Μέρκελ: Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Αθήνα - iefimerida.gr

Μέρκελ: Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Αθήνα

Μέρκελ: Στην Αθήνα θα συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και την πρόοδο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εποικοδομητικές» συνομιλίες σε φιλικό κλίμα περιμένει ότι θα διεξαχθούν στην Αθήνα η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ενημερώνοντας ότι αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι οι υποχρεώσεις της Αθήνας, αλλά και η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

Σύμφωνα με δήλωσή της κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών Ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών στην Βόννη, η κυρία Μέρκελ τόνισε πως «γνωρίζω ότι η Ελλάδα δεν διανύει αυτή τη στιγμή μια εύκολη περίοδο».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη να παραμείνουν ή να γίνουν ανταγωνιστικές» και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πνεύμα θα διεξαχθούν και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

«Η καλή οικονομική διαχείριση και η αλληλεγγύη είναι ο καλύτερος συνδυασμός», είπε η γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί, ενώ επισήμανε ότι αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι οι υποχρεώσεις της Αθήνας, αλλά και η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την γερμανίδα καγκελάριο αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Σπάτων στη μία και μισή το μεσημέρι. Την κυρία Μέρκελ θα υποδεχθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα οδηγηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ ακολούθως η κυρία Μέρκελ, θα δώσει «το παρόν» σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Εκπρόσωπος καγκελαρίας: Η επίσκεψη δεν προϊδεάζει για την έκθεση της Τρόικα

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε διευκρινίσει ότι «η Καγκελάριος, με την επίσκεψή της στην Αθήνα, δεν προϊδεάζει κατά κανέναν τρόπο για την έκθεση που θα παραδώσει η τρόικα», τονίζοντας, παράλληλα, πως η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα «στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά» και προκειμένου να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ακόμη ότι «η έκθεση της Τρόικα θα αποτελέσει τη βάση για όλες τις μελλοντικές αποφάσεις, καθώς θα περιγράφει πώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα και πώς προοδεύει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και εξήγησε ότι ισχύει το Μνημόνιο το οποίο έχει συμφωνηθεί από την Ελλάδα και τους εταίρους της. «Αυτό το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί. Έπειτα, ισχύει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι πραγματικά ουσιαστική αλληλεγγύη. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει βεβαίως και χρονοδιάγραμμα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου εξήγησε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς μια τέτοια παράταση θα είναι εφικτή χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσαφηνιστεί στο μέλλον.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στην Αθήνα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι είναι ζήτημα των ελληνικών αρχών, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν την κ. Μέρκελ να ταξιδεύει στην Αθήνα με διπλάσια ασφάλεια από ό,τι συνηθίζει, λέγοντας ότι «η Καγκελάριος προστατεύεται πάντα όπως πρέπει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ