«O Πούτιν θα ήθελε να συναντηθούμε, θα πήγαινες στη Μόσχα;» ρώτησε ο Τραμπ τον Ζελένσκι -«Είναι δύσκολο», του απάντησε - iefimerida.gr

«O Πούτιν θα ήθελε να συναντηθούμε, θα πήγαινες στη Μόσχα;» ρώτησε ο Τραμπ τον Ζελένσκι -«Είναι δύσκολο», του απάντησε

Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι δίνει αυτή την ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ρώσοι ήταν επί 47 έτη οι δυνατοί της Μέσης Ανατολής. Πλέον, δεν μπορούν. Δεν θα τους το επιτρέψουμε» είπε αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ, και συνέχισε: «Ο Ζελένσκι γνωρίζει την κατάσταση καλύτερα από τον καθένα. Χρησιμοποιώ έναν παραλληλισμό με τα παιδιά σε ένα πάρκο που δεν αντέχουν το ένα το άλλο, αλλά μερικές φορές θα πρέπει να τα αφήσει κανείς να τσακωθούν, να καταλάβουν τι θα πει διαμάχη. Ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι πολύ αποτελεσματικός, έχει καλό εξοπλισμό γιατί έχει τον δικό μας εξοπλισμό. Η Ρωσία είναι μεγάλη πολεμική χώρα, μεγάλη δύναμη. Κάποιος θα έλεγε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι είναι Ρώσοι, είναι άνθρωποι και δεν υπάρχει διαφορά αν είναι Ουκρανοί ή Ρώσοι. Είναι ένας άσχημος πόλεμος, έχω δει εικόνες, σκηνές από τα πεδία των μαχών. Θέλουν και οι δύο να τελειώσει αυτός ο πόλεμος» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι συζητά και με τους δύο ηγέτες: «Έχω συζητήσει με Ζελένσκι και Πούτιν όλη μου τη ζωή, κάνω συμφωνίες, εν τέλει όλο αυτό είναι συμφωνία. Πιστεύω ότι ο Πούτιν θέλει να κάνει συμφωνία και ο Ζελένσκι να ανοικοδομήσει τη χώρα του. Η Ουκρανία έχει τεράστια δυναμική και δυνατότητες. Τώρα υπάρχει γη, υπάρχουν ορυκτά, ίσως είναι από τις πιο σημαντικές χώρες με σπάνιες γαίες στον κόσμο».

Και συνέχισε:

«Η Ουκρανία έχει τεράστιες δυνατότητες. Η Ρωσία έχει καταβάλει τεράστια ενέργεια στον πόλεμο... Μιλάω με τον Πούτιν, μιλάω λίγο λιγότερο με τον πρόεδρο Ζελένσκι, θέλουν και οι δύο να τελειώσει ο πόλεμος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια υποστήριξε ξανά ότι αν ήταν πρόεδρος το 2020 δεν θα είχε γίνει ο πόλεμος. «Δεν θα είχε γίνει ο πόλεμος αν ήμουν πρόεδρος. Είναι ντροπή ότι συνέβη. Νομίζω ότι και οι δύο πρόεδροι θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε και στράφημε με ερώτηση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «O Πούτιν θα ήθελε να συναντηθείτε. Θα πήγαινες;», ρώτησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο να απαντά «είναι δύσκολο».

Συνέχισε λέγοντας ότι θα δουλέψουν πάνω στις εγγυήσεις ασφαλείας. «Μπορούμε να κάνουμε και κατάλληλη συμφωνία που θα εποπτεύει η Ευρώπη, θα τους βοηθήσουμε (σ.σ. την Ουκρανία), θα ετοιμάσουμε ένα πακέτο συμφωνίας. Αν κάνουμε συμφωνία, η Ρωσία θα είναι χαρούμενη. Η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες, πιστεύω πώς θα το φανταζόταν (σ.σ. ο Ζελένσκι), μια μεγάλη ισχυρή χώρα».

Οι ΗΠΑ θα δώσουν άδεια στην Ουκρανία να κατασκευάσει πυραύλους Patriot

«Θα σας δώσουμε άδεια να κατασκευάσετε Patriot», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως απευθύνει αίτημα για το αμερικανικής κατασκευής σύστημα αναχαίτισης, το μοναδικό όπλο στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας που μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουν συμφωνία, πιθανό να τους χτυπήσουμε κι απόψε

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στις εξελίξεις με το Ιράν. Υποστήριξε πως οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο ιρανικό καθεστώς να διοργανώσει την κηδεία του Χαμενεΐ, υποσχέθηκε ότι «δεν θα τους σκοτώσουμε» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όμως εκείνοι έπληξαν πλοία του Κατάρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως κατά τα χθεσινά χτυπήματα οι ΗΠΑ στόχευσαν τις υποδομές νέων ραντάρ του Ιράν, ενώ αντίθετα απέφυγαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μονάδες αφαλάτωσης και γέφυρες.

«Θα δώσω μια μικρή προειδοποίηση: Θα τους χτυπήσουμε σκληρά απόψε», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Είναι ψυχικά διαταραγμένοι οι άνθρωποι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ