Η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι μια τέλεια αφορμή να μείνουμε στην πρωτεύουσα και να απολαύσουμε γεμιστά και παϊδάκια κάτω από κληματαριές και δίπλα σε γεράνια.
Τώρα το καλοκαίρι θέλουμε να φεύγουμε από την πόλη όλο και πιο συχνά. Ειδικά η αργία του Αγίου Πνεύματος, που πάντα σχηματίζει τριήμερο, σηματοδοτεί την αρχή των μίνι καλοκαιρινών αποδράσεων που νομοτελειακά μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στις διακοπές. Ωστόσο, όσο και αν το θέλουμε, δεν είναι πάντα εφικτό να βρεθούμε σε μια παραλιακή πόλη, σε ένα ορεινό χωριό, πολλώ δε μάλλον σε ένα νησί.
Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αφού η Αθήνα, ακόμα και στο ιστορικό κέντρο της, διαθέτει στέκια βουτηγμένα στο πράσινο που μας χαλαρώνουν και μας κάνουν να περνάμε καλά με απολαυστικό φαγητό και καλή παρέα. Ιδού πέντε περιπτώσεις που ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε. Για να μην ταλαιπωρηθείτε, φροντίστε να κάνετε κράτηση έγκαιρα, ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα και θέλετε να πάτε ώρα αιχμής.
Βασίλης
Πρόκειται για μια all time classic επιλογή των κατοίκων της περιοχής αλλά και όσων έρχονται για βόλτα στα βόρεια προάστια τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τα αυθεντικά ελληνικά πιάτα και η φιλόξενη ατμόσφαιρα είναι τα βασικά του πλεονεκτήματα, αυτά που τον κρατούν ζωντανό και γεμάτο εδώ και 40 χρόνια. Ο ευρύχωρος κήπος του, αν και είναι εμφανές ότι ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα, διαθέτει ακόμα την οικειότητα του παρελθόντος. Όσο για το φαγητό, διατηρεί ατόφια τη μαμαδίστικη νοστιμιά των παλιών καιρών. Χειροποίητα τυροπιτάκια, ντολμαδάκια και ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες πρωταγωνιστούν στα ορεκτικά ενώ στα κύρια τις εντυπώσεις κλέβουν τα περιποιημένα γεμιστά, το τρυφερό κατσικάκι με τη λεμονάτη σάλτσα και το μελωμένο μοσχαράκι που ψήνεται σε πύλινο μαζί με λαχανικά. Για γλυκό, επιλέξτε ζουμερό ραβανί ή αφράτη καρυδόπιτα. Με ή χωρίς παγωτό είναι ο πιο απολαυστικός επίλογος.
Λεωφ. Κηφισίας 284, Κηφισιά
Μπαρμπαλέξης
Αν θες να απολαύσεις αυθεντικό ανατολίτικο – πολίτικο φαγητό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αναζητήσεις σε προσφυγική συνοικία. Εκεί που οι άνθρωποι αφηγούνται τις ιστορίες τους μέσα από πατροπαράδοτες συνταγές φτιαγμένες με αγνά υλικά. Ειδικά όταν όλα αυτά συνδυάζονται και με έναν καταπράσινο δροσερό κήπο έχεις τον τέλειο προορισμό για ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι. Στον Μπαρμπαλέξη της οικογένειας Κεσέρογλου λοιπόν μπορείς να απολαύσεις τη σπιτική κουζίνα των χαμένων πατρίδων κάτω από πυκνή φυσική σκιά. Ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα (αμπουγανούτς), ψιλοκομμένη σαλάτα τσομπάν με μπόλικο μαϊντανό, λεπτεπίλετπο λαχματζούν και χειροποίητο παστουρμαλί είναι ό,τι πρέπει για την αρχή. Οι τακτικοί θαμώνες αγαπούν πολύ το ζουμερό γιαουρτλού κεμπάπ (από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά), το τσοπ κεμπάπ (από φιλέτο προβατίνας) και το πικάντικο χοιρινό (κούσπασι). Και φυσικά κανείς δεν φεύγει από τα τραπέζια του Μπαρμπαλέξη αν δεν απολαύσει τα χειροποίητα γλυκά του, ειδικά το τυρένιο κιουνεφέ και το βουτυράτο καζάν ντιπί κάνουν θραύση.
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα
Το στέκι του Ηλία
Η αυλή αυτού του μαγαζιού θυμίζει ταβέρνα σε πλατεία ορεινού χωριού κι ας βρίσκεται μόνο μια ανάσα μακριά από τον σταθμό ΗΣΑΠ, στον πεζόδρομο του Θησείου. Τα ξύλινα τραπεζάκια με τις ασορτί καρέκλες είναι μονίμως γεμάτα αφού προσφέρουν την απαραίτητη δροσιά που χρειαζόμαστε για να απολαύσουμε με την ησυχία μας το φαγητό μας. Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα ψητά κρεατικά και συγκεκριμένα τα παϊδάκια. Λεπτοκομμένα, τρυφερά και ψημένα ολόσωστα έχουν περίοπτη θέση σε κάθε τραπέζι. Δίπλα τους παχουλές τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι, χόρτα και σαγανάκι. Οι πιο μερακλήδικες παρέες παίρνουν σίγουρα και μια τηγανητή συκωταριά ή ένα λουκάνικο για τη μέση.
Επταχάλκου 5, Θησείο
Το αυγό του κόκκορα
Πλάι στο υπέροχο νεοκλασικό του 1930 στην πλατεία Αυδή η περίκλειστη αυλή αυτού του εστιατορίου είναι μια πραγματική όαση. Πέτρινοι τοίχοι, μεταλλικά φανάρια και παράθυρα, πολύχρωμα λουλούδια και ξύλινα τραπεζοκαθίσματα στήνουν σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Οι γνώστες έρχονται χειμώνα καλοκαίρι για την άπαιχτη κοκορόσουπα που σερβίρουν από το 1982 αλλά και για τον παραδοσιακό κοκκινιστό κόκορα με τις χειροποίητες κρητικές μακαρούνες. Στα best seller των παραδοσιακών πιάτων συγκαταλέγονται επίσης το παστίτσιο και το στιφάδο ενώ στα κρεατικά ξεχωρίζει το χοιρινό κότσι που λιώνει στο στόμα (το ίδιο και οι πατάτες που το συνοδεύουν). Εξίσου δυνατές οι επιλογές θαλασσινών: καλαμάρια τέλεια ψημένα, ρύζι με γαρίδες και μύδια κ.ο.κ.
Λεωνίδου 46 & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
Τα γιουβετσάκια
Η «σπιτική» αυλή του Χάρη Τζίτζη είναι μονίμως γεμάτη από πιστούς φίλους του μαγαζιού που έστησε με μεράκι πριν 30 χρόνια. Η προσωπική του φροντίδα φαίνεται στα πάντα, από τα δεκάδες γλαστράκια και τα δέντρα που γεμίζουν τον χώρο μέχρι τα, αυστηρά εποχικά, υλικά που γεμίζουν τα πιάτα. Οι ντομάτες, τα χόρτα, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά είναι διαλεγμένα από τον ίδιο που πάει στη λαϊκή και τα προμηθεύεται καθημερινά. Η φέτα έρχεται από τη Λάρισα και μπαίνει στην νόστιμη τυροκαυτερή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στα Γιουβετσάκια. Συνδυάστε τη με τα κεφτεδάκια που μοσχοβολάνε δυόσμο και με μια πληθωρική χωριάτικη σαλάτα φυσικά. Αν αγαπάτε περισσότερο τους θαλασσινούς μεζέδες παραγγείλτε οπωσδήποτε τη λακέρδα που φτιάχνουν μόνοι τους, το εξαιρετικό χταπόδι και τα τραγανά κουτσομουράκια. Η σπεσιαλιτέ του είναι βέβαια το γιουβέτσι αλλά και τα λαδερά του δεν πάνε πίσω. Αν βρείτε μπάμιες, δώστε τους μια ευκαιρία, αν δεν τις συμπαθείτε σίγουρα θα αλλάξετε άποψη αν τις δοκιμάσετε εδώ.
Μωρέως 45 και Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα