Θύελλα για την «καρατόμηση» Αρβανίτη - Κατσίμη από τον Λιάτσο στη ΝΕΤ - iefimerida.gr

Θύελλα για την «καρατόμηση» Αρβανίτη - Κατσίμη από τον Λιάτσο στη ΝΕΤ

Θύελλα για την καρατόμηση των Αρβανίτη-Κατσίμη από τον Λιάτσο στη ΝΕΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης Αιμίλιου Λιάτσου να «κόψει» από τη ΝΕΤ την ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση» των Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη για σχόλιο που έκαναν αναφερόμενοι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια σχετικά με το δημοσίευμα της Guardian.

Οι δύο δημοσιογράφο το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή τους, αναφερόμενοι στην υπόθεση των βασανισμών συλληφθέντων στην Ασφάλεια, ένα θέμα το είχε παρουσιάσει πρώτη η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολίασαν τη στάση που τήρησε επί του θέματος ο κ. Δένδιας.

Συγκεκριμένα η κυρία Κατσίμη είπε πως «τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα», ενώ αμέσως μετά ο συνάδελφός της και συμπαρουσιαστής της Κώστας Αρβανίτης αναρωτήθηκε αν ο Νίκος Δένδιας «θα παραιτηθεί;» ή «θα ζητήσει συγγνώμη;» (διαβάστε αναλυτικά τους διαλόγους των δύο δημοσιογράφων πατώντας εδώ).

Τα σχόλια αυτά θεωρήθηκαν ακραία από τη διοίκηση της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να αποφασισθεί η προσωρινή τους παύση από την παρουσίαση της εν λόγω εκπομπής, απόφαση η οποία ανακοινώθηκε στους Αρβανίτη-Κατσίμη από τον αρχισυντάκτη τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τους εκπομπής.

Λιάτσος: Απαράδεκτοι υπαινιγμοί τα σχόλια των δημοσιογράφων

Για καταπάτηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας κατηγορεί ο Αιμίλιος Λιάτσος τον Κώστα Αρβανίτη και τη Μαριλένα Κατσίμη και υπερασπίζεται το κόψιμο της εκπομπής τους.

Ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ χαρακτηρίζει «απαράδεκτους υπαινιγμούς» τα σχόλια των δημοσιογράφων κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και τους κατηγορεί ότι δεν του έδωσαν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του γνώμη (διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωη που εξέδωσε ο κ. Λιάτσος, πατώντας εδώ).

Αρβανίτης: Τελικά μας έκοψε ο κ. Λιάτσος - Κατσίμη: Αφορμή έψαχναν για να το κάνουν

Μέσω Twitter σχολίασε την απόφαση για την «καρατόμησή» του ο κ. Αρβανίτης, με ένα tweet στο οποίο έγραφε «τελικά μας έκοψε ο κος Λάτσιος».

Από την πλευρά της η Μαριλένα Κατσίμη, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίς το απόγευμα, τόνισε πως «ψάχνανε μια αφορμή για να το κάνουν αυτό...», ενώ υπογράμμισε πως «δεν νομίζω ότι είπαμε κάτι κακό. Δεν ζητήσαμε το κεφάλι του Δένδια. Ήταν μια κουβέντα χαλαρή, όπως είναι το στιλ της εκπομπής μας. Δεν στοχοποίησαμε τον Δένδια σε καμία περίπτωση. Άλλωστε έχουμε όλα τα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα...».

Εντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων για την απόφαση

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο «για σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης, που επιβεβαιώνεται καθημερινά».

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της χαρακτηρίζει την απομάκρυνση των δημοσιογράφων ως «απαράδεκτη ενέργεια, που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου» και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης, ενώ το ΚΚΕ μιλά «για πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης», πράξη η οποία «βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ».

Καταδικάζουν ΠΟΕΣΥ και ΑΔΕΔΥ

Στο ίδιο κλίμα και η ΠΟΕΣΥ η οποία καταγγέλλει ως «απαράδεκτη και αναιτιολόγητη» την απόφαση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης της ΝΕΤ Αιμίλιου Λιάτσου να κόψει την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τους δύο δημοσιογράφους- παρουσιαστές.

«Η ενέργεια αυτή που συγκυριακά ακολουθεί τη σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της γνωστής λίστας Λαγκάρντ, ενισχύει τους φόβους μας ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες λογοκρισίας, σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές και έχει ανάγκη από τη διαφύλαξη της ελευθεροτυπίας και την άσκηση του λειτουργήματος της έντιμης και ερευνητικής δημοσιογραφίας» σημειώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Δίωρη στάση εργασίας την Τρίτη στη ΕΡΤ

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε οι δημοσιογράφοι του Ραδιομεγάρου να προχωρήσουν σε δίωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση «καρατόμησης» των Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη.

Χρηστάκος και Παρασκευοπούλου στη θέση των Αρβανίτη και Κατσίμη

Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Χρηστάκος και Αντριάννα Παρασκευοπούλου θα παρουσιάσουν εκτάκτως την Τρίτη την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, όπως αποφάσισε η διοίκηση του Ραδιομεγάρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ