Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει στρατηγική - Επτά όρους θέτει ο Βενιζέλος για τα μέτρα - iefimerida.gr

Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει στρατηγική - Επτά όρους θέτει ο Βενιζέλος για τα μέτρα

Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει στρατηγική - Επτά όρους θέτει ο Βενιζέλος για τα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια 5ωρη συνεδρίαση απο την οποία δεν έλειψαν στιγμές έντασης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προβλημάτισε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναλύοντας τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις του εφεξής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

  • Για το θέμα της λίστας δεν αναγνώρισε καμία πολιτική ευθύνη στους δικούς του χειρισμούς, καίτοι οι περισσότεροι του τις επεσήμαναν αν και ήπια.
  • Σκιαγράφησε περιβάλλον συνομωσιολογίας γύρω από τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι όσοι επιχειρούν να το πλήξουν, πλήττουν την σταθερότητα της χώρας!
  • Άλλαξε τακτική στο θέμα των μέτρων, παρουσιάζοντας άκαμπτη στάση και θέτοντας ως προϋπόθεση να ψηφιστούν, το να τηρηθούν όσα ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ως αναγκαία.
  • Αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι απαιτήσεις της Τρόικα δεν είναι 13,5 δισ. ευρώ αλλά τουλάχιστον 14,5 δισ. ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του, μπορεί να φτάσουν και στο εξωπραγματικό ποσό των… 18 δισ ευρώ!

Για τα μέτρα είπε: «Υπάρχουν, μαθαίνουμε, μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να γεφυρωθούν. Μπορεί αύριο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο πακέτο, άλλης σύνθεσης, από αυτό που είχαμε συμφωνήσει ότι χρειάζεται βελτιώσεις». Και σκληραίνοντας την στάση του κόμματος είπε πως «τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή» αν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλιστεί τα εξής:

  • Να είναι τα τελευταία μέτρα
  • Να «διασφαλιστεί η παράταση για δύο χρόνια με ουσιαστικό περιεχόμενο»
  • Να τηρηθουν «τα ελάχιστα όρια για τους ανάπηρους, τις συντάξεις του ΟΓΑ, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους,  την πραγματικά δίκαιη και όχι ισοπεδωτική φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων, τις εργασιακές σχέσεις με αιχμή τις αποζημιώσεις»
  • Να διασφαλιστεί η ρήτρα αντικατάστασης
  • Να ανοίξει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους
  • Να διαμορφωθεί το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πακέτο ως αντίβαρο στο πακέτο των μέτρων.

«Δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείριση και να πεθάνει ο ασθενής. Δεν έχει νόημα να λάβουμε μέτρα σκληρά και επώδυνα και μετά από τρεις μήνες να κληθούμε να πάρουμε και άλλα, επειδή θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση ή υστέρηση εσόδων» επεσήμανε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος.

Χρυσοχοΐδης: Διαφωνώ με την αλλαγή στρατηγικής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παίρνοντας τον λόγο, εξέφρασε σαφώς τη διαφωνία του με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου διαπιστώνοντας αλλαγή στρατηγικής. «Αναρωτιέμαι τι άλλαξε από χθες. Αυτή την αλλαγή στρατηγικής δεν μπορώ να την υπηρετήσω. Θα διαφωνήσω, και θα διαφωνήσω και στο Κοινοβούλιο μέσα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χρυσοχοίδης υπενθύμισε ότι σε λίγες βδομάδες θα ληφθούν αποφάσεις για την λύση του προβλήματος της Ισπανίας, της Ελλάδας και πιθανόν της Κύπρου και διερωτήθηκε: «Εμείς λοιπόν τι θα κάνουμε τώρα; Θα πάμε να δημιουργήσουμε νέα προβλήματα, γιατί με βάση τα όσα άκουσα διαπιστώνω μια αλλαγή στρατηγικής εδώ. Αναρωτιέμαι, αλήθεια, στον πρόεδρο οι ξένοι ηγέτες και συνομιλητές του στην Ευρώπη του λένε βάλτε διάφορα θέματα τώρα και μην ψηφίζετε τα μέτρα;».

Από την άλλη πλευρά, οι κύριοι Γ. Δριβελέγκας, Θ. Παραστατίδης Μιχ. Κασσής, Γ. Κουτσούκος εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι δεδομενη η ψήφος τους. Αλλά και ο Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε: «Θα δυσκολευτώ να ψηφίσω τα μέτρα αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που έβαλε ο πρόεδρος. Χρειάζεται τώρα πολιτική διαπραγμάτευση πριν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του ανδρός, του υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα». Ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι η πρόταση Βενιζέλου «συμπεριλαμβάνει τα βασικά σημεία που διασφαλίζουν ένα κατ’ αρχήν βιώσιμο πακέτο για να είναι τα τελευταία μέτρα και την κατά το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών» και πρόσθεσε: «Εξυπακούεται ότι μετά την πολιτική διαπραγμάτευσης και οριστικοποίησης των μέτρων, η ΚΟ θα κάνει μια τελική συζήτηση και θα αποφασίσει».

Βενιζέλος: Δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του διαβεβαιώσε ότι «όλοι μαζί θα πάρουμε μια συλλογική απόφαση, κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο». Απαντώντας στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής, στηρίζουμε την κυβέρνηση, βάζουμε όμως προϋποθέσεις για να πετύχει η προσπάθεια». Υποστήριξε επίσης ότι «είναι υπεραισιόδοξη η προσέγγιση ότι όλα θα λυθούν με τα μέτρα, όποια κ αν είναι αυτά». Τόνισε δε πως με το πακέτο αυτό «πρέπει να οριστικοποιηθεί οροφή του, να τεθούν τα ελάχιστα όρια» και σημείωσε πως δεν είπε συγκεκριμένες κατηγορίες στην πρωτολογία του (ισοπεδωτική φορολόγηση αυτοαπασχολούμενων, συντάξεις ΟΓΑ ΑμΕΑ κλπ).

Καμία ευθύνη για τη λίστα Λαγκάρντ

Στο περίφημο θέμα της λίστας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αναγνώρισε καμία πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς του, αντιθέτως, πέρασε στην αντεπίθεση επικρίνοντας συμφέροντα που πολεμούν τον ίδιο και το κόμμα του και πετώντας το μπαλάκι στο θέμα των μέτρων. Η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής: Να φύγει από το κάδρο της κριτικής η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, να επισείσει την κρισιμότητα τον στιγμών για την οικονομία και τα μέτρα και να πείσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του αποτελούν παράγοντα σταθερότητας.

«Δεν χειρίστηκα κανένα θέμα με δημαγωγικό και ανεύθυνο τρόπο. Χειρίζομαι όλα τα θέματα με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο, χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Επανέλαβε την πρόταση του «το περιβόητο υλικό της Ελβετίας να σταλεί αμέσως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» ζητώντας αυτό «να είναι πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας». Παράλληλα, δραματοποίησε την κατάσταση κάνοντας λόγο για «πολύ βαριά» πολιτική ατμόσφαιρα και πως η «επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της πολιτικής σταθερότητας, μέσα στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο».

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ βοηθούν την κυβέρνηση, είναι απλώς ανόητοι. Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ θα κλονίσουν την κυβερνητική σταθερότητα, είναι πονηροί, αλλά θα αποτύχουν. Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν εμένα, τους θυμίζω ότι ξέρω να σηκώνω βάρη στο όνομα της χώρας και της παράταξης με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Με απόλυτη διαφάνεια και με όπλο την αλήθεια που σαρώνει κάθε συνομωσιολογία, και κάθε χυδαιότητα» είπε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος χωρίς ψήγμα αυτοκριτικής για τους χειρισμούς του. Η μόνη φράση που είπε ήταν ότι «αρκετές φορές δίνουμε και εμείς αφορμές»…

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να ασκήσουν σκληρή κριτική στην υπόθεση της “λίστας” αρκούμενοι να μιλήσουν για «ατυχείς χειρισμούς» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τους… ευχαριστεί που ήταν ευγενείς! Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης πάντως, φρόντισε να αποδομήσει τα σενάρια συνομωσιολογίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Με αφορμή το θέμα με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, άκουσα με θλίψη εδώ μέσα ότι κάποιοι δήθεν υπονομεύουν τον πρόεδρο, την χώρα και την παράταξη. Να μην καταφεύγουμε και εμείς σε αυτές όπως κάνουν κατά σύστημα άλλοι, από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο μέχρι και την ακροδεξιά, που επικαλούνται απαράδεκτες θεωρίες ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε αυτές τις λίστες για προεκλογικούς ή άλλους λόγους. Του ιδίου κλίματος είναι και οι ισχυρισμοί του κυρίου Ρουμελιώτη. Οι θεωρίες συνομωσίας είναι ό,τι χειρότερο αυτή την στιγμή για την πατρίδα και την παράταξη» είπε με έμφαση.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αρκέστηκε να σημειώσει με έμφαση πως «ελπίζει η λίστα να είναι αφορμή να μην υποτιμούμε κανένα θέμα» αφήνοντας σαφές υποννοούμενο για τους χειρισμούς Βενιζέλου. Ενώ αρκετοί υποστήριξαν κομψά ότι «θα ήταν πολύ καλό να είχαμε αξιοποιήσει τη λίστα».

Και θέμα συλλογικής ηγεσίας

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη που έθεσε εμμέσως θέμα συλλογικής ηγεσίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι διαχρονικά οι ηγέτες του κόμματος λειτουργούσαν με φίλους του και παρέες και ένα στενό πυρήνα συνεργατών, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για να απαντήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και θα λειτουργεί πιο συλλογικά το κόμμα στην πορεία προς το Συνέδριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ