Τα παιδιά χρειάζονται εκτόνωση - 7 λεπτά γυμναστικής ημερησίως προτείνουν οι ειδικοί - iefimerida.gr

Τα παιδιά χρειάζονται εκτόνωση - 7 λεπτά γυμναστικής ημερησίως προτείνουν οι ειδικοί

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από εκτόνωση - 7 λεπτά γυμναστικής ημερησίως προτείνουν ο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη για καθημερινή έντονη δραστηριότητα με διάρκεια τουλάχιστον 7 λεπτών, για τα παιδιά και τους εφήβους επισημαίνει μία νέα Καναδική επιστημονική μελέτη, υποστηρίζοντας ότι στην εποχή μας οι νέοι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Λέβαντσουκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, μελέτησαν πάνω από 600 παιδιά ηλικίας εννέα έως 17 ετών, και παρακολούθησαν επί μία εβδομάδα τη σωματική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας φορητά επιστημονικά όργανα και συνδυάζοντάς τα με την συνεχή καταγραφή άλλων παραμέτρων υγείας (βάρος, περιφέρεια μέσης, πίεση αίματος κ.α.).

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται τελικά πολύωρη έντονη σωματική δραστηριότητα για να αποκομίσουν τα οφέλη της άσκησης για την υγεία τους, καθώς αρκούν ακόμα και επτά λεπτά για να μειωθεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας αρκεί να γίνεται σε καθημερινή βάση και να αποτελούν πραγματικά έντονη άσκηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα παιδιά περνούν πάνω από τα δύο τρία του χρόνου τους (σχεδόν το 70%) σε καθιστικές δραστηριότητες, το 23% σε ελαφρές σωματικές δραστηριότητες, το 7% σε μέτριας έντασης δράσεις και μόλις το 0,6% σε πραγματικά έντονη σωματική δραστηριότητα.

Σε γενικές γραμμές, τα αγόρια κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή από τα κορίτσια, ενώ όσο πιο πολύ χρόνο διαρκεί η έντονη άσκηση, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνουν τα παιδιά υπέρβαρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα οφέλη για την υγεία αν η καθημερινή άσκηση είναι μόνο ήπια ή μέτρια, ακόμα κι αν ο χρόνος για αυτές τις δραστηριότητες αυξηθεί, ενώ η αληθινά έντονη άσκηση είναι ιδιαίτερα αποδοτική ακόμα κι αν γίνεται για λίγο.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα γρήγορο περπάτημα δεν είναι αρκετά καλό για τα παιδιά», εξηγούν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι «τα παιδιά, πέρα από οποιαδήποτε άλλη ήπια έως μέτρια δραστηριότητα κάνουν, πρέπει να βγαίνουν έξω και να κάνουν επίσης έντονη άσκηση». Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει αυτή η σύντομη καθημερινή άσκηση μέρος της ρουτίνας των παιδιών, ιδίως στην εφηβεία τους, και όχι να κάθονται μπροστά από μια οθόνη όλη την ώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ