Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μνημεία και κτίρια της Αθήνας την οθωμανική περίοδο, μια εποχή που είναι γνωστή κυρίως από γκραβούρες περιηγητών, παρουσιάστηκαν στον θεματικό περίπατο που διοργάνωσε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Οθωμανική Αθήνα, 1458-1833». Η περιήγηση με τίτλο «Αθήνα του Όθωνα: Από την οθωμανική στη νεοκλασική πόλη» και εισηγητή τον Νίκο Νικολαΐδη, Υποψήφιο Δρ. του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ξετύλιξε» μια άγνωστη πτυχή της πόλης όπου περπατάμε καθημερινά, χωρίς συχνά να ξέρουμε την ιστορία της.

Εντύπωση προκαλούν, μεταξύ άλλων, δύο κτίρια της οθωμανικής περιόδου. Το πρώτο είναι η Οικία Τσωρτς στην οδό Σχολείου 5, που αποτέλεσε την κατοικία του φιλέλληνα, στρατηγού Ρίτσαρντ Τσωρτς (Τσούρτση όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες), ο οποίος πολέμησε στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Η οικία, που αρχικά ανήκε στον 'Αγγλο ιστορικό της Ελληνικής Επανάστασης Τζορτζ Φίνλεϊ, προκαλεί αίσθηση λόγω της πυργοειδούς κατασκευής του, αλλά και των μικρών παράθυρων του.

Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το δεύτερο δεν είναι άλλο από την Οικία Μπενιζέλων, την παλαιότερη σωζόμενη οικία της Αθήνας κι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχοντικού των οθωμανικών χρόνων. Το αρχοντικό που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποκατασταθεί και αναμένεται να αποδοθεί στο κοινό. Με κύρια φάση κατασκευής στα τέλη του 17ου και 18ου αιώνα (η παλαιότερη στον 16ο - 17ο αιώνα), η Οικία, που έχει συνδεθεί με την Οσία Φιλοθέη, καθώς υπήρξε απόγονος της γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, σκοπεύει να αποτελέσει μουσείο του εαυτού της, με τον επισκέπτη να περιδιαβαίνει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του κτιρίου στη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας.

Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Οθωμανική Αθήνα -Σπίτια και παλάτια στο κέντρο της πόλης από τον μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Η έκθεση «Οθωμανική Αθήνα» που παρουσιάζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ως το τέλος του Ιουνίου, αποσκοπεί στη διερεύνηση της τοπογραφίας, της αρχαιολογίας και της ιστορίας της Αθήνας κατά την οθωμανική εποχή, μέσω της προβολής περιηγητικών βιβλίων, έργων τέχνης και τοπογραφικών απεικονίσεων από τις συλλογές της Γενναδείου και των Αρχείων της Σχολής, καθώς και από ανασκαφικά ευρήματα της Αρχαίας Αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οθωμανική Αθήνα σπίτια παλατια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ