Σαμαράς: Επιδιώκουμε μεγαλύτερα ποσά από τα κοινοτικά κονδύλια- Σημαντική πρόοδος για τη δόση - iefimerida.gr

Σαμαράς: Επιδιώκουμε μεγαλύτερα ποσά από τα κοινοτικά κονδύλια- Σημαντική πρόοδος για τη δόση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρόοδο στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Η Σύνοδος Κορυφής για τους Κοινοτικούς προϋπολογισμούς για την επταετία 2014-2020 δεν κατέληξε σε συμφωνία. Συζητήθηκαν όμως διεξοδικά όλες οι απόψεις των κρατών-μελών. Υπάρχει, θα έλεγα, μια κατανόηση των θέσεων της κάθε χώρας. Υπάρχει μια μείωση διαφορών. Υπήρξε μια προσέγγιση. Δεν υπήρξε βέβαια κατάληξη» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και τόνισε πως συζήτηση θα συνεχιστεί σε μια επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του 2013, καθώς το θέμα δεν θα τεθεί καθόλου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου πρόκειται να συζητηθούν θέματα τραπεζών.

Για τα κονδύλια συνοχής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπήρξε μείωση στην αφετηρία που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. «Σε ότι αφορά τώρα τα κονδύλια συνοχής, που είναι μέγα ζήτημα, και τα οποία διεκδικεί η Ελλάδα, η αφετηρία όπως ξέρετε ήταν πάρα πολύ χαμηλή. Ήταν 11,2 δισ. Δηλαδή υπήρχε μια μείωση στην αφετηρία, από όπου ξεκινάμε άνω του 40% από εκείνα τα οποία μπορεί κανείς να συγκρίνει με την τρέχουμε επταετία».

Και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό: «Πρώτον, στο ότι συνολικά μειώνεται το ποσό που δίνει η Ευρώπη για τα κονδύλια συνοχής, αυξάνονται και τα μέλη που διεκδικούν μερίδιο, ιδιαίτερα οι νέες χώρες σε βάρος των παλαιότερων. Κυρίως, όμως, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε, όπως και όλες οι άλλες χώρες, δυστυχώς, με στοιχεία τα οποία υπήρχαν για τα χρόνια από το 2007 μέχρι το 2009. Άρα, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τα στοιχεία της οικονομίας της πριν την κρίση. Με εθνικό, δηλαδή, εισόδημα ως κριτήριο του τότε και όχι του σήμερα, μετά την κρίση».

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για αύξηση της συμμετοχής της χώρας μας στα κοινοτικά κονδύλια, έπειτα από τη νέα πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας, που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20%. «Δώσαμε μάχη ώστε να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα, κυρίως δώσαμε τη μάχη να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση της χώρας μας, ακριβώς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των προβλημάτων που διανύουμε. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια. Ήδη, ο πρόεδρος Ρομπάι κατέθεσε μια πρόταση στην οποία μπορούμε να πάρουμε περισσότερο από 20% παραπάνω από εκείνα που μας έδιναν αρχικά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχει σταματήσει να ακούγεται ότι για όλα φταίει η Ελλάδα και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θερμούς υποστηρικτές.

Αισιοδοξία για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας

Κυβερνητικές πηγές, εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, την αισιοδοξία τους ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αυτό της ρευστότητας και της αύξησης των επενδύσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση και η Ευρώπη έχει προβλήματα αύξησης των επενδύσεων. Σημείωναν χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η συζήτηση σε αυτή τη φάση δε θα αφορούσε την ενίσχυσή της, αλλά την έξωσή της από την Ευρωζώνη.

Οι ίδιες πηγές δήλωναν αισιόδοξες ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασιστεί η παροχή των δόσεων προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να επεισέλθουν σε λεπτομέρειες ως προς τα ποσά και τις διαδικασίες των εκταμιεύσεων.

Σημείωσαν, πάντως ότι το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές διευκολύνει τις ελληνικές επιδιώξεις.

Διήμερο επαφών για την εκταμίευση της δόσης

Συνεχείς επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του είχε το διήμερο που βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ και ο κ. Στουρνάρας είχε αντίστοιχες επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για την αύξηση των κονδυλίων για την Ελλάδα από τους προϋπολογισμούς της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πρόοδος σημαντική σε όλα τα μέτωπα».

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ, και πρόσθεσαν ότι οι τηλεφωνικές επαφές θα συνεχιστούν.

Ικανοποίηση για τη συνοχή στην κυβέρνηση

Οι ίδιες πηγές δήλωναν απολύτως ικανοποιημένες για τη συνοχή που υπάρχει στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα τρία κόμματα στις δύσκολες ώρες ήταν απολύτως ενωμένα.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σάββατο

Επειτα από την ασυμφωνία στο Eurogroup της Tρίτης, αποφασίστηκε ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με στόχο να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το Eurogroup της ερχόμενες Δευτέρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ