5+1 πάρκα εντός των τειχών της Αττικής για βόλτα με αποστάσεις ασφαλείας -Μια ανάσα πράσινου

Πυκνή βλάστηση σε συνδυασμό με αρχιτεκτονικά αριστουργήματα θα συναντήσετε στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι/Φωτογραφία: Shutterstock

Ας το παραδεχτούμε. Οι Έλληνες, μόλις το τελευταίο διάστημα - και αυτό λόγω κορωνοϊού - αρχίσαμε διστακτικά να επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με τους δημόσιους κήπους σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους για τους οποίους η βόλτα στους κήπους και τα πάρκα των πόλεων τους, αποτελεί μία απαραίτητη καθημερινή συνήθεια.

Στο Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται με την πρώτη ευκαιρία στα προσωπικά τους ησυχαστήρια για να αποτραβηχτούν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για να αθληθούν, να περάσουν εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Στην Αθήνα, αν και έχουμε πληθώρα επιλογών, οι περισσότερες παραμένουν άγνωστες στην πλειοψηφία του κόσμου, ενώ με εξαίρεση κάποιους, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν επισκεφτεί έστω για μία φορά τους κήπους της πόλης. Από τον πλέον γνωστό Εθνικό Κήπο στο Σύνταγμα ως τα μακρινά πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι, η Αθήνα προσφέρει κάποιες επιλογές που μπορούν να αποβούν σωτήριες τις μέρες αυτές που…κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας!

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις καλύτερες προτάσεις για να οργανώσετε τις κυριακάτικες –και όχι μόνο- περιηγήσεις σας, παρέα με τα παιδιά σας. Εσείς πάρτε μαζί σας την πιο καλή σας διάθεση, καφέ στο χέρι και απολαύστε τη φύση στους παρακάτω κήπους και πάρκα και άλση!

Εθνικός Κήπος

Μόλις λίγα μέτρα από το μετρό του Συντάγματος και δίπλα ακριβώς από τη Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος, που μαζί με τον κήπο του Ζαππείου, καλύπτει 284 στρέμματα γεμάτα πράσινο, σπάνια είδη φυτών, δενδρυλίων και πτηνών.

Πρόκειται για την καλύτερη βόλτα στην καρδιά της Αθήνας αφού σήμερα στον κήπο υπάρχουν γύρω στα 7.000 δέντρα και περισσότεροι από 30.000 θάμνοι. Φιλοξενούνται φυτά από πολλά μέρη της Γης και στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν καρτελάκια με σχετικές πληροφορίας: είδος και προέλευση. Τα δρομάκια του κήπου έχουν τη μορφή λαβύρινθου και το συνολικό τους μήκος φτάνει τα 7 χιλιόμετρα. Υπάρχουν επίσης συνολικά έξι λίμνες στα νερά των οποίων παιχνιδίζουν πάπιες, κάτι που ξετρελαίνει τα πιτσιρίκια.

Για αρκετούς είναι μάλιστα ο ιδανικός χώρος για τρέξιμο, και μάλλον έχουν δίκιο.

Η κύρια είσοδος του πάρκου είναι από τη Λεωφόρο Αμαλίας. Υπάρχουν όμως άλλες έξι είσοδοι στον κήπο: μία από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις από την οδό Ηρώδου Αττικού και δύο από την περιοχή τού Ζαππείου πάρκου.

Πάρκο Λόφου Σκουζέ

Μπορείτε να το γυρίσετε όλο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, ή σε μερικές ώρες, αν είστε εκείνους τους ρομαντικούς τύπους που θα πάρουν μαζί ένα βιβλίο να διαβάσουν ή θα ακούσουν μουσική και θα ξεχάσουν την έννοια του χρόνου.

Φωτογραφία: Facebook Λόφος Σκουζέ - Αθήνα

Στο πάρκο του Λόφου Σκουζέ θα συναντήσετε στην βόλτα σας μουριές, κυπαρίσσια, ελιές και πεύκα που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους. Στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός πέτρινος ναός του Αγίου Αιμιλιανού ενώ αν παρατηρήσετε προσεκτικά τον ναό, θα προσέξετε αρχαιοελληνικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του, όπως οι μαρμάρινοι κίονες της εισόδου.

Φωτογραφία: Facebook Ιερός Ναός Αγίου Αιμιλιανού - Λόφου Σκουζέ
Φωτογραφία: Facebook Λόφος Σκουζέ - Αθήνα

Μια μικρή παιδική χαρά, μερικές λιθόστρωτες διαδρομές και λίγα ξύλινα παγκάκια συμπληρώνουν το παζλ του πάρκου.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση

Ένα από τα λίγα καταφύγια άγριας ζωής στο περιβάλλον της Αθήνας, το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» δίνει την τέλεια αφορμή για μια απολαυστική βόλτα στον πνεύμονα των δυτικών προαστίων.

Απλώνεται σε έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων, με έξι τεχνητές λίμνες και ένα μεγάλο κανάλι που τις ενώνει ενώ η ποικιλομορφία της βλάστησης, με οπωροφόρα δέντρα, κυπαρίσσια, θάμνους, φυλλοβόλα, κωνοφόρα δένδρα κ.α., θα σας κάνει να ενθουσιαστείτε.

Το Πάρκο είναι προσβάσιμο από πέντε εισόδους. Στα ανατολικά από τη λεωφόρο Δημοκρατίας και την οδό Μουστακλή (κάθετος στη λεωφόρο Δημοκρατίας), στα δυτικά από τις δύο εισόδους επί της λεωφόρου Φυλής και στα νότια από την οδό Μπίμπιζα.

Μία βόλτα δεν αρκεί για να εξερευνήσετε ολόκληρο το πάρκο καθώς είναι αρκετά μεγάλο. Γι΄αυτό και είναι σίγουρο ότι μετά την πρώτη σας επίσκεψη θα επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Από την λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το «κόσμημα» της Αθήνας, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ένα ζωντανό και ζωτικό πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα.

Ειδικότερα, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος εκτείνεται σε μια έκταση 210 στρεμμάτων και καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ. Φιλοξενεί μια πληθώρα φυτικών ειδών όπως ελιές, σχίνα, κουμαριές, χαρουπιές, κουτσουπιές, δάφνες, κυπαρίσσια αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών.

Η επιλογή των φυτών έγινε ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία και να δημιουργούνται ενδιαφέροντες χρωματισμοί ή υφές και περιλαμβάνει 16 είδη δέντρων, 161 είδη θάμνων και μία ποικιλία από αγρωστώδη και βολβούς. Κάθε μήνας φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή προβάλλει ένα διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα.

Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχουν ήδη εμφανιστεί και διαφορετικά είδη πουλιών που είτε ξεχειμωνιάζουν είτε σταθμεύουν κατά την αποδήμησή τους.

Άλσος Κηφισιάς

Το Άλσος Κηφισιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο ιστορικούς χώρους πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς.

Έχει έκταση 25 στρέμματα και αποτελεί χαρακτηριστικό και μοναδικό στην Αθήνα παράδειγμα κήπου που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την τεχνοτροπία της Γαλλικής Σχολής, όπου επικρατεί η συμμετρία στον σχεδιασμό και την φύτευση και οι ευθείες γραμμές. Περιλαμβάνει πλήθος δέντρων και θάμνων.

Κατά τη βόλτα σας στο εσωτερικό του θα συναντήσετε μια λιμνούλα αλλά και δύο σιντριβάνια, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο κέντρο του. Είναι ιδανικό για οικογένειες με παιδιά, καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερα ασφαλές περιβάλλον για παιχνίδι.

Από το 1937 έως σήμερα, το Άλσος της Κηφισιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις Ανθοκομικές εκθέσεις του Δήμου Κηφισιάς, που πραγματοποιούνται κάθε Μάιο, με μια μικρή διακοπή από το 1940 έως το 1955, εξαιτίας του πολέμου αλλά και φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Τότε, το Άλσος πλημμυρίζει με χρώματα και αρώματα λουλουδιών που σαγηνεύουν.

Κτήμα Τατοϊου

Μπορεί να είναι στην άλλη πλευρά της Αττικής αλλά ακόμα κι αν δεν μένετε εκεί κοντά, αξίζει να πάτε και να το γνωρίσετε, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη.

Τα Βασιλικά κτήματα στο Τατόι βρίσκονται σε μια έκταση 47.000 τετραγωνικών μέτρων και σας περιμένουν για βόλτα, ποδήλατο, αλλά και ταξίδι στο χρόνο. Οι ποδηλάτες πάντως, θα το λατρέψετε αφού πραγματικά το κτήμα είναι ένας ιδανικός χώρος, με χαμηλής ή μέτριας δυσκολίας διαδρομές και υψομετρικές διαφορές.

Από την μια λοιπόν έχετε ένα υπέροχο τοπίο, με δάση κυρίως, δρόμους και μονοπάτια, αλλά και κάποια ξέφωτα, ιδανικά για παιχνίδι και από την άλλη συναντάτε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, όπως αυτή διαφαίνεται από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα πολλαπλά κτίρια, πέρα από το θερινό ανάκτορο.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο τοποθετημένο στη καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Εδώ ορκίστηκαν κυβερνήσεις, όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το σίγουρο είναι ότι θα αισθανθείτε δέος και θα μεταφερθείτε σε παλιότερες δεκαετίες.

Φωτογραφίες: Shutterstock, Instagram

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ