Στρατηγάκης: Αυτές είναι οι επιλογές για όσους «κόπηκαν» από τις Βάσεις 2019 - iefimerida.gr

Στρατηγάκης: Αυτές είναι οι επιλογές για όσους «κόπηκαν» από τις Βάσεις 2019

Βάσεις 2019: Οι λύσεις για όσους κόπηκαν από τις Πανελλαδικές
Υπάρχουν εναλλακτικές για όσους δεν έφεραν ευχάριστα «μαντάτα» οι Βάσεις 2019 / Φωτογραφία: INTIME NEWS/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Βάσεις 2019 ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και μαζί τους έπεσε η «αυλαία» των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για τις Βάσεις 2019 και τις Πανελλαδικές που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, φέτος από το σύνολο των 103.963 υποψηφίων έμειναν εκτός πανεπιστημίων οι 23.627 (συμπεριλαμβάνονται οι της επιλογής του 10%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης, ο οποίος ανέλυσε, μιλώντας στο iefimerida τις εκπλήξεις και τα... αναμενόμενα των Πανελλαδικών, προ ημερών υποστήριξε ότι «δεν κρίνονται τα πάντα» από τις Βάσεις 2019 και πως υπάρχουν εναλλακτικές και για όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πανελλαδικές: Οι 5 λύσεις για όσους «κόπηκαν» από τις Βάσεις 2019

Οπως εξήγησε ο Στράτος Στρατηγάκης στο iefimerida, υπάρχουν πέντε «δρόμοι» για τις περιπτώσεις υποψηφίων που οι Βάσεις 2019 δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτές οι εναλλακτικές είναι οι εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. «Ραντεβού» ξανά με τις Πανελλαδικές

«Ο πρώτος δρόμος για όλους όσοι δεν ικανοποιηθούν από τις Βάσεις 2019 είναι να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις. Η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε θα δώσουν με την παλιά ύλη την επόμενη χρονιά, δηλαδή αυτή στην οποία εξετάστηκαν ήδη. Επομένως, δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μιας νέας ύλης και ενός νέο εξεταστικού συστήματος» σημειώνει ο Στράτος Στρατηγάκης.

2. Υποβολή μηχανογραφικού με την κατηγορία του 10%

Για όσους οι Βάσεις 2019 δεν έφεραν ευχάριστα «μαντάτα» υπάρχει και η δυνατότητα εκ νέου υποβολής του ίδιου μηχανογραφικού. «Αυτό το δικαίωμα το έχουν τα παιδιά για δυο χρόνια μετά την τελευταία εξέταση. Δηλαδή δίνουν μόνο το μηχανογραφικό. Οι θέσεις είναι λίγες. Συγκεκριμένα είναι 6% την πρώτη χρονιά και 4% τη δεύτερη και σίγουρα αυτό το μέσο δεν χρησιμεύει για να πιάσουμε σχολή πάνω από τα μόριά μας» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη επιλογή είναι κατάλληλη για «οριζόντια μετακίνηση», δηλαδή «για να πάμε από μια σχολή που δεν μας αρέσει σε μια άλλη που “ζητά” παρόμοια μόρια».

3. Σπουδές στο εξωτερικό

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρίτος «δρόμος» για όσους δυσαρεστηθούν από τις Βάσεις 2019, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, είναι οι σπουδές στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση απαιτεί έρευνα από την πλευρά του υποψηφίου, τόσο για την καταλληλότητα του ιδρύματος και του επιστημονικού πεδίου, όσο και για το κόστος που θα έχουν οι σπουδές στο εξωτερικό.

4. Κολλέγιο στην Ελλάδα

«Η τέταρτη δυνατότητα είναι οι σπουδές σε κάποιο κολλέγιο στην Ελλάδα που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού» λέει στο iefimerida ο εκπαιδευτικός αναλυτής – σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Στράτος Στρατηγάκης. «Θέλει όμως πολλή προσοχή. Πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ελέγξουν το μητρικό πανεπιστήμιο, ώστε να είναι σε καλή σειρά στις διεθνείς κατατάξεις. Υπάρχουν και πανεπιστήμια “σκουπίδια” και τα παιδιά πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά» υπογραμμίζει.

5. ΙΕΚ και τεχνική κατεύθυνση

Κατά τον Στράτο Στρατηγάκη, υπάρχει ένας πέμπτος «δρόμος» που είναι οι σπουδές ΙΕΚ. «Μιλάμε για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά μπορούν να μάθουν ένα επάγγελμα και σε δυο χρόνια να βγουν στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα να σπουδάσουν τεχνικοί υπολογιστών και σε σύντομο χρόνο να πιάσουν δουλειά στο σέρβις μιας αλυσίδας ή ενός καταστήματος» τονίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ