Βάσεις 2019: Οι 5 λύσεις για όσους δεν τα καταφέρουν στις Πανελλαδικές [λίστα] - iefimerida.gr

Βάσεις 2019: Οι 5 λύσεις για όσους δεν τα καταφέρουν στις Πανελλαδικές [λίστα]

Οι Βάσεις 2019 θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη
Οι Βάσεις 2019 θα ανακοινωθούν, το αργότερο, μέχρι την προσεχή Τετάρτη / Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Θέμα ημερών, ή και ωρών, είναι πλέον η ανακοίνωση των Βάσεων 2019 που θα καθορίσουν την εισαγωγή δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι Βάσεις 2019, που αναμένεται να αναρτηθούν -το αργότερο- μέχρι την προσεχή Τετάρτη, 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναλυτών αναμένεται να φέρουν σημαντικές ανατροπές και εκπλήξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις Βάσεις 2019 που δημοσίευσε το iefimerida, προκύπτει ότι θα υπάρξουν σημαντικές διακυμάνσεις -και… κατακόρυφες πτώσεις- σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και σχολές, με πιο «τρανταχτή» περίπτωση της Ιατρικής Αθηνών που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα 18.900 μόρια.

Πέρα από τους επιτυχόντες, ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σημαντική κατηγορία υποψηφίων. Πρόκειται για όσους δεν θα τα καταφέρουν και οι Βάσεις 2019 τους αφήσουν «εκτός», οι οποίοι υπολογίζονται στους 18.000.

Βάσεις 2019: Οι 5 επιλογές για όσους δεν τα καταφέρουν

Ο πολύπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης εξηγεί στο iefimerida ότι οι υποψήφιοι, και οι οικογένειές τους, πρέπει να δείξουν ψυχραιμία μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη υπάρχουν πέντε «δρόμοι» για τις περιπτώσεις υποψηφίων που οι Βάσεις 2019 δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα:

1. Πανελλαδικές εξετάσεις… ξανά

«Ο πρώτος δρόμος για όλους όσοι δεν ικανοποιηθούν από τις Βάσεις 2019 είναι να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις. Η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε θα δώσουν με την παλιά ύλη την επόμενη χρονιά, δηλαδή αυτή στην οποία εξετάστηκαν ήδη. Επομένως, δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μιας νέας ύλης και ενός νέο εξεταστικού συστήματος» σημειώνει ο Στράτος Στρατηγάκης.

2. Υποβολή μηχανογραφικού με την κατηγορία του 10%

Για όσους οι Βάσεις 2019 δεν φέρουν ευχάριστα «μαντάτα» υπάρχει και η δυνατότητα εκ νέου υποβολής του ίδιου μηχανογραφικού. «Αυτό το δικαίωμα το έχουν τα παιδιά για δυο χρόνια μετά την τελευταία εξέταση. Δηλαδή δίνουν μόνο το μηχανογραφικό. Οι θέσεις είναι λίγες, 6% την πρώτη χρονιά και 4% τη δεύτερη και σίγουρα αυτό το μέσο δεν χρησιμεύει για να πιάσουμε σχολή πάνω από τα μόριά μας» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη επιλογή είναι κατάλληλη για «οριζόντια μετακίνηση», δηλαδή «για να πάμε από μια σχολή που δεν μας αρέσεις σε μια άλλη που “ζητά” παρόμοια μόρια».

3. Σπουδές στο εξωτερικό

Ο τρίτος «δρόμος» για όσους δυσαρεστηθούν από τις Βάσεις 2019, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, είναι οι σπουδές στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση απαιτεί έρευνα από την πλευρά του υποψηφίου, τόσο για την καταλληλότητα του ιδρύματος και του επιστημονικού πεδίου, όσο και για το κόστος που θα έχουν οι σπουδές στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Κολλέγιο στην Ελλάδα

«Η τέταρτη δυνατότητα είναι οι σπουδές σε κάποιο κολλέγιο στην Ελλάδα που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού» λέει στο iefimerida ο εκπαιδευτικός αναλυτής – σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Στράτος Στρατηγάκης. «Θέλει όμως πολλή προσοχή. Πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ελέγξουν το μητρικό πανεπιστήμιο, ώστε να είναι σε καλή σειρά στις διεθνείς κατατάξεις. Υπάρχουν και πανεπιστήμια “σκουπίδια” και τα παιδιά πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά» υπογραμμίζει.

5. ΙΕΚ και τεχνική κατεύθυνση

Κατά τον Στράτο Στρατηγάκη, υπάρχει ένας πέμπτος «δρόμος» που είναι οι σπουδές ΙΕΚ. «Μιλάμε για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά μπορούν να μάθουν ένα επάγγελμα και σε δυο χρόνια να βγουν στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα να σπουδάσουν τεχνικοί υπολογιστών και σε σύντομο χρόνο να πιάσουν δουλειά στο σέρβις μιας αλυσίδας ή ενός καταστήματος» τονίζει.

Στρατηγάκης για τις Βάσεις 2019: Δεν κρίνονται τα πάντα με μια αποτυχία

Ο Στράτος Στρατηγάκης λέει στο iefimerida ότι «πρέπει να πούμε στα παιδιά ότι δεν κρίνονται τα πάντα τώρα, με τις Βάσεις 2019. Εχω δει παιδιά που πανηγύριζαν την ημέρα ανακοίνωσης των Βάσεων γιατί μπήκαν στη σχολή που είχαν ως πρώτη επιλογή και ένα χρόνο μετά έφευγαν καθώς δεν τους ταίριαζε».

Ο Στράτος Στρατηγάκης, εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος Σταδιοδρομίας μιλά για τις Βάσεις 2019
Ο Στράτος Στρατηγάκης, εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος Σταδιοδρομίας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Στρατηγάκης επικαλείται συγκεκριμένα παραδείγματα όπως δυο υποψηφίους που γνώριζε και «μπήκαν στη νομική με 19.100 μόρια, γιατί όλοι τους έλεγαν ότι με τόσο υψηλή βαθμολογία πρέπει να πάνε εκεί. Τελικά έφυγαν, ουσιαστικά, κλαίγοντας. Η μια πήγε το επόμενο έτος στη ψυχολογία και η δεύτερη για φιλολογία».

Επιπλέον, ο Στράτος Στρατηγάκης τονίζει ότι «τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά για αυτούς που αύριο, μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2019, θα στεναχωριούνται, καθώς θα νιώθουν ότι πέρασαν σε μια σχολή τέταρτης και πέμπτης επιλογής. Εχουν τύχει περιπτώσεις που να πηγαίνουν “μουδιασμένοι” σε μια τέτοια σχολή και τελικά να βρίσκουν ότι είναι εξαιρετική και πως κακώς δεν την είχαν βάλει ψηλά στο μηχανογραφικό» επισημαίνει.

O κ. Στρατηγάκης αναφέρει ότι δεν κρίνονται τα πάντα με τις Βάσεις 2019. «Δεν πρέπει να τρελαίνονται τα παιδιά. Θέλει ψυχραιμία. Αυτοί που δεν τα κατάφεραν θα πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό για το τί πήγε στραβά. Γιατί κάτι πήγε στραβά. Δεν χάνονται τα πάντα από μία αποτυχία, αλλά μία αποτυχία πρέπει να είναι το έναυσμα για να κάνουμε κάτι διαφορετικά» λέει καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ