Στο αδερφάκι του διάσημου Σέμπρικο απολαύσαμε μοντέρνα comfort πιάτα σε παρεΐστικη ατμόσφαιρα.
Ο Κεραμεικός είναι μια περιοχή με πολύ δυνατό γαστρονομικό χαρακτήρα, στην οποία ανέκαθεν συνυπήρχαν τάσεις αντιδιαμετρικά αντίθετες. Καφενεία, ουζερί, σουσάδικα και μισελενάτα εστιατόρια, σουβλατζίδικα, νεοταβέρνες, πιτσαρίες και μπεργκεράδικα, όλα χωράνε και, κατά κανόνα, έχουν κάτι σημαντικό να πουν.
Σε αυτήν ακριβώς τη γειτονιά λοιπόν, την πιο αρχαία της πόλης, άνοιξε πριν από δύο περίπου χρόνια το Σεράμικο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που φέρει τη βαριά υπογραφή του Σέμπρικο της Θεσσαλονίκης, μιας σύγχρονης συνεταιριστικής μπακαλοταβέρνας, που μετά από 13 χρόνια γαστρονομικής επανάστασης όχι μόνο καθόρισε την εξέλιξη της πόλης αλλά γέννησε και μερικούς από τους πιο ικανούς μάγειρες της νέας γενιάς.

Μοντέρνος και φιλικός χώρος με μακεδονίτικο μαγειρικό στίγμα
Οι πέτρινοι τοίχοι που έχουν μείνει ίδιοι και απαράλλαχτοι από τότε που ο χώρος αποτελούσε μέρος παλιού λατομείου και το πάτωμα από μωσαϊκό που έχει μείνει επίσης ατόφιο από το παρελθόν πρωταγωνιστούν. Το φιλόξενο σκηνικό της, ιδανικής για μικρές και μεγάλες παρέες, γαστροταβέρνας συμπληρώνουν τα μαρμάρινα τραπέζια, οι σκούρες ξύλινες καρέκλες και οι κεραμικές λεπτομέρειες της Κατερίνας Λατούφη. Οι μπροστινές τεράστιες τζαμαρίες διευκολύνουν την επαφή του εσωτερικού χώρου με την περαντζάδα του πεζοδρομίου στην οποία επίσης μπαίνουν τραπέζια τώρα που ανοίγει ο καιρός. Κι επειδή, όπως θα πούμε πολλές φορές μέσα σε αυτό το κείμενο: όλα εδώ εκπορεύονται από τον Βορρά, την αισθητική υπογράφει ο θεσσαλονικιός Σάββας Λεσπουρίδης.
Το μενού, για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Γιώργος Μποϊδάνης, συνδυάζει τη γενναιοδωρία της βορειοελλαδίτικης σπιτικής μαγειρικής με τις τεχνικές της νέας εποχής. Και φυσικά, στην κουζίνα του Σεράμικο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Σέμπρικο, έχουν θέση μόνο τα καλύτερα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Αν και δυστυχώς η αθηναϊκή βερσιόν δεν λειτουργεί ταυτόχρονα και ως παντοπωλείο για να μπορούμε να ψωνίζουμε επιτόπου τα καλούδια που γευόμαστε.
«Δεν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε αλλά να ξυπνήσουμε μνήμες και να συγκινήσουμε. Η φιλοσοφία μας είναι το ίδιο το μαγείρεμα. Να πάρουμε μια ωραία πρώτη ύλη, να τη μαγειρέψουμε σωστά και νόστιμα, να βγάλουμε καθαρές και γεμάτες γεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σεφ.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις του νέου μενού
Η απόλαυση, όπως και η αγάπη, πολλαπλασιάζεται όταν τη μοιράζεσαι και αυτό το ξέρουν καλά στο Σεράμικο γι αυτό και συνεχίζουν ακριβώς στην ίδια φιλοσοφία με πιάτα που μπαίνουν στη μέση για να τσιμπάει με την ησυχία της όλη η παρέα. Θα ξεκινήσω με δυο πιάτα για τα οποία θα ξαναγυρνούσα και ιδανικά θα ήθελα να τα παραγγείλω μόνο για εμένα και να τα φάω μέχρι τελευταίας μπουκιάς, χωρίς να τα μοιραστώ με κανέναν. Το ένα είναι η ντοματοσαλάτα Καλύμνου με τη μαλακή γλυκιά μελιτζάνα και τη δροσερή ντομάτα να ισορροπούν μια χαρά με το ξύδι από τα κρίταμα και την ελαφριά αλμύρα του ξύγαλου.
Και το άλλο είναι τα ψητά φασολάκια με σάλτσα ρομέσκο, ντοματίνια κονφί και κάπαρη σκόρδου. Ζωντανά και τραγανά με καπνιστή γεύση από το ψήσιμο, κάθε μπουκιά σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο πολύ τα αδικούμε στη καθημερινή μαγειρική που αντί να τα βάλουμε στη σχάρα τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Επίσης τους πάει τρελά η ντομάτα, αλλά αυτό το ξέρουμε ήδη, και το σκόρδο που εδώ είναι κάτι παραπάνω από εμφανές αφού έρχεται και από τη σάλτσα και από την κάπαρη.
Tα λαχταριστά signature πιάτα
Τα σέσκουλα με βουβαλίσιο καβουρμά και αυγό μάτι είναι ένα χορταστικό από όλες τις απόψεις πιάτο γι αυτό και αποτελεί best seller. Βάση από μπόλικα χόρτα με μπόλικο αλλαντικό και ζουμί από το βράσιμο, ό,τι πρέπει για βουτιές με το χειροποίητο ψωμί που φτιάχνουν. Το ίδιο και το τρυφερό και ζουμερό μοσχαρίσιο συκώτι που μαγειρεύεται με μανιτάρια, δενδρολίβανο και σκορδοβούτυρο. Είναι από τις περιπτώσεις πιάτων που για χάρη του αξίζει να ζητήσετε επιπλέον ψωμί ώστε να μην αφήσετε ούτε σταγόνα από τη νόστιμη σάλτσα να πάει χαμένη.
Γενικά όλα τα πιάτα είναι κιμπάρικα σε αρώματα και γεύσεις με πληθωρική προσέγγιση στις ποσότητες και αυτός είναι ο λόγος που κάνει αυτό το μαγαζί αγαπητό. Στο μόνο που ίσως πρέπει να κρατηθεί λίγο η γενναιοδωρία της κουζίνας είναι το αλάτι καθώς σε ορισμένους συνδυασμούς κάποια από τα υλικά είναι από μόνα τους αλμυρά (αλλαντικά, τυριά, τουρσιά κλπ.) οπότε η έξτρα προσθήκη διαταράσσει κάπως τις ισορροπίες αδικώντας το τελικό αποτέλεσμα.

Νοσταλγικά γλυκά και ελληνικά ΠΟΠ κρασιά
Στα επιδόρπια, βασιλεύει το Αρμενοβίλ το οποίο είναι γεμάτο καραμελωμένα αμύγδαλα και κουβερτούρα. Αφράτο και δροσερό πιστεύω ότι δικαιούται μια θέση σε κάθε τραπέζι του Σεράμικο. Ως ξυπνητήρι μνήμης βέβαια λειτουργεί και το καινούργιο γλυκό του καταλόγου που είναι βελούδινο παγωτό ανθόγαλα συνδυασμένο με σοκολάτα και καραμελένια σάλτσα.
Όσο για το τι πίνουμε εδώ, η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη και έρχεται από την υπεύθυνη της wine list, Έλλη Τεντζεράκη: αποκλειστικά ελληνικά κρασιά. Όπως ο Dafnios ροζέ του Δουλουφάκη από λιάτικο και βιδιανό (από την Κρήτη), το κόκκινο ξινόμαυρο του Αργυράκη (ΠΟΠ Νάουσα) και άλλες προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες.
Info
Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός
Τιμές: 25 με 35 ευρώ το άτομο