Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής – Επιστρέφουν στις χώρες τους οι 27 ηγέτες - iefimerida.gr

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής – Επιστρέφουν στις χώρες τους οι 27 ηγέτες

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής – Επιστρέφουν στις χώρες τους οι 27 ηγέτες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ ολοκληρώθηκε «χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από πολλές αντιπροσωπείες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν καταστροφική. Θα ήταν λάθος να δραματοποιήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επιχειρώντας να αποδραματοποιήσει την ατμόσφαιρα. Ο κ. Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία μέσα στο 2013.

«Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους» είπε ο κ. Ρομπάι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για «επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης» απόψεων.

«Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.

Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

«Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν χάσιμο χρόνου» δήλωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από το μέρος του του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν «χρήσιμη» και αποτέλεσε ένα «επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας».

Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν «δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων».

«Εάν το Συμβούλιο μπορεί, στις αρχές του 2013, να συγκληθεί για να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, αυτό θα είναι μια καλή προοπτική», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Φρανσουά Ολάντ, τάχθηκε και πάλι υπέρ της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), από την οποία η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που επωφελείται.

Αφού μείωσε τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό της ΚΓΠ κατά 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπάι, πρότεινε να τον αυξήσει και πάλι κατά 8 δισ. ευρώ. Ο Ολάντ όμως τόνισε ότι «δεν είναι ακόμη στο ύψος που θέλω».

Τα αίτια του ναυαγίου

Αιτία του ναυαγίου ήταν η εμμονή της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας στην άρνηση τους να συμφωνήσουν στο αναθεωρημένο σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι. Το σχέδιο προέβλεπε σημαντικές περικοπές από τις κατηγορίες περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των διευρωπαϊκών δικτύων και τη μεταφορά των κονδυλίων αυτών πίσω στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και στην Πολιτική Συνοχής. Κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν μια θετική εξέλιξη για τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν μεγάλο αγροτικό τομέα

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα τεθεί προς διαπραγμάτευση σε νέα Σύνοδο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο υπήρχε ένα επιπλέον όφελος και για την Ελλάδα. Ηταν μια αναφορά για τη χορήγηση επιπλέον ποσού -ύψους 20% από τα αναμενώμενα- στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας μας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Αν αυτό συμβεί, τότε το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα θα ανέβει από τα 11,2 στα 13 δισεκατομμύρια, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα φτάσει τα 20,4 που αποτελούσαν τον ελληνικό στόχο.

Σαμαράς: Υπήρξε προσέγγιση, χωρίς κατάληξη

«Η Σύνοδος Κορυφής για τους Κοινοτικούς προϋπολογισμούς για την επταετία 2014-2020 δεν κατέληξε σε συμφωνία. Συζητήθηκαν όμως διεξοδικά όλες οι απόψεις των κρατών-μελών. Υπάρχει, θα έλεγα, μια κατανόηση των θέσεων της κάθε χώρας. Υπάρχει μια μείωση διαφορών. Υπήρξε μια προσέγγιση. Δεν υπήρξε βέβαια κατάληξη» δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για αύξηση της συμμετοχής της χώρας μας στα κοινοτικά κονδύλια, έπειτα από τη νέα πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι. «Δώσαμε μάχη ώστε να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα, κυρίως δώσαμε τη μάχη να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση της χώρας μας, ακριβώς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των προβλημάτων που διανύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάμερον: Δεν απομονώθηκε η Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε την άποψη ότι η χώρα του απομονώθηκε επειδή ζήτησε περικοπές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Βρετανία δεν στάθηκε μόνη απέναντι σε όλους», είπε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της Συνόδου και πρόσθεσε: «Η συμφωνία που τέθηκε στο τραπέζι απλώς δεν ήταν αρκετά καλή. Δεν ήταν αρκετά καλή για τη Βρετανία αλλά ούτε και για τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία».

Μέρκελ: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο

Την ικανοποίησή της εξέφρασε, από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής και αιτιολόγησε την αναστολή τους λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

«Είμαι ικανοποιημένη από τις συνομιλίες», σημείωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι είναι «δυνατό να εξευρεθεί μια συμφωνία στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς».

Το πνεύμα στις συνομιλίες αυτές ήταν «πολύ φιλικό και εποικοδομητικό» παρά τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, υπογράμμισε.

Ωστόσο «ήταν πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε ακόμη», σημείωσε. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτύχουμε με δυσκολία μια συμφωνία», σχολίασε.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ