Βουλή: Αντιδρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» -Αρνητικοί και οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων ΟΑΕΔ - iefimerida.gr

Βουλή: Αντιδρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» -Αρνητικοί και οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ ΤΖΑΜΑΡΙΑ
ΟΑΕΔ, φωτογραφία intimenews ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρούν με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», όπως εκφράστηκε από τους αντιπροσώπους τους στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή.

Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, τα δύο συνδικαλιστικά όργανα εξέφρασαν την αντίδρασή τους. Το ίδιο συνέβη και από τους εκπρόσωπους των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, επί του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εισάγονται διατάξεις που οδηγούν στην αυστηρή επιτήρηση των εργαζομένων. Αναφερόμενος στις διατάξεις για τις «συνέπειες της παράβασης των υποχρεώσεων των αναζητούντων εργασία», προέβλεψε ότι οδηγεί σε αυστηρή επιτήρηση του εργαζόμενου.

«Δεν υφίσταται σε καμία χώρα της ΕΕ ποινή διαγραφής, διάρκειας διπλάσιου του ανώτερου προβλεπόμενου χρόνου παροχής του επιδόματος ανεργίας. Εδώ έχουμε τετραπλάσιο χρόνο διαγραφής ως ποινή, άμα υπάρξει κάποια παράβαση. Επίσης σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν προβλέπεται διαγραφή 6 μηνών και διακοπή του επιδόματος σε άνεργο που δεν κατάφερε να πιστοποιηθεί σε πρόγραμμα κατάρτισης - παρακολουθούσης», είπε ο κ. Παναγόπουλος, που επισήμανε ότι σε αντίθεση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει κανένα θεσμικό εργαλείο προστασίας των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν το δίκιο τους, με τη δυνατότητα προσφυγής σε Επιτροπή Προσφυγών.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «θετική τη διάταξη που ορίζει ότι σε περίπτωση εύρεσης εργασίας, κατά τη διάρκεια της παροχής επιδόματος ανεργίας, θα δίνεται και το 50% του επιδόματος ανεργίας».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες του διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (όπως μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι αλλάζει το διοικητικό μοντέλο, με τρόπο που «περιορίζεται ασφυκτικά έως εξαφάνισης ουσιαστικά», ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή, εργοδοτών και εργαζομένων. «Φαίνεται το διαμεσολαβητικό τους ρόλο και την ισχύ τους στην αγορά εργασίας δεν θέλει να τη λαμβάνει υπόψη», σημείωσε για το νομοσχέδιο ο κ. Παναγόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων αγνοείται επιδεικτικά στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αν και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας.

Εκπρόσωπος ΑΔΕΔΥ: Διατάξεις που μεταθέτουν στον άνεργο την ευθύνη για την ανεργία του

Ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, κατήγγειλε διατάξεις που στρέφονται κατά των εργαζομένων και μεταθέτουν στον ίδιο τον άνεργο την κύρια ευθύνη της ανεργίας.

«Το νομοσχέδιο έχει τη λογική ότι την κύρια ευθύνη για την ανεργία τους, την έχουν οι άνεργοι. Με αυτή τη λογική συγκροτείται ένα ποινολόγιο εναντίον τους. Αυτό ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη του κράτους, η οποία προκύπτει για την ανάπτυξη της εργασίας στην ίδια την κοινωνία ή στις οικονομικές συνθήκες, τη μεταφέρει στους ανέργους, οι οποίοι στοχοποιούνται», είπε ο κ. Πετρόπουλος και επέμεινε ότι οι άνεργοι «στοχοποιούνται ως υπεύθυνοι, ως τεμπέληδες, ως μη καταρτιζόμενοι».

«Οι άνεργοι θεωρούνται υπεύθυνοι που δεν βρήκαν δουλειά, θεωρούνται υπεύθυνοι επειδή δεν ήταν επιμελείς στην κατάρτιση τους και τιμωρούνται με τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας . Και μάλιστα σε μια χώρα που έχει τις χαμηλότερες παροχές στους ανέργους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται από έναν οργανισμό στήριξης, επιμόρφωσης, ένταξης στην απασχόληση ανέργων σε μηχανισμό ελέγχου που θα επιβάλλει κυρίως ποινές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωποι υπαλλήλων ΟΑΕΔ: Εξαιρετικά αυστηρό και τιμωρητικό το «ποινολόγιο» για τους ανέργους

Μεγαλύτερη στήριξη των ανέργων και αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ζήτησε ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», διατυπώνοντας τις θέσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Το επίδομα ανεργίας το παίρνει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέργων και είναι ένα πολύ μικρό ποσό. Αντιστοιχεί στο 55% του βασικού μισθού. Όταν σήμερα μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τον βασικό μισθό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί πολύ περισσότερο ένας άνεργος, να ζήσει με το 55% του βασικού μισθού για όσο διάστημα λαμβάνει αυτό το επίδομα ανεργίας. Άρα, θα περιμέναμε από αυτό το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ΟΑΕΔ, και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, να δίνεται περισσότερη στήριξη των ανέργων, να ανέβει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας», είπε ο κ. Μακράκης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. «Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Και θα μου πείτε χρήματα πού θα βρούμε; Υπάρχουν τα χρήματα και το γνωρίζετε. Γνωρίζετε ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών που έχουν εισπραχθεί για τους σκοπούς τής καταπολέμησης της ανεργίας από το κράτος, και δεν έχουν δοθεί και δεν ξέρω αν θα δοθούν κιόλας, και δεν ξέρω και αν θα υπάρξει δυνατότητα και στο μέλλον να δοθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε αντίθετος με τις αλλαγές στη διοικητική δομή του ΟΑΕΔ. «Θεωρούμε ότι είναι μια λάθος κατεύθυνση η μετατροπή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, από κοινωνική πλειοψηφία που ήταν μέχρι τώρα, η μεταβολή της σε κυβερνητική πλειοψηφία, δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Δεν είναι η ευελιξία των αποφάσεων που θα διασφαλιστεί με αυτή την αλλαγή. Θεωρούμε ότι είναι η αφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου που θα διασφαλιστεί. Θεωρούμε ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, των δύο εκπροσώπων που τους μειώσαμε σε ένα και ζητούμε να τοποθετηθούν και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μακράκης είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται πολύ σκληρές ποινές εναντίον των ανέργων την ίδια ώρα που «η αντιστοιχία των εργασιακών συμβούλων προς τους ανέργους, στην Ελλάδα, είναι ένας εργασιακός σύμβουλος ανά 1.800 ανέργους. Η αντίστοιχη αναλογία στις χώρες της ΕΕ, είναι ένας εργασιακός σύμβουλος ανά 130 με 150 ανέργους».

«Ανησυχούμε, για το νέο πλαίσιο που θέτει το νομοσχέδιο αναφορικά με την ανεργία και με το ποινολόγιο των ανέργων, το οποίο βρίσκουμε υπερβολικά τιμωρητικό», ανέφερε και η Αικατερίνη Χατζηδάκη, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ. ΟΕΕ - τ. ΟΕΚ. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο πρέπει κάποιος άνθρωπος να βρεθεί έως και δύο χρόνια εκτός του μητρώου του ΟΑΕΔ και έως έξι μήνες, απλά, εάν δεν επιτύχει σε κατάρτιση που του έχει προταθεί ή αρνηθεί κατάρτιση που του έχει προταθεί. Θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να επανεξεταστεί οπωσδήποτε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου», είπε η κ. Χατζηδάκη και προσέθεσε: «Μας ανησυχεί, επίσης, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή η αλλαγή που περιόρισε τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ. Βρίσκουμε ότι είναι σε πολύ λάθος κατεύθυνση».

Η γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στα αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. «Είναι η πρώτη φορά μετά την κατάργηση των φορέων, που τα χρήματα που υπήρχαν ως αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, δεν αποτελούν πια αυτοτελή λογαριασμό μέσα στα έσοδα του ΟΑΕΔ.

Δηλαδή, με το νομοσχέδιο προτάσσεται αυτά τα αποθεματικά, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού, παρά για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν, δηλαδή τη στεγαστική πολιτική, τώρα πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για στεγαστική πολιτική και για συναφείς δραστηριότητες, αλλά και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ», είπε η κυρία Χατζηδάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ