Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να πλήξει τις ΗΠΑ με δασμούς 30% σε αγαθά αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ, αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Αυτό ισχυρίζεται το Bloomberg σε συνέχεια του χθεσινού του ρεπορτάζ, καθώς η 1η Αυγούστου πλησιάζει και η παράταση που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ εκπνέει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και υπήρχε διχογνωμία για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση, η ΕΕ προκρίνει τα άμεσα αντίμετρα, κάτι που επιθυμούν Γαλλία και Γερμανία, μεταξύ άλλων.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως η ΕΕ θα συνδυάσει σε ένα πακέτο έναν ήδη εγκεκριμένο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ και έναν ήδη προτεινόμενο κατάλογο σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας 72 δισ. ευρώ.
Οι αμερικανικές εξαγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν βιομηχανικά προϊόντα -όπως αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής και μπέρμπον-, θα βρεθούν αντιμέτωπες με δασμούς που θα αντιστοιχούν στην απειλή της τάξης του 30% του Τραμπ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του διεθνούς πρακτορείου.
Οι δασμοί θα ήταν έτοιμοι να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, με το πιθανότερο σενάριο να λέει πως ο Τραμπ θα επιχειρήσει να ανταποδώσει…
Η σκληρή γραμμή που θέλει η Γερμανία για τους δασμούς
Η Γερμανία πρόσφατα έθεσε θέμα ενεργοποίησης του εργαλείου «κατά του εξαναγκασμού» (Anti-Coercion Instrument - ACI) της ΕΕ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.
Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικό και ουσιαστικά επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένων περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμού της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.
«Πλησιάζουμε τώρα στην αποφασιστική φάση της διαμάχης με τις ΗΠΑ για τους δασμούς. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς» δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς.
«Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, κινδυνεύουμε με οικονομική αβεβαιότητα σε μια εποχή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο» πρόσθεσε.
Να σημειωθεί, πάντως, πως η πλειοψηφία των «27», φοβούμενη την αντίδραση της Ουάσιγκτον, επιμένει στην προσπάθεια λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.