Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα σε ψηφοφορία τον κατάλογο πιθανών δασμών αντιποίνων έως και 30% στην εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, θα μπορούσαν να επιβληθούν άμεσα αντίμετρα στις αμερικανικές εξαγωγές προς την ΕΕ αξίας άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενα διπλωμάτες της ΕΕ.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπαθούν επί του παρόντος να αποτρέψουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της δασμολογικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο εμπορικών δυνάμεων.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει υψηλούς νέους δασμούς από την 1η Αυγούστου και προειδοποίησε την ΕΕ να μην προβεί σε αντίποινα, ειδάλλως θα απαντήσει με υψηλότερο δασμολογικό συντελεστή.
Σύμφωνα με τρέχουσες αναφορές, τα προτεινόμενα αντίποινα της ΕΕ θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ στις 7 Αυγούστου.
Ο Τραμπ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών για την ΕΕ
Το πακέτο αντιποίνων της ΕΕ, σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία, θα συνδυάζει έναν ήδη εγκεκριμένο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 21 δισ. ευρώ, και έναν ήδη προτεινόμενο κατάλογο σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 72 δισ. ευρώ.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε χθες ότι η ΕΕ εξακολουθεί να εστιάζει πρωτίστως στην επίτευξη συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί μείωση των απειλούμενων δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων το βράδυ της Πέμπτης, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίξει περισσότερο την αγορά της στις ΗΠΑ.
«Εάν συμφωνήσουν να ανοίξουν την Ένωση σε αμερικανικές εταιρείες, τότε θα επιβάλουμε χαμηλότερο δασμό» δήλωσε χθες ο Τραμπ, μιλώντας σε συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη «σοβαρές διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ΕΕ και ΗΠΑ φέρονται να πλησιάζουν σε ένα deal για δασμούς 15%, αντικατοπτρίζοντας μια συμφωνία-πλαίσιο που σύναψε η Ουάσιγκτον με την Ιαπωνία, αλλά την οποιαδήποτε τελική απόφαση της αμερικανικής πλευράς θα λάβει ο Τραμπ.
Σύμφωνα με τα περιγράμματα της πιθανής συμφωνίας, ο συντελεστής 15% θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα και τα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν θα προστεθεί στους μακροχρόνιους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι κατά μέσο όρο είναι λίγο κάτω από 5%.
Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν παραχωρήσεις για τομείς όπως τα αεροσκάφη, η ξυλεία, καθώς και ορισμένα φάρμακα και γεωργικά προϊόντα, τα οποία δεν θα υπόκεινται σε δασμούς, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, δεν φαίνεται πρόθυμη να μειώσει τον δασμό 50% στον χάλυβα.