Bloomberg: Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο έναντι κατόχων «warrants» με ρήτρα το ΑΕΠ - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο έναντι κατόχων «warrants» με ρήτρα το ΑΕΠ

Διαφωνίες πάνω σε επενδυτικά θέματα λύνονται συχνά σε αρμόδια δικαστήρια
Διαφωνίες πάνω σε επενδυτικά θέματα λύνονται συχνά σε αρμόδια δικαστήρια / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα προσέφυγε σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να δοθεί λύση σε μία διαφωνία με κατόχους «warrants» που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της, γράφει το Bloomberg.

Το δημοσίευμα επικαλείται δικαστικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα άσκησε αγωγή κατά του Wilmington Trust, που διαχειρίζεται τους συγκεκριμένους τίτλους. Η Ελλάδα ζητά από το δικαστήριο να επικυρώσει την εγκυρότητα της προσπάθειάς της να αγοράσει όλα τα εκκρεμή warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ και λήγουν το 2042 και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή υπολογίστηκε σωστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού ορισμένοι κάτοχοι τίτλων «warrants» που συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΟ προχώρησαν σε «αμφισβήτηση της εγκυρότητας» μιας ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ειδοποίηση που αφορούσε στην άσκηση δικαιώματος αγοράς που λήγει στις 14 Μαΐου, δηλαδή πολύ πριν από τη λήξη των τίτλων. Οι κάτοχοι αμφισβήτησαν επίσης τον υπολογισμό της τιμής αγοράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η ταυτότητα των κατόχων των εν λόγω warrants που αμφισβητούν την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς δεν έχει γνωστοποιηθεί. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton.

Τα warrants με ρήτρα το ΑΕΠ είναι ουσιαστικά τίτλοι που αποδίδουν πληρωμές όταν η οικονομική ανάπτυξη ξεπερνάει ένα ορισμένο όριο και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από την Αργεντινή και την Ουκρανία ως κίνητρο για τους πιστωτές στις αναδιαρθρώσεις του χρέους τους. Τα ελληνικά warrants εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του τεράστιου χρέους της χώρας.

Όπως γράφει το Bloomberg, η κίνηση αυτή της Ελλάδας πιθανότατα αποσκοπεί στην αποτροπή του κινδύνου να μηνυθεί από διαφωνούντες πιστωτές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τιμολογηθούν τα warrants. Η Αργεντινή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με hedge funds για τα warrants με ρήτρα το ΑΕΠ της, ενώ η Ουκρανία προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τους δικούς της τίτλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ