Η πραγματική δύναμη δεν ανήκει σε στρατιωτική κυριαρχία, αλλά σε ναυπηγική βιομηχανία. Τι θα συζητηθεί στο Blue Strategy Summit 2026. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία ανατρέπουν τη θαλάσσια σκακιέρα: το νέο παιχνίδι ισχύος δεν εξαρτάται πλέον από τις φρεγάτες, τα αεροπλανοφόρα και τις στρατιωτικές βάσεις, αλλά από το ποιος θα ελέγχει τα λιμάνια, τη ναυπηγική βιομηχανία, τις ενεργειακές υποδομές και τα υποθαλάσσια δίκτυα.
Το πρόσφατο περιστατικό με το drone στη Λευκάδα, που έφερε πολλά και σοβαρά διπλωματικά και επιχειρησιακά ερωτήματα, δεν θεωρήθηκε απλά ένα τεχνικό συμβάν ασφαλείας. Αντιθέτως, αντιμετωπίστηκε ως ένδειξη της νέας πραγματικότητας στη Μεσόγειο.
Όπως λένε παράγοντες της ναυτιλίας, ήταν μια μικρή προειδοποίηση για την αμυντική και εφοπλιστική κοινότητα ως προς το πώς αλλάζει από εδώ και πέρα η ισορροπία των δυνάμεων.
Ποιος θα ελέγχει τα λιμάνια στη Μεσόγειο και τι ρόλο παίζει στην άμυνα η νέα ναυπηγική βιομηχανία, τα drones και η κυβερνοασφάλεια
Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το ακριτικό Αγαθονήσι, όπου τόνισε πως οι θάλασσες μπορεί να είναι χώρος φιλίας και συνάντησης, αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες, και οι κανόνες είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό το περιστατικό με το ουκρανικό drone στη Λευκάδα εφόσον το σκάφος έθεσε σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα, σημειώνοντας πως αναμένει εξηγήσεις από τον Ουκρανό ομόλογό του.
Ο ίδιος πάντως, με αφορμή την Ατζεντα 2030 που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει καταστήσει σαφές πως το νέο μοντέλο της άμυνας θα βασίζεται σε έναν συνδυασμό κυβερνοασφάλειας, αυτόνομων συστημάτων, βιομηχανικής παραγωγής και ψηφιακής τεχνολογίας.
Κάτι που ενισχύει την εκτίμηση πως ο πραγματικός κυρίαρχος για τα επόμενα χρόνια στη Μεσόγειο και τα λιμάνια θα είναι όποιος καταφέρει να συνδυάσει άμυνα και βιομηχανία.
Το Blue Strategy Summit 2026 ανοίγει το «Who’s the boss» της Μεσογείου
Την ώρα που η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε έναν από τους σημαντικότερους γεωοικονομικούς κόμβους στον κόσμο, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα κάνει κουμάντο την επόμενη δεκαετία;
Απαντήσεις θα επιχειρήσει να δώσει το συνέδριο «BLUE STRATEGY SUMMIT 2026», που διοργανώνεται από την Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στο ξενοδοχείο InterContinental.
Το συνέδριο επικεντρώνεται στη θέση της Ελλάδας στο νέο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση σε κρίσιμους τομείς όπως η ναυπηγική βιομηχανία, η ναυτιλία, τα λιμάνια, η ενέργεια, η άμυνα και η θαλάσσια ασφάλεια.
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας θα βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίού, όπως και το τι θα αλλάξει στις εμπορικές διαδρομές και τις θαλάσσιες αλυσίδες αξίας. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ως κόμβο μεταφορών, ενέργειας και ασφάλειας, θα συζητηθεί η θέση της Ελλάδας και ανάπτυξη στα ναυπηγεία της ως στρατηγικών υποδομών.
Στο πλαίσιο νέων, αναγκαίων επενδύσεων, η κινητοποίηση ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων για τη δημιουργία ναυπηγικών hubs θα αποτελέσει σημαντική ενότητα, ενώ στο θέμα της Ενέργειας θα τεθούν στο τραπέζι η λύση των εναλλακτικών καυσίμων, η offshore ενέργεια, οι υποδομές ανεφοδιασμού, οι μετασκευές πλοίων, καθώς και η ψηφιακή ναυπηγική.
Ακόμη, θα γίνει διάλογος ως προς τι αλλάζει στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, της αναβάθμισης στόλων και αμυντικής ναυπηγικής με έμφαση σε ειδικά συστήματα κυβερνοασφάλειας και drones.
Τι «βλέπουν» Βασίλης Κικίλιας και Πάνος Ξενοκώστας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τονίσει πως η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη για τη Μεσόγειο και τη θέση της Ελλάδας σε ένα ενδεχόμενο συνέχισης της κρίσης.
Αναφερόμενος στο ότι η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο κινούνται κατά 80-90% διά θαλάσσης τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία των Στενών του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και πρώτες ύλες κρίσιμες για τον πρωτογενή τομέα.
Παράλληλα, προειδοποιεί πως η πλήρης μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα συνεπάγεται πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος στις πλοιοκτήτριες εταιρείες, που θα μετακυλιστεί στην ευρύτερη οικονομία.
Στο ίδιο κλίμα, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) και CEO του Ομίλου ONEX, θεωρεί αυτονόητο ότι η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάζει πλοία και το πραγματικό ζήτημα δεν αφορά την τεχνική ικανότητα, αλλά τις προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας, το θεσμικό πλαίσιο και τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε η διαδικασία να είναι βιώσιμη.
Όπως έχει πει, η επανεκκίνηση της ναυπηγικής δραστηριότητας, ως προέκταση της ναυτιλίας, αποτελεί δικαίωση για έναν κλάδο που μέχρι πρόσφατα είχε υποτιμηθεί, ενώ πλέον αποτελεί κρίσιμο πυλώνα του ναυτιλιακού οικοσυστήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία επτά έτη έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 800 επισκευές πλοίων και αυτή τη στιγμή προχωρεί η ναυπήγηση των πρώτων δύο συν δύο ρυμουλκών με Έλληνες ιδιοκτήτες.
Η ναυπηγική βιομηχανία, σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΕΝ, παραμένει κρίσιμος κρίκος του ελληνικού ναυτιλιακού οικοσυστήματος και μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής βιομηχανικής, τεχνολογικής και οικονομικής δύναμης, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στη ναυπηγική βιομηχανία μπορεί να μεταφράζεται σε έως και 7 ευρώ στο ΑΕΠ.