Στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων: «Αφήστε την Κύπρο να χρεοκοπήσει...» - iefimerida.gr

Στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων: «Αφήστε την Κύπρο να χρεοκοπήσει...»

Στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων: «Αφήστε την Κύπρο να χρεοκοπήσει...»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πλειοψηφία των στελεχών γερμανικών επιχειρήσεων βλέπει με αρνητικό μάτι την αντίδραση της Κύπρου στην απόφαση του Eurogroup και τις μετέπειτα εξελίξεις και διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μάλιστα, τα στελέχη των επιχειρήσεων σε ποσοστό 86%, συνιστούν να αφεθεί η Κύπρος να χρεοκοπήσει, αναφέρει έρευνα η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Roland Berger για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 64% αυτών των στελεχών υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να επιτρέπουν να τους ασκείται πίεση από την Κύπρο, ενώ το 22% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Μόνο το 10% εκφράζει φόβο ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας συνιστά μεγάλο κίνδυνο για το κοινό νόμισμα και κατά της εναλλακτικής της χρεοκοπίας της Κύπρου τάσσεται μόλις το 3% των 220 ερωτηθέντων, υποστηρίζοντας ότι ο πληθυσμός του νησιού δεν είναι υπεύθυνος για την κακοδιαχείριση και, επομένως, αξίζει την αλληλεγγύη των εταίρων.

«Η ΕΚΤ γνώριζε για το... πλυντήριο»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνώριζε για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο πριν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, υποστηρίζουν στελέχη επιχειρήσεων στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «deutsche-wirtschaft-nachrichten.de».

Ο Γιάσεφ Βασίλιεφ, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων New Europe Corporate Advisory, δηλώνει ότι το 2007 η έκθεση σύγκλισης της ΕΚΤ περιείχε αναφορές σε μεγάλη ροή κεφαλαίων προς την Κύπρο. Μάλιστα προσθέτει ότι, αν και οι μεγάλες ανισότητες εντός του ΑΕΠ ήταν μια ωρολογιακή βόμβα η οποία ήταν εύκολο να αναγνωριστεί από κάθε φοιτητή μακροοικονομίας, όχι μόνο από τους τραπεζίτες της ΕΚΤ, «ο γενικός κανόνας στις Βρυξέλλες ήταν "αφήστε τους", ίσως λόγω της διαμάχης με την Τουρκία ή επειδή η οικονομία του νησιού ήταν πολύ μικρή».

Ο κ. Βασίλιεφ επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «κατά συνέπεια, οι Κύπριοι μεγάλωσαν σαν παιδιά που ήξεραν ότι κάποιες φορές οι γονείς τους θυμώνουν μαζί τους, αλλά ποτέ δεν τα διώχνουν από το σπίτι».

Αντίστοιχη άποψη διατυπώνει και ο Πέτερ ντε Κάιζερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη ήταν κυρίως πολιτική απόφαση και λιγότερο οικονομική. Δηλώνει δε έκπληκτος που «μετά το φιάσκο με την Κύπρο προτίθενται τον επόμενο χρόνο να εντάξουν στην Ευρωζώνη και την Λετονία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ