Το πρόωρο καλοκαίρι και η «βουτιά» της τιμής των καυσίμων φαίνεται ότι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο ως προς την ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, απ’ όσους έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους.
Ήδη, από τον περασμένο μήνα, που ψηφίστηκε η σχετική διάταξη και άνοιξε η «πύλη» λίγο πριν από το Πάσχα, πολλοί ήταν εκείνοι που αξιοποίησαν τη δυνατότητα να θέσουν σε κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους για μικρότερο χρονικό διάστημα του ενός έτους, καταβάλλοντας τα ανάλογα τέλη.
Το ότι χιλιάδες φορολογούμενοι οδηγοί βλέπουν τα τέλη με τον μήνα ως διέξοδο είναι φανερό αν λάβει κανείς υπ' όψιν πως το 2023 έγινε άρση της ακινησίας σε 144.070 οχήματα και πέρσι σε 119.373. Σημειωτέον, σύμφωνα με τις περσινές φορολογικές δηλώσεις, οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους 5.494.800 αυτοκίνητα, κάτι που σημαίνει ότι σε πολλά νοικοκυριά αναλογούν δύο ή και περισσότερα οχήματα.
Τα SOS για τα τέλη με τον μήνα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η άρση ακινησίας μπορεί να κρύβει παγίδες. Για παράδειγμα, η δυνατότητα πληρωμής αναλογικών τελών κυκλοφορίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Εάν επιθυμείτε να κινήσετε το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, εφόσον έχετε ήδη υποβάλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλετε τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που έχετε ήδη καταβάλει. Επιπλέον, όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας (π.χ. ένα τρίμηνο), το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία. Σε διαφορετική περίπτωση, το όχημα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από την ΑΑΔΕ μετά την παρέλευση της περιόδου κυκλοφορίας, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.
Και τι γίνεται με όσους έχουν καταθέσει πινακίδες στην Εφορία; Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ψηφιακή άρση της ακινησίας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Εφορία προκειμένου να υποβάλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματός σας, εφόσον έχετε πληρώσει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας και έχετε ενεργό ασφαλιστήριο για το όχημα.
Υπάρχει δυνατότητα κυκλοφορίας του οχήματος χωρίς άρση της ακινησίας; Υπάρχει. Με την πινακίδα «Μ» μπορείτε να κυκλοφορήσετε το όχημά σας μέχρι 3 μέρες τον χρόνο, εφόσον είναι ασφαλισμένο, με πληρωμή παραβόλου 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Το δικαίωμα χορηγείται μόνο μέχρι δύο φορές εντός του έτους. Δηλαδή το δικαίωμα μπορεί να δοθεί είτε μία φορά για τρεις συνεχείς μέρες, είτε δύο φορές για συνδυασμό 2+1 ημερών ή 1+2 ημερών. Το «Μ» χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη ΔΟΥ ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο: για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.
Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.