Ποιο ρόλο θα παίξει το αίσθημα της «αηδίας» στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: είναι πλέον θέμα χρόνου – ίσως όχι τόσο κοντινού, αλλά σίγουρα όχι και τόσο μακρινού – έως ότου η ανθρωπότητα βρεθεί αντιμέτωπη με την απόφαση να μάθει να ζει καταναλώνοντας τροφές (στέρεες και ρευστές) που στο άκουσμά τους και μόνο καταλαμβάνεται κανείς από αίσθημα αηδίας και αποστροφής!

Ούρα και έντομα είναι μερικές μονάχα από αυτές (αποστειρωμένες και επεξεργασμένες εννοείται) και τούτο διότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω στον πλανήτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού, κάποια στιγμή θα βρεθούμε υποχρεωμένοι, αν θέλουμε να επιβιώσουμε, να αλλάξουμε ριζικά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Το πρώτο, λοιπόν, βήμα προς την επιβίωση περνάει μέσα από την κατάπνιξη και μετουσίωση του αισθήματος της αηδίας και της απέχθειας για κάποιες μορφές του οργανικού κόσμου που πολιτισμικά έχουμε διαμορφωθεί ώστε να τις βρίσκουμε απωθητικές.

Σύμφωνα με πειράματα και μελέτες του καθηγητή Πωλ Ρόζιν του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (γνωστού στους ακαδημαϊκούς κύκλους και με το ψευδώνυμο «Βασιλιάς της Αηδίας»), τα οποία παρατίθενται σε σχετικό άρθρο της Έριν Μπίμπα στο περιοδικό Wired, η αντανακλαστική αντίδραση της αποστροφής αναπτύχθηκε προκειμένου να μας βοηθήσει ώστε να αποφεύγουμε την κατάποση πραγμάτων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα και επιβλαβή (βλ., λόγου χάρη, τις σαπισμένες τροφές τις οποίες έχουμε μάθει να αποφεύγουμε για κάποιο λόγο).

Μία κατσαρίδα στο ποτό μας μάς προκαλεί ακραίο αίσθημα αηδίας, ακόμη και αν μας διαβεβαιώσουν ότι το έντομο έχει προηγουμένως αποστειρωθεί. Απεναντίας, τα βατραχοπόδαρα θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα. Οι πολιτισμικές προεκτάσεις των διατροφικών επιλογών είναι προφανείς, αλλά δεν είναι αυτό που μας απασχολεί εδώ, για τον απλό λόγο ότι υπό συνθήκες υποσιτισμού, ο πολιτισμός πάει περίπατο, τουλάχιστον όπως τον γνωρίζουμε, παρέχοντας χώρο για μεταλλαγές και νέες συνήθειες.

Οι γρύλοι είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, ενώ οι κάμπιες αποτελούν έξοχη πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β1 (θειαμίνης): το 2010, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κοινοποίησε μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να καλλιεργούν και να καταναλώνουν έντομα προκειμένου να καταπολεμήσουν τα ακραία φαινόμενα υποσιτισμού και να μειώσουν τις τρομακτικές επιπτώσεις της παραγωγής κρέατος στο περιβάλλον.

Δεν είναι αδύνατον να αλλάξουν οι συνήθειες μιας κοινωνίας, αλλά σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον «Βασιλιά της Αηδίας», δεν πρόκειται να αλλάξουμε δραματικά την αντίληψη που έχουμε για ορισμένες τροφές παρά μόνον όταν οι περιστάσεις γίνουν τόσο επιτακτικές ώστε να αναγκαστούμε να αλλάξουμε.

Ωστόσο, προσθέτει ο Ρόζιν, υπάρχουν τρόποι για να αρχίσει να αποευαισθητοποιείται ο κόσμος μέσω, παραδείγματος χάρη, του μάρκετινγκ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποδυνάμωση του μνημονικού ίχνους της αηδίας.

Κάτι σαν μαζική πολιτισμική ψυχοθεραπεία...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ