής μιξολογίας».
Τα 10 καλύτερα μπαρ στον κόσμο, σύμφωνα με το World’s 50 Best:
- Bar Leone, Χονγκ Κονγκ
- Handshake Speakeasy, Πόλη του Μεξικού
- Sips, Βαρκελώνη
- Paradiso, Βαρκελώνη
- Tayēr + Elementary, Λονδίνο
- Connaught Bar, Λονδίνο
- Moebius Milano, Μιλάνο
- Line, Αθήνα
- Jigger & Pony, Σιγκαπούρη
- Tres Monos, Μπουένος Άιρες