Μητσοτάκης: Oι Ελληνες πιλότοι αρχίζουν εκπαίδευση στα F-35 από το 2027, νομικά εμπόδια για να πάρει και η Τουρκία -Ιστορική ανορθρογραφία το Casus Belli - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Oι Ελληνες πιλότοι αρχίζουν εκπαίδευση στα F-35 από το 2027, νομικά εμπόδια για να πάρει και η Τουρκία -Ιστορική ανορθρογραφία το Casus Belli

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αγκυρα στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αγκυρα στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τη συνεδρίαση των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις.

Για την γκρίνια των ΗΠΑ

«Για να διαφυλαχθεί η ενότητα του ΝΑΤΟ ήταν απολύτως απαραίτητο οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος, αυτό σημαίνει να δαπανούν περισσότερα για να επέλθει ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και των υπολοίπων. Ο Τραμπ είχε θέσει εξαρχής τον στόχο και είχε απολύτως δίκιο. Τα τελευταία χρόνια η ευρώπη αντιλήφθηκε ότι πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα είναι αναντίρρητα επιτακτικό .Η ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που ήδη έχει ξεπεράσει τον στόχο του 3,5%. Αρα εμείς είμαστε ήδη εκεί που άλλες χώρες ελπίζουν να βρεθούν το 2034. Εχουμε ιδιαίτερες συνθήκες για αυτό και πάντα και στην κρίση ξεπερνούσαμε τον στόχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στήριξη αυτή στο ΝΑΤΟ, συνδέεται και με τη συζήτηση που γίνεται εντός της ΕΕ και την ωρίμανση μιας συζήτησης για το πως θα κανουμε πιο ισχυρή την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή την προσπάθεια του ΝΑΤΟ, που αναγνωρίζεται και από γγ του ΝΑΤΟ και από τις ΗΠΑ».

«Προβληματίζεστε από στάση Τραμπ; Μπορεί να φύγει από το ΝΑΤΟ;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα να φύγουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Και ο Τραμπ ήταν πολύ θετικό σήμερα για το κλίμα και γιατί οι ευρωπαίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για την ασφάλειά μας. Το ΝΑΤΟ μπαίνει σε μια νέα εποχή», απάντησε.

Για τα F-35

“Οι Έλληνες πιλότοι θα αρχίσουν το 2027 nα εκπαιδεύονται στα ελληνικά F-35 που ήδη κατασκευάζονται. Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάζω τις επιλογές άλλων χωρών ούτε θα υποδείξουμε στις ηπα σε ποιον θα πουλήσει οπλα. Απλα παρατηρώ ότι αυτή στη στιγμή υπάρχουν νομικά εμπόδια για να πωληθούν τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Η Ελλάδα έχει παραγγείλει τα δικά της αεροπλάνα. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την αεροπορία της. Τρέχει με γρήγορους ρυθμούς η αναβάθμιση των F-16 σε viper, πήραμε 24 rafalle, μπήκαμε και συμμετέχουμε ενεργά στο πρόγραμμα των F-35».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για casus belli

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω αναφερθεί στο casus belli
Είναι μια ιστορική ανορθογραφία, η οποία δεν συνάδει ούτε με τη Διακήρυξη των Αθηνών ούτε με το καλό κλίμα που θέλουμε να χτίσουμε ως δύο γειτονικές χώρες.
Πρόκειται για μια απειλή πολέμου που υφίσταται από το 1995.
Πολλοί συνάδελφοί στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια απειλή δεν ταιριάζει στο κλίμα που πρέπει να επικρατεί εντός της Συμμαχίας.
Εχει έρθει η ώρα πια να την αφήσουμε πίσω.

Για Ερντογάν

Οι δύο χώρες έχουν κάνει βήματα προόδου σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και οι επαφές μεταξύ των δύο λαών.
Η σημαντική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Θα συνεχίζω να συνομιλώ με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Ακόμη και αν δεν λύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζούμε ειρηνικά και να συνεργαζόμαστε σε άλλους τομείς.

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη από Αγκυρα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ