Bloomberg: Στα χαρακώματα Αμερική - Ευρώπη για την... ελληνική φέτα - iefimerida.gr

Bloomberg: Στα χαρακώματα Αμερική - Ευρώπη για την... ελληνική φέτα

Bloomberg: Στα χαρακώματα Αμερική - Ευρώπη για την... ελληνική φέτα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα χαρακώματα βρίσκονται για άλλη μια φορά Ευρώπη και ΗΠΑ, αυτή τη φορά όχι για τον ορισμό ζωνών επιρροής αλλά για τα... τυριά, το κρασί, το φουαγκρά και το λάδι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο ήπειροι οδηγούνται στα χαρακώματα ενόψει της νέας μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας που πρόκειται να συναφθεί για τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης διαφόρων προϊόντων, τις οποίες η Ευρώπη θέλει να διαφυλάξει και η Αμερική να εμπορεύεται ελεύθερα.

Η Ευρωπαϊκή πλευρά επιθυμεί να προστατεύσει την ονομασία των προϊόντων και καλεί την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να αναγνωρίσει το γεωγραφικό προσδιορισμό, την προστασία δηλαδή που παρέχεται σε τρόφιμα και ποτά σύμφωνα με την περιοχή προέλευσής τους, τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής τους και την προέλευση των συστατικών.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δεσμεύονται από τέτοιες απογορεύσεις, αφού υπάρχουν δικές τους εταιρείες που κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα στην αγορά τους.

Το Bloomberg φέρνει ως παράδειγμα την παρμεζάνα. Το Parmigiano-Reggiano είναι προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και η ΕΕ απαγορεύει την πώληση στα κράτη μέλη της άλλων τυριών που «επικαλούνται» το Parmigiano-Reggiano και φέρουν σήμανση «παρμεζάνα». Η απαγόρευση αυτή επεκτείνεται και σε προϊόντα που χαρακτηρίζονται «τύπου παρμεζάνα».

Οσον αφορά τη φέτα, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της υπερβολής της ΕΕ. Η Ελλάδα και η ΕΕ από καιρό υποστηρίζουν πως η ονομασία φέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στο τυρί που φτιάχνεται στην Ελλάδα, αν και η φέτα δεν παράγεται σε μια μόνο περιοχή της Ελλάδας, αλλά σε όλη τη χώρα και με διαφορετικές ποιότητες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ