Μηχανογραφικό 2022: Πώς να επιλέξω σχολές, με ποια σειρά τις δηλώνω [πλήρης οδηγός]

Φωτογραφία: INTIME NEWS

Μια εβδομάδα έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων προκειμένου να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους.

Η πλατφόρμα https://michanografiko.it.minedu.gov.gr άνοιξε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και θα δέχεται δηλώσεις μηχανογραφικών μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες για την εφαρμογή που ανάρτησε το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής, ενώ το iefimerida.gr έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2022 και έναν πρώτο οδηγό για το μηχανογραφικό.

Μηχανογραφικό 2022: Πώς επιλέγω σχολές/τμήματα

Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου λέει στο iefimerida.gr ότι «είναι προτιμότερο αρχικά, να αντιστρέψουμε τη σειρά της επιλογής και να αναρωτηθούμε ποιες Σχολές αποκλείουμε. Ξεκινάμε από τις Σχολές που για κάποιους λόγους αποφασίσαμε να αποκλείσουμε γιατί δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να σπουδάσουμε το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ή για άλλους λόγους. Στη συνέχεια, αξιολογούμε και κατατάσσουμε τις υπόλοιπες Σχολές με βάση τα δικά μας κριτήρια, τις δικές μας επιθυμίες και φυσικά τους περιορισμούς που υπάρχουν (π.χ. αν μπορούμε να σπουδάσουμε σε άλλη πόλη κ.λπ.)».

Πάντως, προσθέτει το ΜΕΘΟΔΙΚΟ, στην επιλογή των Τμημάτων στα οποία θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό να εισαχθούμε με τα μόρια που έχουμε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να δούμε το πρόγραμμα σπουδών και να διαβάσουμε πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και να αξιολογήσουμε τόσο το συγκεκριμένο Τμήμα όσο και το Πανεπιστήμιο στο οποίο εντάσσεται.

«Επίσης, αν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε σχολές και σε άλλες πόλεις και σκοπεύουμε να δηλώσουμε Τμήματα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο σε διάφορα Πανεπιστήμια είναι χρήσιμο να δούμε ότι τα Τμήματα που δηλώνουμε είναι μεταξύ τους αντίστοιχα. Υπάρχει περίπτωση Τμήματα με το ίδιο ή παρεμφερές όνομα σε διαφορετικά Πανεπιστήμια να μην έχουν αντιστοιχία στα προγράμματα σπουδών ή/και στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. [Ο πίνακας με τις αντιστοιχίες Τμημάτων δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας: Αντιστοιχίες ]» επισημαίνουν στη συνέχεια.

«Δεν απορρίπτουμε σχολές στο Μηχανογραφικό βάσει των εκτιμήσεων για τις Βάσεις»

Ένας σημαντικός κανόνας που πρέπει να έχουν κατά νου οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, σύμφωνα με το ΜΕΘΟΔΙΚΟ, είναι ο εξής:

«Η βαθμολογική Βάση μιας Σχολής σίγουρα καταδεικνύει σε ποιο βαθμό και οι άλλοι υποψήφιοι επιθυμούν να εισαχθούν στη συγκεκριμένη Σχολή. Δεν πρέπει όμως να αποτελεί λόγο αποκλεισμού μιας Σχολής από τη δική μας λίστα επιλογών. Αν μια σχολή έχει πολύ υψηλή βάση, την οποία θεωρούμε ότι δε θα φτάσουμε, ή πολύ χαμηλή βάση, που αντίθετα απαξιώνουμε, δε σημαίνει ότι πρέπει να την απορρίψουμε. Σίγουρα, το σύνολο των μορίων που έχουμε και οι βάσεις των προηγούμενων ετών είναι στοιχεία που λαμβάνουμε υπόψη, αλλά δεν αποτελούν τα μόνα κριτήρια για τις επιλογές μας».

Όπως εξηγούν, «στο Μηχανογραφικό Δελτίο καταγράφουμε την επιθυμία μας να σπουδάσουμε σε ένα Τμήμα ή μια Σχολή, και η σειρά με την οποία δηλώνουμε τις Σχολές είναι ακριβώς η σειρά της προσωπικής μας προτίμησης. Αν επιθυμούμε να σπουδάσουμε σε μια Σχολή, τη δηλώνουμε πρώτη στο Μηχανογραφικό, ακόμη και αν τα μόρια που έχουμε συγκεντρώσει υπολείπονται της περυσινής βάσης. (Βέβαια, αν δεν έχουμε συγκεντρώσει Μέσο Όρο υψηλότερο από την Ελάχιστη Βάση ενός Τμήματος, τότε το ηλεκτρονικό σύστημα δεν μας επιτρέπει να το δηλώσουμε.)»

«Δεν έχει κανένα πλεονέκτημα το να δηλώσω λίγα τμήματα»

Αντίθετα, σημειώνει το ΜΕΘΟΔΙΚΟ, «δε δηλώνουμε στις πρώτες μας προτιμήσεις Σχολές μόνο και μόνο επειδή έχουν υψηλότερες βάσεις από τα μόριά μας, αφού οι Βάσεις κάθε χρόνο διαμορφώνονται από πάρα πολλούς παράγοντες και είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα διαμορφωθούν οι Βάσεις. Αν οι βαθμολογίες των υποψηφίων είναι χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τότε αναμένουμε γενικά πτώση των Βάσεων στις Σχολές. Το στατιστικό όμως αυτό συμπέρασμα δεν συνεπάγεται ότι γνωρίζουμε ποιες ακριβώς Σχολές θα έχουν πτώση στις Βάσεις τους ή πόση θα είναι αυτή η πτώση. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο στα Μηχανογραφικά είναι που καθορίζουν τελικά τις Βάσεις!».

Επομένως, αναφέρει καταλήγοντας η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου, «στο Μηχανογραφικό δηλώνουμε την επιθυμία μας αλλά φροντίζουμε ρεαλιστικά να δηλώσουμε αρκετά Τμήματα και με αρκετά χαμηλότερες μονάδες από αυτές που έχουμε συγκεντρώσει για να εξασφαλίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα έχουμε επιτυχία. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των Τμημάτων που δηλώνουμε και δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα αν δηλώσουμε μόνο λίγα Τμήματα».

Σημειώνεται ότι καθώς η προθεσμία είναι σε 7 μόνο ημέρες (έως τη Δευτέρα 18/7), είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε άμεσα την προετοιμασία για το Μηχανογραφικό (να μπούμε στην πλατφόρμα του Υπουργείου και να δημιουργήσουμε ένα πρόχειρο Μηχανογραφικό), ώστε να έχουμε χρόνο να ξανασκεφτούμε τις επιλογές μας πριν την οριστική υποβολή.

Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας για το Μηχανογραφικό

Σε ό,τι αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το υπ. Παιδείας επισημαίνει στον δικό του οδηγό πως οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) το αργότερο έως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας ή τις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

  • Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2022, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.

Τι ισχύει για το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ

Όσον αφορά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 ως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας.

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:

- Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.

- Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Οδηγίες για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου

1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά στις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Τετάρτη 13-7-2022 και την Δευτέρα 18-7-2022.

4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ