Πανελλήνιες 2022: Τι να προσέξετε τη μέρα της εξέτασης και την ώρα που φτάνουν τα θέματα -Οι «χρυσές» οδηγίες - iefimerida.gr

Πανελλήνιες 2022: Τι να προσέξετε τη μέρα της εξέτασης και την ώρα που φτάνουν τα θέματα -Οι «χρυσές» οδηγίες

πανελλήνιες πανελλαδικές οδηγίες 2022
Φωτογραφία αρχείου: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας των Πανελλήνιων εξετάσεων για το 2022 έχει φτάσει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλήνιων εξετάσεων αύριο, Πέμπτη, θα γίνει η «πρεμιέρα» για τους υποψήφιους από τα ΕΠΑΛ, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ.

Το iefimerida.gr έχει ήδη δημοσιεύσει αναλυτικές οδηγίες των ειδικών, καθώς και τον κανονισμό για τα αντικείμενα που απαγορεύεται να έχουν μαζί τους την ώρα της εξέτασης οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων εξετάσεων. Ο κανονισμός είναι ιδιαίτερα αυστηρός και υπό ορισμένες περιπτώσεις προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι στις φετινές Πανελλήνιες θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ και τα μόρια που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο.

Το υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει τους πίνακες με τους εισακτέους, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

Πανελλήνιες 2022: Τι να προσέξετε την ημέρα (και την ώρα) της εξέτασης

Ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας και δημιουργός του εξειδικευμένου ιστότοπου stadiodromia.gr Στράτος Στρατηγάκης τόνισε, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι την ημέρα της εξέτασης οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι έγκαιρα στο σχολείο και να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα σύνεργα: 2 στιλό, μολύβι, γόμα (το μπλάνκο απαγορεύεται) την ταυτότητα υποψηφίου, νερό ή χυμό.

«Πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ένα ρολόι χεριού, κάτι που δεν συνηθίζετε στην καθημερινή σας ζωή, αλλά, αφού δεν επιτρέπεται το κινητό, πρέπει να έχετε κάποιο τρόπο να ελέγχετε τον χρόνο. Προσέξτε λίγο το κινητό. Δεν επιτρέπεται να το έχετε επάνω σας στη διάρκεια της εξέτασης ακόμη και απενεργοποιημένο. Η ύπαρξή του πάνω σας (ακόμη και απενεργοποιημένο) αρκεί για να μηδενιστείτε» ανέφερε το κ. Στρατηγάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό για τους υποψήφιους να έχουν πάρει ένα καλό πρωινό και να προσέξουν τον ύπνο τους γενικότερα κατά το διάστημα των εξετάσεων. «Μην ανοίγετε συζητήσεις με τους συμμαθητές σας για τα πιθανά θέματα. Σκεφτείτε κάτι πιο θετικό όπως για παράδειγμα το μακρύ καλοκαίρι που σας περιμένει, χωρίς καμία υποχρέωση. Το καλοκαίρι αυτό θα κρατήσει μέχρι την 1η Οκτώβρη γιατί τότε, περίπου, ξεκινούν τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Ονειρευτείτε πως θα περάσετε καλύτερα. Δεν θα έχετε ποτέ ξανά τόσο μεγάλες διακοπές. Του χρόνου, που θα είστε φοιτητές, θα έχετε εξεταστική περίοδο τον Σεπτέμβριο» προσθέτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κάνουμε όταν φτάσουν τα θέματα των Πανελλήνιων

Η στιγμή που φτάνουν τα θέματα των Πανελλήνιων εξετάσεων είναι μια διαδικασία που προκαλεί άγχος στους περισσότερους υποψήφιους.

Ο Στράτος Στρατηγάκης δίνει την εξής συμβουλή για εκείνη τη… δύσκολη ώρα:

«Διαβάστε τα προσεκτικά. Ξεκινήστε απ’ αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Όπως γνωρίζετε έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το 4ο θέμα (στα μαθήματα που έχουν 4 θέματα) λογικά θα είναι το δυσκολότερο. Μη ξεκινήσετε απ’ αυτό. Τώρα είστε κυνηγοί… μονάδων. Προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τις περισσότερες δυνατές μονάδες από τις 100 που υπάρχουν στα θέματα. Δεν προσπαθείτε να φανείτε μάγκες λύνοντας το 4ο θέμα. Το 4ο θέμα σας δίνει 25 μονάδες, όσες και το πρώτο, που θεωρητικά είναι το ευκολότερο. Δεν έχει νόημα να λύσετε το 4ο και να χάσετε το πρώτο»

Και τι συμβαίνει αν διαπιστώσετε ότι δεν γνωρίζετε καλά -ή και καθόλου- κάποιο θέμα; Ο κ. Στρατηγάκης απαντά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μην απογοητεύεστε. Μπορεί να είναι όντως πολύ δύσκολο και να μη το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Μπορεί ακόμη και να είναι λάθος και να ακυρωθεί. Έχει συμβεί κι αυτό. Προσπαθήστε να γράψετε όσο καλύτερα μπορείτε. Τη στιγμή που γράφετε δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν ο βαθμός σας θα είναι αρκετός για να πετύχετε το στόχο σας. Μην απογοητεύεστε, λοιπόν, αν δείτε ότι γράφετε χειρότερα από ό,τι ελπίζατε. Πολλές φορές κάποιοι υποψήφιοι με πολύ υψηλούς στόχους όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το άριστα καταρρέουν και γράφουν τελικά κάτω από τη βάση. Ψυχραιμία μέχρι το τέλος και μόνο όταν ανακοινωθούν οι βάσεις θα δείτε τι καταφέρατε.

Δυστυχώς, σκοπός σας είναι να γράψετε καλύτερα από τους άλλους συνυποψηφίους σας, ώστε συγκεντρώνοντας περισσότερα μόρια απ’ αυτούς, να πετύχετε στη σχολή που σας ενδιαφέρει. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός συμπλήρωσης θέσεων και, συνεπώς, μια ανταγωνιστική διαδικασία εξ ορισμού.»

Τα πολύτιμα λεπτά της εξέτασης

Ο Στράτος Στρατηγάκης συμβουλεύει τους υποψήφιους να μη ρισκάρουν να βοηθήσουν τους φίλους τους που μπορεί να ζητήσουν τα… φώτα τους την ώρα της εξέτασης. «Δυστυχώς αυτές οι εξετάσεις είναι, όπως είπαμε, ανταγωνιστικές. Μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, προσπαθώντας να βοηθήσετε ή, ακόμη χειρότερα, να γράψουν αυτοί καλύτερα από εσάς» υπογραμμίζει.

Όπως εξηγεί, πρέπει «να θυμάστε ότι έχετε περίπου 45 λεπτά για κάθε θέμα στα μαθήματα που έχουν 4 θέματα. Αν “κολλήσετε” κάπου και ο χρόνος περνάει αφήστε το προς το παρόν. Θα επανέλθετε στο τέλος, αφού γράψετε όλα τα άλλα και θα εξαντλήσετε το χρόνο που απομένει σ’ αυτό. Πόσες φορές άκουσα υποψηφίους να λένε: “έχασα 2 ώρες στο ένα θέμα που δεν μπορούσα να λύσω και τελικά δεν πρόλαβα να γράψω κι αυτά που ήξερα”. Συνήθως αυτά τα γραπτά βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε. Μη δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μονάδες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φτάσατε στο τέλος; «Γράψατε όσα θέματα γνωρίζατε, έχετε κουραστεί από την έντονη προσπάθεια, σκέφτεστε να δώσετε το γραπτό σας. Αν έχει μείνει λίγος χρόνος ξανακοιτάξτε το. Μπορεί με ένα δεύτερο “χτένισμα”, να διορθώσετε κάποια μικρολάθη, που κοστίζουν σε μονάδες. Μπορεί να βελτιώσετε κάποια διατύπωση, να συμπληρώσετε κάποια έλλειψη. Εξαντλήστε το χρόνο. Δεν είναι μαγκιά να τελειώσεις γρήγορα. Μαγκιά είναι να γράψεις όσο καλύτερα μπορείς» λέει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Να διαβάζω και όταν ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες;

Σε ό,τι αφορά το διάβασμα τις ημέρες των εξετάσεων, ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη κι όχι προσπάθεια να μάθετε καινούρια πράγματα, τώρα την τελευταία στιγμή. Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών, προσπαθώντας να "βουλώσεις τρύπες", φέρνει πανικό και απογοήτευση. Πολύ συχνά οι αγχωμένοι υποψήφιοι πανικοβάλλονται γιατί, όπως λένε, κλείνουν το βιβλίο και νομίζουν πως δεν ξέρουν τίποτα. Φυσικά και δεν συμβαίνει αυτό. Απλά το άγχος τους έχει κυριεύσει και μπλοκάρει το μυαλό τους, δεν έχουν υπομονή να σκεφτούν απαιτώντας από τον εαυτό τους να ανακαλεί τις γνώσεις ακαριαία. Μία κλασική δήλωση υποψηφίων αυτές τις μέρες είναι: "Αν είχα 3 μέρες ακόμη θα προλάβαινα". Δυστυχώς δεν τις έχεις και δεν μπορείς να διαβάζεις σαν τρελός για να αναπληρώσεις το χαμένο χρόνο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ