H ΕΕ αναμένει κινήσεις Τραμπ για τους δασμούς στα αυτοκίνητα και εξαιρέσεις σε βιομηχανικά προϊόντα - iefimerida.gr

H ΕΕ αναμένει κινήσεις Τραμπ για τους δασμούς στα αυτοκίνητα και εξαιρέσεις σε βιομηχανικά προϊόντα

Σημαίες της ΕΕ έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Σημαίες της ΕΕ έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΕΕ αναμένει να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ο Ντόναλντ Τραμπ εκτελεστικές πράξεις που θα επισημοποιούν τους χαμηλότερους δασμούς σε εισαγόμενα από την Ένωση αυτοκίνητα.

Παράλληλα η ΕΕ αναμένει μεγάλες εξαιρέσεις στους δασμούς του Τραμπ για κάποια βιομηχανικά προϊόντα, όπως ανταλλακτικά της αεροπορικής βιομηχανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενα πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΕ και ΗΠΑ αναμένεται επίσης να εκδώσουν κοινή δήλωση, η οποία θα περιγράφει τις πολιτικές δεσμεύσεις που συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι ίδες πηγές, προσθέτοντας ότι επαφίεται στην Ουάσιγκτον η νομική μορφή που θα λάβουν οι ενέργειες.

Σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν με την Ουάσινγκτον η ΕΕ αντιμετωπίζει δασμούς 15% από τις ΗΠΑ στο μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της. Ο δασμολογικός αυτός συντελεστής θα ισχύει και για τα αυτοκίνητα αντί του τρέχοντος 25%, καθώς και για τυχόν μελλοντικά τομεακά μέτρα που στοχεύουν τα φαρμακευτικά προϊόντα και τους ημιαγωγούς, έχουν δηλώσει προηγουμένως αξιωματούχοι και των δύο πλευρών.

Εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι ο καθολικός φόρος θα ισχύει για την ΕΕ ως ανώτατο όριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν ότι μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό αγαθών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γενόσημων φαρμάκων και ανταλλακτικών της αεροπορικής βιομηχανίας, θα χορηγηθεί αυτή την εβδομάδα δασμολογικός συντελεστής χαμηλότερος του βασικού 15%. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται εξαιρέσεις για άλλα αγαθά όπως το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, καθώς και άλλα είδη που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ρυθμίσεις μηδενικών δασμών, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Η ΕΕ πιέζει επίσης για μια συμφωνία που θα επιτρέπει την εξαγωγή ενός ορισμένου όγκου χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ με χαμηλότερο συντελεστή από εκείνον του 50% που επιβάλλεται σήμερα στα μέταλλα αυτά. Αυτές οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα παράλληλα με συζητήσεις που αποσκοπούν στην προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις συμφωνημένες πολιτικές δεσμεύσεις τους θα οδηγήσει σε νέες εκκλήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ να απαντήσουν, ανέφεραν ορισμένες από τις πηγές του πρακτορείου. Η ΕΕ έχει ετοιμάσει αντίμετρα που καλύπτουν αγαθά αξίας σχεδόν 100 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτόματα εάν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΕ δασμοί Ντόναλντ Τραμπ αυτοκίνητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ