Ερευνα αποδεικνύει ότι το εργασιακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος - iefimerida.gr

Ερευνα αποδεικνύει ότι το εργασιακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα Ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που κάνουν απαιτητικές και δύσκολες δουλειές με σφιχτό ωράριο και μικρό έλεγχο στη λήψη αποφάσεων έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους δουλεύουν πιο χαλαρά και με περισσότερα περιθώρια ελευθερίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Μίκα Κιβιμάκι του Κολεγιακού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), μελέτησαν σε βάθος 7,5 περίπου χρόνων σχεδόν 200.000 ανθρώπους από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία), οι οποίοι δεν είχαν εμφανίσει στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα.

Στα πλαίσια της μελέτης οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα 13 προηγούμενων σχετικών ερευνών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 3,4% των εμφραγμάτων μπορεί να αποδοθεί στο εργασιακό στρες, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, αλλά πάντως πολύ μικρότερο από το 36% που αποδίδεται στο κάπνισμα και το 12% που αποδίδεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εργασία ή επάγγελμα μπορεί να οδηγήσει σ' επικίνδυνο στρες, όμως το φαινόμενο είναι ακόμα συχνότερο σε όσους έχουν χαμηλότερη εργασιακή εξειδίκευση. Για παράδειγμα, οι γιατροί, που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων, είναι λιγότερο πιθανό να στρεσαριστούν σε σχέση με ένα βιομηχανικό εργάτη.

Ο Κιβιμάκι επισημαίνει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση αυξάνει το εργασιακό στρες και συνεπώς τον κίνδυνο εμφραγμάτων, ωστόσο υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν κάποιος έχει αρκετό άγχος στη δουλειά του, μπορεί να προλάβει το έμφραγμα, κάνοντας υγιεινή ζωή, χωρίς κάπνισμα και με συνεχή σωματική άσκηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ