«Ύμνοι» του Bloomberg για την ανάπλαση στο Ελληνικό: «Σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας» - iefimerida.gr

«Ύμνοι» του Bloomberg για την ανάπλαση στο Ελληνικό: «Σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας»

Ανάπλαση στο Ελληνικό
Ανάπλαση στο Ελληνικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποθεώνει τα έργα που αφορούν την ανάπλαση στο Ελληνικό το Bloomberg, χαρακτηρίζοντάς το «σύμβολο αναγέννησης της Αθήνας», ενώ σε σχέση με την πρωτεύουσα τονίζει πως «οι καφετέριες και οι ταβέρνες σφύζουν από ζωή σε πλατείες, όπου κάποτε ταραξίες συγκρούονταν με την αστυνομία».

«Όταν η πρώτη φάση της κατασκευής ολοκληρωθεί το 2026, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας θα είναι αγνώριστος», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα του Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η έξυπνη πόλη διπλάσιου μεγέθους από το Central Park της Νέας Υόρκης»

«Ενώ ο σχεδιασμένος από τον Eero Saarinen Ανατολικός Αεροσταθμός θα παραμείνει στη θέση του, τα εγκαταλελειμμένα υπόστεγα και οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης θα αντικατασταθούν από μια εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων - που θα διαφημίζεται ως έξυπνη πόλη - διπλάσιου μεγέθους από το Central Park της Νέας Υόρκης», σημειώνει το Bloomberg.

«Το Ελληνικό μεταμορφώνει την Αθήνα, σύμβολο της αναγέννησης της πρωτεύουσας»

«Μέσα σε τρία χρόνια, η έκταση 650 στρεμμάτων κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Αθήνας θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο Mandarin Oriental, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης, μια μαρίνα για μεγαλοπρεπή σκάφη, ένα καζίνο με την επωνυμία Hard Rock, ένα υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα, ένα ιδιωτικό σχολείο, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μια εκτεταμένη παραλία και έναν χώρο πρασίνου δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων που προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, όλα με θέα τα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού κόλπου.

Αυτό το ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο έργο, που ονομάζεται Ελληνικό, θα μεταμορφώσει, εν ολίγοις, την ελληνική πρωτεύουσα», γράφει το Bloomberg.

Η έξυπνη πόλη που κατασκευάζεται στο Ελληνικό
Η έξυπνη πόλη που κατασκευάζεται στο Ελληνικό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εναρκτήρια εκδήλωση τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Ελληνικό ως «τον πρόλογο μιας νέας εποχής για την ακτή», σημειώνοντας ότι αναμένεται να αποφέρει πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ (15,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια του 25ετούς κύκλου ανάπτυξής του. Με τη χώρα να εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια της μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, το Ελληνικό υψώνεται ως σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Σε ασυνήθιστα ισχυρή οικονομική κατάσταση η Ελλάδα -Αισιοδοξία επενδυτών για την επανεκλογή Μητσοτάκη»

«Ενώ τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα περιορίζονται σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής, της αύξησης των επιτοκίων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα ισχυρή οικονομική κατάσταση. Ωφελείται από την ανάκαμψη του τουρισμού, τις ισχυρές πωλήσεις κατοικιών και εμπορικών προϊόντων και την αισιοδοξία των επενδυτών για την επιστροφή στην εξουσία του φιλικού προς τις επιχειρήσεις Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις επανεξελέγη σε γενικές εκλογές», τονίζει το Bloomberg.

«Έκρηξη σε έργα υποδομής και πολιτισμού στην Αθήνα -Το ΚΠΙΣΝ, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου»

«Αυτό έχει συμπέσει με μια έκρηξη σε έργα υποδομής και πολιτισμού», σημειώνει το άρθρο, «συμπεριλαμβανομένων των εγκαινίων του 2017 του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενός συγκροτήματος εκπαίδευσης, τεχνών και αναψυχής που τώρα στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, και του ντεμπούτου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 2020 σε ένα πρώην εργοστάσιο μπύρας. Σχεδιάζεται η σημαντική ανακαίνιση του 150 ετών Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η πόλη έχει επίσης ξεκινήσει τη δημιουργία μιας τέταρτης γραμμής του μετρό, με το πρώτο τμήμα να αναμένεται να λειτουργήσει το 2029, η οποία θα συνδέει πυκνοκατοικημένες γειτονιές όπως η Κυψέλη και το Γαλάτσι με το κέντρο».

«Αυτή η ενέργεια είναι αισθητή στους δρόμους», τονίζεται. «Τα καφέ και οι ταβέρνες της Αθήνας σφύζουν από ζωή κάθε βράδυ της εβδομάδας και οι τουρίστες περιφέρονται στις πλατείες όπου κάποτε συγκρούονταν ταραξίες με την αστυνομία. Έχει επίσης φέρει ένα νέο επίπεδο ευμάρειας: η πόλη απέκτησε εννέα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων μεταξύ 2019 και 2022 - ανεβάζοντας τον σημερινό αριθμό σε 30 - και τα Conrad και Waldorf Astoria εργάζονται επί του παρόντος σε ένα πολυτελές συγκρότημα που θα συνδυάζει υπηρεσίες φιλοξενίας με πολυτελή διαμερίσματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή την αγορά προσπαθεί να αξιοποιήσει το Ελληνικό. Για να δημιουργήσει μια πρώτη δυναμική, η κατασκευάστρια εταιρεία Lamda άρχισε να πωλεί κατοικίες στον πύργο Riviera Tower των 200 μέτρων -που σύντομα θα είναι το ψηλότερο κτίριο της χώρας- με μέση τιμή 14.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό είναι σημαντικά ακριβότερο από τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου, περίπου 1.809 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και 3.368 ευρώ στα γειτονικά νότια προάστια του Ελληνικού, με βάση τα στοιχεία της ελληνικής ιστοσελίδας ακινήτων Spitogratos, αλλά είναι επίσης ένα σχετικό παζάρι σε σύγκριση με τις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αλλού στην Ευρώπη».

Η ανάπλαση του Ελληνικού
Η ανάπλαση του Ελληνικού

1,2 δισ. από τις πωλήσεις στο Ελληνικό

«Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί και οι 170 μονάδες του πύργου του Ελληνικού, με τη συντριπτική πλειοψηφία να πηγαίνει σε Έλληνες κατοίκους και μέλη της ελληνικής διασποράς. Οι πωλήσεις για μισθώσεις και ακίνητα στο Ελληνικό έχουν φθάσει μέχρι στιγμής το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές για τα οικιστικά ακίνητα στα γειτονικά προάστια έχουν επίσης αρχίσει να ανεβαίνουν. Η Lamda θα ξεκινήσει την εμπορία εκτός Ελλάδας από το επόμενο έτος», σημειώνεται.

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας: «Η αύξηση των τιμών των ακινήτων έχει αποτελέσει ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα στην Αθήνα, καθώς οι κάτοικοι ανταγωνίζονται πλούσιους ξένους, ιδιοκτήτες Airbnb και επενδυτές για περιορισμένη στέγαση, ενώ οι απρόβλεπτες αυξήσεις των ενοικίων έχουν αυξήσει το φόβο των εξώσεων. Για να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, η κυβέρνηση εισήγαγε νωρίτερα φέτος ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση χαμηλών ή άτοκων δανείων σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους ακίνητο. Από την 1η Ιουλίου θα τεθούν επίσης σε ισχύ κανόνες που θα αυξήσουν την ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα που απαιτείται για την απόκτηση χρυσής βίζας από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ σε διάφορα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αθήνας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ η ελληνική πρωτεύουσα έχει μόλις πρόσφατα γίνει προορισμός για τους παραθεριστές του Σαββατοκύριακου, ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, διευθύνων σύμβουλος της Axia Ventures Group Ltd, του επενδυτικού τραπεζικού ομίλου που επικεντρώνεται στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, αναμένει ότι το Ελληνικό θα εκτοξεύσει αυτή την τάση και θα μπορούσε ακόμη και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο σε ολόκληρο το έτος.

Φωτογραφία: Lamda Development
Φωτογραφία: Lamda Development

«Το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% στο ελληνικό ΑΕΠ»

«Οι συντηρητικές εκτιμήσεις μας είναι ότι το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% στο ελληνικό ΑΕΠ με την ολοκλήρωσή του και θα προσελκύσει 1,5 εκατ. τουρίστες» ετησίως, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου.

Το Ελληνικό είναι ένα «έργο ορόσημο που θα αλλάξει τα δεδομένα για την Αθήνα, την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και την Ελλάδα συνολικά», δήλωσε ο κ. Ζούζουλας, προσθέτοντας ότι αυτή η πόλη μέσα στην πόλη θα προσελκύσει επίσης νέους κατοίκους στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πάρκο χρειάζεται πολύ σε μια πόλη χωρίς πράσινο, θα βελτιώσει τον τρόπο ζωής των πολιτών το Ελληνικό»

Καθώς η παράκτια ανάπτυξη βρίσκεται εντός του αστικού πλέγματος της Αθήνας, μόλις 11 χιλιόμετρα από το κέντρο, το νέο τοπίο θα αλλάξει επίσης την αίσθηση της πρωτεύουσας και των γειτονικών δήμων. Το πάρκο, ειδικότερα, «είναι μια πρόταση που χρειάζεται πολύ σε μια πόλη που στερείται χώρων πρασίνου», δήλωσε ο κ. Ζούζουλας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της ενσωμάτωσης του Ελληνικού και της σύνδεσης των υφιστάμενων υπηρεσιών της πόλης με την περιοχή, καθώς και της κατασκευής νέων δρόμων και γραμμών του μετρό. Αυτό «θα απαιτήσει σημαντικές δαπάνες για υποδομές», δήλωσε ο Ζούζουλας. Όμως, αν και το κόστος θα είναι υψηλό, τόσο σε οικονομικό όσο και σε χρονικό επίπεδο, ήταν θετικός για το τελικό αποτέλεσμα.

Καθώς θα γίνεται σταδιακά μέρος της καθημερινής ροής της Αθήνας, είπε, «το Ελληνικό θα βελτιώσει περαιτέρω το αστικό τοπίο και τον τρόπο ζωής των πολιτών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ