Οι θέσεις και οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη Βουλή για τον νέο αναπτυξιακό νόμο - iefimerida.gr

Οι θέσεις και οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη Βουλή για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας / Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ανέπτυξε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Με βάση τα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή, ο κ. Κόλλιας εξέφρασε τις θέσεις του ΟΕΕ.

Όπως είπε, το ΟΕΕ βλέπει θετικά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • την αναμόρφωση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων με την επέκταση  του κινήτρου Επιχορήγησης στις Μεσαίες Επιχειρήσεις,
  • το νέο καθεστώς ενίσχυσης των παραμεθόριων νομών της χώρας, με το ΑΕΠ ανά περιφέρεια χαμηλότερο από τον μέσο όρο του συνολικού, καθώς και για την περιοχή της Θεσσαλίας για επενδυτικά σχέδια άνω των 2 εκατ. ευρώ,
  • την απένταξη των επενδυτικών σχεδίων των οποίων η υλοποίηση δεν έχει
    ξεκινήσει εντός δεκαοχτώ μηνών από τη δημοσίευση της περίληψης της απόφασης υπαγωγής.
     
    Σχετικά με τα 12 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ο κ. Κόλλιας είπε: «Καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα πολλά καθεστώτα δεν μπορούν να υποστηριχθούν, προτείνουμε την ομαδοποίηση και συγχώνευση καθεστώτων με κριτήριο την ωφελούμενη δραστηριότητα. Επίσης κρίνεται αναγκαίος ο ετήσιος προγραμματισμός προκηρύξεων των καθεστώτων».
Ο κ. Κόλλιας κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μέσω τηλεδιάσκεψης
Ο κ. Κόλλιας κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μέσω τηλεδιάσκεψης

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για αξιολόγηση των σχεδίων από τράπεζες, που εμπλέκονται στα επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου με τη χρηματοδοτική στήριξή τους έναντι αμοιβής, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ είπε ότι πρέπει να απαλειφθεί.

«Προτείνουμε η αξιολόγηση να πραγματοποιείται από το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών (Ε.Μ.Π.Α.) το οποίο πρέπει:

  • να επικαιροποιείται κάθε έτος με τη συμβολή και του ΟΕΕ για την επιβεβαίωση της ιδιότητας των μελών τους ως μέλη του Ε.Μ.Π.Α.,
  • μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα μέλη του ΟΕΕ τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και  γνώσεις να διευρύνεται το υφιστάμενο Μητρώο Ε.Μ.Π.Α. σε τακτά χρονικά διαστήματα,
  • να πραγματοποιείται η πιστοποίηση της επαρκούς γνώσης του θεσμικού πλαισίου του Αναπτυξιακού Νόμου και του οδηγού αξιολόγησης της κάθε  προκήρυξης καθεστώτος πριν την ανάθεση προς αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και τέλος
  • προτείνουμε η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων να ανατίθεται σε ένα μέλος του Ε.Μ.Π.Α. - μέλος του ΟΕΕ, καθώς και σε ένα μέλος του Ε.Μ.Π.Α. - μέλος του ΤΕΕ ή ΓΕΩΤΕΕ ανάλογα με το είδος της επένδυσης».

Για τα κριτήρια βαθμολόγησης, είπε η έγκριση δανείου να μην μοριοδοτείται, αλλά να αποτελεί υποχρεωτικό δικαιολογητικό της αίτησης υπαγωγής αν προβλέπεται στη χρηματοδότηση της επένδυσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 7 του ν.3299/2004, που προβλέπει, για οικονομοτεχνικές μελέτες άνω των 250.000 ευρώ, να υπογράφονται από μέλη του ΟΕΕ, του ΤΕΕ και όπου απαιτείται, του ΓΕΩΤΕΕ, ο κύριος Κόλλιας ζήτησε, σε κάθε προκήρυξη καθεστώτος, να αναφέρεται η σχετική διάταξη και να ελέγχεται από τα αντίστοιχα Επιμελητήρια η ιδιότητα του μέλους τους, που υπογράφει την οικονομοτεχνική μελέτη, «καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι δεν εφαρμόζεται στην πράξη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ