Οπως επισημαίνει η Mayo Clinic το πιο σίγουρο που μπορούμε να πούμε για την απώλεια μνήμης είναι ότι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η γήρανση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν σίγουρα κάποια απώλεια μνήμης στα 70 και 80 τους χρόνια, αλλά κάποιοι αρχίζουν να την παρατηρούν ήδη από τα 50 τους.
Ένας ήπιος βαθμός απώλειας μνήμης είναι αρκετά συνηθισμένος. Όμως η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι σύμπτωμα άνοιας, η οποία ορίζεται ως η αδυναμία να σκέφτεστε τόσο καλά όσο παλιά.
Αν και η νόσος Αλτσχάιμερ -μια προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια των εγκεφαλικών κυττάρων που επηρεάζει τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία- είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, η πάθηση δεν περιλαμβάνει απαραίτητα απώλεια μνήμης.
Αναφέρεται στην υποβάθμιση της σκέψης, που προκαλείται από το γήρας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας λειτουργία.
Τι μπορούμε να κάνουμε νεότεροι για να αποφϋγουμε την άνπια στα γηρατειά
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση απώλειας μνήμης και να διατηρήσετε τη νοητική λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση, να απασχολείτε το πνεύμα σας, να κάνετε επιλογές υγιεινής διατροφής για την καρδιά και να παραμένετε κοινωνικά δραστήριοι.
Παιχνίδια εγκεφάλου που βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας
Σταυρόλεξα, Sudoku, αναζητήσεις λέξεων, λαβύρινθοι: Δραστηριότητες όπως αυτές μπορούν να είναι αποτελεσματικά παιχνίδια για να παραμένει σε εγρήγορση ο εγκέφαλος.
Η διατήρηση της πνευματικής, σωματικής και κοινωνικής σας δραστηριότητας μπορεί να παίζει ρόλο στο να διατηρήσετε τη μνήμη σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική σας λειτουργία στο μέλλον.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής θα αποτρέψουν απαραιτήτως τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πάντως, οι ίδιες πρακτικές που συμβάλλουν στο να μεγαλώνει κανείς γερός και υγιής συμβάλλουν και στην υγιή μνήμη. Έτσι, λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, θα βελτιώσετε και όλες τις άλλες πτυχές της ζωής σας.
Τι να κάνετε για να προλάβετε την άνοια
Συμβουλές, ουσιαστικά συστάσεις αλλαγής του τρόπου ζωής για να προλάβετε την άνοια δίνει το helpguide.com:
Μείνετε κοινωνικοί. Οι άνθρωποι που δεν ασχολούνται με την οικογένεια και τους φίλους τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα μνήμης σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Η ποιοτική κοινωνική αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και αποτελεί ισχυρό φάρμακο για τον εγκέφαλο, οπότε βρείτε χρόνο για φίλους, γίνετε μέλη μιας λέσχης βιβλίου ή φροντίστε να συμμετέχετε σε κάποια ομάδα του Δήμου.
Και φροντίστε να μην ασχολείστε με το τηλέφωνό σας και να επικεντρωθείτε πλήρως στους ανθρώπους με τους οποίους είστε μαζί, αν θέλετε να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακών διαταραχών που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και να συστέλλουν τις αρτηρίες που παρέχουν οξυγόνο στον εγκέφαλο. Όταν κόβετε το κάπνισμα, ο εγκέφαλος επωφελείται γρήγορα από τη βελτιωμένη κυκλοφορία.
Διαχειριστείτε το στρες. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, βλάπτει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης. Αλλά ακόμη και πριν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, το στρες ή το άγχος μπορούν να προκαλέσους πρόσκαιρες δυσκολίες μνήμης. Όταν είστε στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι, είναι πιο πιθανό να υποφέρετε από κενά μνήμης και να έχετε προβλήματα μάθησης ή συγκέντρωσης. Αλλά απλές τεχνικές διαχείρισης του στρες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις.
Κοιμηθείτε αρκετά. Ο καλός ύπνος καθώς μεγαλώνετε είναι απαραίτητος για να αποτυπώσετε πράγματα στη μνήμη σας, και να μπορείτε να τα ανακαλέσετε αργότερα. Η στέρηση ύπνου μειώνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο και προκαλεί προβλήματα με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κατάθλιψη - ένας άλλος παράγοντας που επιδεινώνει τα προβλήματα μνήμης.
Προσέξτε τι τρώτε. Φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά και πιείτε πράσινο τσάι, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν σε αφθονία αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να κρατήσουν τα εγκεφαλικά σας κύτταρα ενεργά και να αποτρέψουν το... σκούριασμά τους. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά (όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος) είναι ιδιαίτερα καλές για τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας. Η κατανάλωση πολλών θερμίδων, ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης απώλειας μνήμης ή γνωστικής εξασθένησης.
Ασκηθείτε τακτικά. Η έναρξη μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης, συμπεριλαμβανομένης του cardio και της ενδυνάμωσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας έως και 50%. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί επίσης να επιβραδύνει την περαιτέρω επιδείνωση σε όσους έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν γνωστικά προβλήματα. Η άσκηση προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ διεγείροντας την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί τις παλιές συνδέσεις καθώς και να δημιουργεί νέες.
Περπάτημα: Ερευνες δείχνουν ότι το περπάτημα έξι έως εννέα χιλιομέτρων κάθε εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και την απώλεια μνήμης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, οι ηλικιωμένοι ενήλικες που περπατούσαν μεταξύ έξι και εννέα χλμ την εβδομάδα είχαν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους εννέα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης σε σχέση με τα άτομα που δεν περπατούσαν τόσο πολύ.
Εγκεφαλικές ασκήσεις για την καταπολέμηση της απώλειας μνήμης
Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση μπορεί να κάνει και να διατηρήσει το σώμα σας πιο δυνατό, η πνευματική άσκηση μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα και να μειώσει τον κίνδυνο πνευματικής παρακμής. Προσπαθήστε να βρείτε ασκήσεις εγκεφάλου που σας ευχαριστούν. Όσο πιο ευχάριστη είναι για εσάς μια δραστηριότητα, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η επίδρασή της στον εγκέφαλό σας.
Ακολουθούν μερικές ιδέες για την άσκηση του εγκεφάλου:
- * Παίξτε παιχνίδια με τα οποία δεν είστε ήδη εξοικειωμένοι και τα οποία περιλαμβάνουν στρατηγική, όπως το σκάκι ή το μπριτζ, και παιχνίδια λέξεων όπως το Scrabble. Δοκιμάστε σταυρόλεξα και παζλ λέξεων ή παζλ αριθμών, όπως το Sudoku.
- * Διαβάστε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία που σας προκαλούν.
- * Αρχίστε να μαθαίνετε νέα πράγματα: παιχνίδια, συνταγές, διαδρομές οδήγησης, ένα μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα. Παρακολουθήστε ένα μάθημα σε ένα άγνωστο θέμα που σας ενδιαφέρει. Όσο περισσότερο ενδιαφέρεται και απασχολείτε τον εγκέφαλό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσετε να μαθαίνετε και τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη που θα βιώσετε.
- * Βελτιώστε το πόσο καλά κάνετε τις υπάρχουσες δραστηριότητες. Αν μιλάτε ήδη μια ξένη γλώσσα, προσπαθείστε να βελτιώσετε την ομιλία σας.
- * Αναλάβετε ένα έργο που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, όπως να ανανώσετε τον κήπο σας.