Η ηλεκτρονική ακινησία των αυτοκινήτων, δηλαδή η ψηφιακή και όχι η φυσική παράδοση πινακίδων, φαίνεται ότι άνοιξε την... όρεξη σε πολλούς πονηρούς.
«Και ποιος θα με βρει, για να μου κόψει το πρόστιμο;» είναι το ερώτημα που απευθύνουν, με την απάντηση να έρχεται πληρωμένη από την ΑΑΔΕ, που στήνει για πρώτη φορά τέτοιο ηλεκτρονικό δόκανο για τις «μαϊμού» ακινησίες, δηλαδή για όσους συνεχίζουν να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα τους, παρά το ότι έχουν δηλώσει πως είναι ακινητοποιημένα.
Σύμφωνα με την Απόφαση, που αλλάζει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το πώς διενεργούνται οι έλεγχοι στα οχήματα, στον «δρόμο» βγαίνουν όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες: Εφορίες, ΚΕΦΟΔΕ, Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης, Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου, Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά οι ελεγκτές δεν θα κινούνται στην τύχη, στα «τυφλά».
Σκανάρισμα πινακίδων
Κατ’ αρχάς, από σήμερα κιόλας οι ελεγκτές θα μπορούν να στήνουν καρτέρι όπου κρίνουν αναγκαίο, να σκανάρουν πινακίδες και να εντοπίζουν τους παραβάτες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Απόφαση, «ο εντοπισμός των οχημάτων στο πλαίσιο ελέγχων από τα αρμόδια όργανα δύναται να διενεργηθεί και μέσω της εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων, σε συγκεκριμένα σημεία διέλευσης ή/και στάθμευσης αυτών». Τουτέστιν ηλεκτρονικά δόκανα παντού.
Οι σκαναρισμένες πινακίδες θα διασταυρώνονται με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ήτοι την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, τα στοιχεία ιδιοκτήτη ή κατόχου που δήλωσε το όχημα σε ακινησία (ΑΦΜ, αρμόδια Υπηρεσία για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, διεύθυνση κατοικίας), την τυχόν δήλωσή τους ως κλαπέντων, τον τόπο φύλαξης του οχήματος, την οφειλή τελών κυκλοφορίας, καθώς και κάθε άλλο συναφές στοιχείο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Οχημάτων.
Εφόσον διαπιστώνεται παράβαση, τότε θα συντάσσεται Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου (ΣΔΕ)/Κλήση προς ακρόαση, στο οποίο θα αναφέρονται τα στοιχεία της εντολής ελέγχου, τα στοιχεία των διαπιστώσεων του ελέγχου με τα οποία στοιχειοθετείται η παράβαση, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος ή ο αριθμός πλαισίου αυτού, ο ακριβής τόπος (οδός, αριθμός, πόλη) και ο χρόνος παράβασης, με επισυναπτόμενη τη φωτογραφία της πινακίδας του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος, εφόσον υπάρχει και εάν η παράβαση αφορά σε όχημα που κυκλοφορεί, τα στοιχεία του οδηγού (ονοματεπώνυμο και αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου).
Το... ραβασάκι θα κοινοποιείται στον ιδιοκτήτη του οχήματος, ο οποίος θα έχει προθεσμία 10 ημερών για υποβάλει τις ενστάσεις του, είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικά, είτε μέσω του myCAR είτε μέσω e- mail.
«Μπλόκο» και στα διόδια
Τα πράγματα θα αγριέψουν από τον Σεπτέμβριο, όταν στο... παιχνίδι θα μπουν και οι κάμερες των διοδίων.
Συγκεκριμένα, οι παραχωρησιούχοι των ελληνικών αυτοκινητόδρομων θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ σε τακτική βάση και όχι πέραν της εβδομάδας, κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό αρχείο με τους αριθμούς κυκλοφορίας των διερχομένων από τα διόδια οχημάτων ανά ημέρα καθώς και τον Μοναδικό Αριθμό Διέλευσης.
Στη συνέχεια η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα διασταυρώνει το αρχείο με το αρχείο ακινησιών της Φορολογικής Διοίκησης και θα εντοπίζει τα οχήματα που ενώ είχαν δηλωθεί σε ακινησία διαπιστώθηκε ότι διήλθαν από τα διόδια. Για αυτά τα οχήματα θα ζητείται από τη ΓΔΗΛΕΔ και θα διαβιβάζεται από τους παραχωρησιούχους των ελληνικών αυτοκινητόδρομων κρυπτογραφημένο αρχείο με την ημέρα και ώρα διέλευσης, τον σταθμό διοδίων από τον οποίο διήλθαν καθώς και τις φωτογραφίες των πινακίδων των οχημάτων.
Τα πρόστιμα
Στην περίπτωση που εντοπίζεται όχημα που έχει τεθεί σε ακινησία, είτε να κυκλοφορεί, είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, είτε να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στη δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εις διπλούν (το προβλεπόμενο πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής), καθώς και πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο των 10.000 ευρώ τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της παράβασης εντός πενταετίας.