Μηχανογραφικό 2022: Ποια επαγγέλματα έχουν μεγάλη ζήτηση -Οι κλάδοι με προοπτικές ανάπτυξης - iefimerida.gr

Μηχανογραφικό 2022: Ποια επαγγέλματα έχουν μεγάλη ζήτηση -Οι κλάδοι με προοπτικές ανάπτυξης

μηχανογραφικό
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK / Πίνακας: MANPOWERGROUP
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και όλο το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην επόμενη δοκιμασία, δηλαδή τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δελτίου.

Το iefimerida.gr ήδη δημοσιοποίησε τις πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2022 αλλά και τη διαμόρφωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής για 407 τμήματα.

Η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου, που φέτος συνεργάζεται με το iefimerida.gr, επισημαίνει ότι «οι υποψήφιοι μπορούν με ασφάλεια να συμβουλεύονται τις Ελάχιστες Βάσεις του 2021 για να εκτιμήσουν αν μπορούν να δηλώσουν ένα Τμήμα στο Μηχανογραφικό τους. Υπενθυμίζουμε ότι ένας υποψήφιος μπορεί να δηλώσει ένα Τμήμα στο Μηχανογραφικό του αν ο Μέσος Όρος από τους βαθμούς του είναι μεγαλύτερος (ή ίσος) από την Ελάχιστη Βάση του συγκεκριμένου Τμήματος. Διαφορετικά, αν έχει χαμηλότερο Μέσο Όρο από τη μικρότερη Ελάχιστη Βάση δεν μπορεί να κάνει Μηχανογραφικό για Πανεπιστημιακά Τμήματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια επαγγέλματα και κλάδοι βρίσκονται ωστόσο σε άνοδο αυτή την περίοδο; Και σε ποιους κλάδους αναμένεται περικοπή των θέσεων εργασίας;

Μηχανογραφικό 2022: Ποιοι κλάδοι και επαγγέλματα είναι σε άνοδο

Ένας ασφαλής οδηγός για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι οι έρευνες που πραγματοποιεί η Manpower Group. Στην τελευταία της έκθεση ζήτησε στοιχεία από 515 εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και και σχημάτισε έναν οδηγό για τις προθέσεις προσλήψεων. Το 43% των εργοδοτών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στα άτομα που απασχολούν, ωστόσο το 28% υποστήριξε ότι θα κάνει προσλήψεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower Group, υπάρχουν 3 κλάδοι στους οποίους οι εργοδότες δηλώνουν ότι θα κάνουν προσλήψεις στο άμεσο μέλλον. Αυτοί οι κλάδοι είναι οι εξής:

  • 1) Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ & Επικοινωνία,
  • 2) Τραπεζικά, Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Κτηματομεσιτικά,
  • 3) Πρωτογενής Παραγωγή

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στον τομέα των Κατασκευών δεν προγραμματίζονται προσλήψεις από τους εργοδότες, καθώς και ότι υπάρχει κίνδυνος μείωσης των θέσεων εργασίας στους εξής κλάδους:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 1) Βιομηχανία / Παραγωγή,
  • 2) Εμπόριο και Μεταφορές,
  • 3) Εκπαίδευση, Υγεία και Δημόσιες Υπηρεσίες,
  • 4) Εστίαση, Ψυχαγωγία και Ξενοδοχεία,
  • 5) Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.

Οι περισσότερες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με παράλληλη έρευνα της Manpower Group, στους παρακάτω κλάδους υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση για προσωπικό:

μηχανογραφικό επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Apps για το Μηχανογραφικό

«Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, οι υποψήφιοι καλούνται από την ερχόμενη εβδομάδα να συμπληρώσουν τα Μηχανογραφικά τους Δελτία, με βάση τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες τους. Επομένως, δεν πρέπει να δηλώσουν τα Τμήματα με φθίνουσα σειρά μορίων 2021, καθώς φέτος αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στη σειρά των Τμημάτων λόγω της αλλαγής στον υπολογισμό των Μορίων», λέει η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ στο iefimerida.gr.
 
Για να βοηθήσει στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, το ΜΕΘΟΔΙΚΟ Φροντιστήριο έχει διαμορφώσει δύο εργαλεία:

Εφαρμογή υπολογισμού Μορίων
Εκτός από τις ελάχιστες βάσεις που θα τροποποιηθούν μόλις ανακοινωθούν επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζονται και τα Μόρια με βάση τον υπολογισμό για το 2021 ώστε να είναι συγκρίσιμα με τις Βάσεις του 2021. https://www.methodiko-frontistirio.gr/moria/index.html

 • Πλήρης οδηγός σπουδών
Όλα τα Τμήματα των Πανεπιστημίων ταξινομημένα με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, με πλήρη περιγραφή και επαγγελματικές δυνατότητες και προοπτικές.
ΣΠΟΥΔΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: https://www.methodiko-frontistirio.gr/odigos.html

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ