Μία εβδομάδα επιπλέον φαίνεται ότι θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να ολοκληρώσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας από τις 15 στις 22 Ιουλίου.
Η απόφαση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο η έντονη πίεση που ασκείται από τον λογιστικό και φοροτεχνικό κόσμο, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό δηλώσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την ολιγοήμερη παράταση.
Παρά τη σημαντική επιτάχυνση που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ο όγκος των δηλώσεων που απομένουν να υποβληθούν εξακολουθεί να είναι υψηλός, επιβαρύνοντας ασφυκτικά τα λογιστικά γραφεία, τα οποία καλούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, όταν ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στα 6,9 εκατ. Συνεπώς, απομένουν περίπου 900.000 δηλώσεις που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα σε μόλις έξι ημέρες, γεγονός που μεταφράζεται σε ιδιαίτερα αυξημένο ημερήσιο φόρτο εργασίας για τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς.
Στα αιτήματα για παράταση προστέθηκε και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος το οποίο επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνικές και λειτουργικές εκκρεμότητες που δυσχεραίνουν την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μία σύντομη παράταση θα περιορίσει τα λάθη, θα μειώσει την ανάγκη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων και θα αποτρέψει την επιβολή αχρείαστων προστίμων, χωρίς να επηρεάσει την πορεία των δημοσίων εσόδων, καθώς η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου.
Μεταξύ των προβλημάτων που καταγράφονται περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις στην ενημέρωση του συστήματος myDATA.
Παράλληλα, εκκρεμεί η έκδοση των σημειωμάτων Claw Back και Rebate για το φορολογικό έτος 2025, γεγονός που, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, δεν επιτρέπει σε επιχειρήσεις του χώρου της υγείας, όπως ιδιωτικές κλινικές, γιατρούς και φαρμακεία, να οριστικοποιήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης. Επιπλέον, προβλήματα πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, λόγω εργασιών αναβάθμισης, δυσχεραίνουν την έκδοση των βεβαιώσεων ασφαλιστικών εισφορών για το 2025, δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια στην ολοκλήρωση των δηλώσεων.
Η εικόνα για τους φορολογούμενους
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση 6.001.433 δηλώσεων Ε1 αποτυπώνουν την εικόνα που διαμορφώνεται για τους φορολογούμενους:
• Το 34,46% των δηλώσεων, δηλαδή 2.068.093 φορολογούμενοι, έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Ο συνολικός φόρος που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε 3,949 δισ. ευρώ, με τη μέση επιβάρυνση να διαμορφώνεται στα 1.909 ευρώ. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2026, είτε εφάπαξ με έκπτωση. Η έκπτωση ανέρχεται σε 4% για όσους υπέβαλαν την αρχική δήλωση έως τις 15 Μαΐου, σε 3% για όσους υπέβαλαν δήλωση από τις 16 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και σε 2% για όσους υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τη νέα καταληκτική ημερομηνία που αναμένεται να ορίσει η ΑΑΔΕ μετά την παράταση.
• Πιστωτικό εκκαθαριστικό προέκυψε για το 29,95% των δηλώσεων ή για 1.797.429 φορολογούμενους. Το συνολικό ποσό επιστροφών φόρου ανέρχεται σε 557,753 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή διαμορφώνεται στα 310 ευρώ.
• Οι υπόλοιπες δηλώσεις, που αντιστοιχούν στο 35,58% του συνόλου, είναι μηδενικές.