Περιήγηση στη Βυζαντινή και Οθωμανική Αθήνα -Σε τζαμιά και χαμάμ [εικόνες] - iefimerida.gr

Περιήγηση στη Βυζαντινή και Οθωμανική Αθήνα -Σε τζαμιά και χαμάμ [εικόνες]

Μνημεία πίσω από κάγκελα
Περιήγηση στη Βυζαντινή Αθήνα Σάββατο 18 Μαϊου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξενάγηση στα Βυζαντινά εκκλησάκια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την Παναγιά Αθηνιώτισσα, τα μνημεία και το Βυζαντινό μουσείο.

Μια πόλη σε παρακμή με φτωχή ιστορία και μικρής σημασίας ή ένα σημαντικό κέντρο με μεγάλα προσκυνήματα και ισχυρούς συμβολισμούς;

Η βυζαντινή Αθήνα αναπτύσσεται στην σκιά της κλασικής κληρονομιάς, στην σκιά της Ακρόπολης και των υπόλοιπων αρχαίων μνημείων που επαναχρησιμοποιούνται σε νέο πλαίσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκκλησία και ένα κυπαρίσσι
Βόλτα στα βυζαντινά εκκλησάκια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Δύο κόσμοι αντίπαλοι ή δύο κόσμοι που συγχωνεύονται; Πώς διαμορφώνεται η πόλη στην πορεία των αιώνων; Τι έχει απομείνει από όλα αυτά στην σημερινή Αθήνα; Τι διάλεξε ο βυζαντινός κόσμος να μας διασώσει και τι διαλέξαμε εμείς να σώσουμε από τον βυζαντινό κόσμο;

Η ξενάγηση στον περίπατο θα γίνει από την βυζαντινολόγο Σοφία Ζουμπουλάκη.

Μία περιήγηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 5:00 μμ. μέχρι τις 8.00 μμ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αγ. Ασωμάτων, Θησείο / Συμμετοχή: 12 ευρώ

Μνημεία στην Αθήνα
Η περιήγηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 5:00 μμ. μέχρι τις 8.00 μμ

Η Αθήνα στα χρόνια των Οθωμανών

Παράλληλα, την Κυριακή αναζητούμε την Αθήνα στα χρόνια των Οθωμανών

Για τον μεγάλο Οθωμανό περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή, η Αθήνα ήταν η «πόλη των αρχαίων σοφών» (medinetülhukema). Περιγράφει με θαυμασμό τις αρχαιότητές της πόλης, η οποία στα χρόνια των Οθωμανών ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στα Βαλκάνια, μετά την Αδριανούπολη και την Θεσσαλονίκη (και όχι χωριό όπως συνήθως λέγεται…).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περιήγησή μας, την Κυριακή στις 11:00 θα αναζητήσουμε, ανάμεσα στις αθηναϊκές αρχαιότητες, τα κατάλοιπα των χρόνων της οθωμανικής κυριαρχίας στην Αθήνα, ό,τι έχει απομείνει: δυο μεγάλα τζαμιά και ένα μικρό που σώζεται μόνο στη βάση του, το «τσαντίρι του Πλάτωνα», όπως ονόμαζε ο Εβλιάς το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, την πύλη του μεντρεσέ, το χαμάμ του Αμπίντ Εφέντη…

Στο τέλος, θα μεταφερθούμε στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, όταν οι επαναστάτες ξεκίνησαν να επιχειρούν «να ελευθερώσουν τα αρχαία».

  • Ημέρα: Κυριακή 19 Μαΐου 2019
  • Ώρα: 11.00 πμ με 2.00 μμ
  • Σημείο συνάντησης: Ρωμαϊκή Αγορά, Στάση Μετρό Μοναστηράκι
  • Συμμετοχή: 12 ευρώ
Τζαμί με κάγκελα
Περιήγηση στην Οθωμανική Αθήνα και τα τζαμιά της

Η πολιτισμική σύμπραξη Athens Walking Stories είναι μια ευρεία πλατφόρμα παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων με κέντρο την πόλη της Αθήνας οι οποίες όμως συχνά εκτείνονται και έξω από αυτήν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στοχαστικές περιηγήσεις, εξορμήσεις, ταξίδια επιχειρούν μια άλλη οπτική περιήγησης στο αστικό τοπίο αλλά και μια άλλη οπτική ταξιδιού στον πολυσύνθετο κόσμο μας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ