Οι αιχμές Μητσοτάκη για Καραμανλή -Τι είπε για ελληνοτουρκικά, ΟΠΕΚΕΠΕ και εκλογικό νόμο - iefimerida.gr

Οι αιχμές Μητσοτάκη για Καραμανλή -Τι είπε για ελληνοτουρκικά, ΟΠΕΚΕΠΕ και εκλογικό νόμο

Μητσοτάκης
Φωτογράφος: ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα στα οποία δέχεται κριτική η κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ.

Από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τις σχέσεις με την Τουρκία έως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει απαντήσεις, να επιστρέψει τα βέλη, ενώ άνοιξε και νέα μέτωπα στο εσωκομματικό πεδίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις», είπε ο πρωθυπουργός για την κριτική που δέχθηκε στα μέτωπα της Λιβύης και της Άγκυρας.

Αιχμές Μητσοτάκη για Καραμανλή σχετικά με την εξωτερική πολιτική μεταξύ 2004-2009

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνησή του, Γιάννη Βαληνάκη, άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν και τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν. «Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη, αλλά θα συνιστούσα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί», τόνισε, για να δείξει τη δυσαρέσκειά του σε μια κριτική που εκτιμά ότι είναι άδικη και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Όσον αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας». Έστειλε, παράλληλα, μήνυμα προς την Άγκυρα λέγοντας πως «όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει». Και πρόσθεσε ότι για οποιαδήποτε μεγάλη αγορά αμυντικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκές χώρες, όπως τα Eurofighter, «θα πρέπει να μπουν ρήτρες ότι τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο εσωτερικό μέτωπο, χαρακτήρισε τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαχρονικό, διακομματικό, και πολιτικό πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι το μεγάλο και πολύχρονο πάρτι με τις αγροτικές επιδοτήσεις και, όπως είπε, «οι έλεγχοι ξεκινούν από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας» και θα συνεχιστούν με στόχο «η χώρα να πάρει πίσω τα κλεμμένα των τελευταίων δεκαετιών». Επέμεινε στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή «γιατί ποινικές ευθύνες των υπουργών μας δεν βλέπουμε». Και επιμέρισε τις ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο δρούσε ο «αμαρτωλός» Οργανισμός τις τελευταίες δεκαετίες και στα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, εστιάζοντας στη στάση του κ. Ανδρουλάκη. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης ο οποίος να πιστεύει, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, και για τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν βαθμό, ειδικά στην Κρήτη, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη τα οποία είναι μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία, όπως έχει στελέχη και η Νέα Δημοκρατία. Δεν το πιστεύει ούτε ένας. Ο μόνος που το πιστεύει είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτό κάπου υποτιμά και λίγο τη νοημοσύνη των πολιτών», σημείωσε.

«Ο Τσίπρας ήταν ένας κακός πρωθυπουργός»

Στο στόχαστρο βρέθηκε για ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας, με τον κ. Μητσοτάκη να δείχνει με τη σφοδρότητα της κριτικής του πως θέλει η παλιά κόντρα να μείνει ζωντανή, χωρίς να αποκαλύπτει αν θέλει να τον έχει ξανά απέναντί του ως αντίπαλο. «Ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν το 2015, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Ήταν ένας κακός πρωθυπουργός που προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο, αχρείαστο παντελώς, και οδήγησε τη χώρα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι ήταν και ένας κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά, διότι, αν ήταν καλύτερος, προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πήγαινε από το 32% στο 17%», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, είπε πως δεν ανήκει πλέον στην Κ.Ο. της ΝΔ και συνεπώς είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν προκάλεσε εκείνος τη διαγραφή του.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, το 2027, και μάλιστα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν προτίθεται να αλλάξει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, παρότι αναγνώρισε ως πρόβλημα το υφιστάμενο σκηνικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ