Τα επόμενα «αγκάθια» της Κυβέρνησης στο δρόμο για την επιμήκυνση - iefimerida.gr

Τα επόμενα «αγκάθια» της Κυβέρνησης στο δρόμο για την επιμήκυνση

Τα επόμενα «αγκάθια» της Κυβέρνησης στο δρόμο για την επιμήκυνση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στο τέλος αυτής της κρίσιμης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν τα τετ-α-τετ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την το πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αφού εξασφάλισε τις διαβεβαιώσεις τους ότι επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει μέλος του ευρώ και ότι οι ίδιοι θα εργασθούν πάνω στην κατεύθυνση αυτή.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον κ. Γιούνκερ, την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, ανέπτυξε στους συνομιλητές του τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε την γερμανίδα καγκελάριο ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» και έστειλε τρία μηνύματα: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα φέρει αποτελέσματα, δεύτερον ότι η Ελλάδα θα εξαλείψει δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό, αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας και τρίτον ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχει η χώρα τους στόχους σύντομα.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ευκαιρία για ανάπτυξη», ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Ανγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον γάλλο πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς τόνισε εμφατικά πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας όχι μόνο θα παραμείνει εντός της Ευρωζώνης αλλά θα διαδραματίσει και τον ρόλο που της αξίζει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάκαμψη, εξάλειψη του χρέους, εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις, στόχους που για να επιτευχθούν, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη.

Από την πλευρά τους, τόσο ο γάλλος πρόεδρος, όσο και η γερμανίδα καγκελάριος, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Αθήνα από την πλευρά της θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πάντως και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, σε διαφορετικούς τόνους ο καθένας, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Τρόικα.

Η κυρία Μέρκελ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό την Παρασκευή στο Βερολίνο, τόνισε πως «η Γερμανία είναι αρωγός της ελληνικής προσπάθειας» και υπογράμμισε με έμφαση ότι αναμένει από αυτή «πράξεις και όχι λόγια». Ωστόσο, επέμεινε ότι περιμένει την έκθεση της Τρόικα πριν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και άφησε να εννοηθεί ότι εάν τηρηθούν οι συμφωνίες «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού».

Από την πλευρά του, ο γάλλος Πρόεδρος, αμέσως μετά την τετ-α-τετ συζήτηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, επισήμανε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις αλλά ότι τα οικονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν κατά τρόπο που να τα αντέξει ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Ολάντ, τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα πλέον. Παράλληλα επεσήμανε ότι εξαρτάται από τους πολιτικού της χώρας μας προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να πετύχουν τους στόχους τους, «λαμβάνοντας υπόψιν όλα όσα μπορεί να αντέξει ακόμη ο ελληνικός λαός».

Καταλήγοντας, ο γάλλος πρόεδρος, τόνισε ότι αναμένει την έκθεση της Τρόικα και το Συμβούλιο Κορυφής που θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τις συναντήσεις ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας που το έλλειμμά της είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επίσης, ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα θεωρείται ότι κατά την διάρκεια του ταξιδιού κανονίστηκαν δύο διμερείς επαφές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Στις δύο συναντήσεις θα συζητηθούν αναλυτικότερα τα οικονομικά θέματα και οι προτάσεις και οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.

Οι επόμενοι σταθμοί και η έκθεση της Τρόικα

Έχοντας κλείσει την αμφισβήτηση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η κυβέρνηση μεθοδεύει τα επόμενα βήματά της.

Επόμενος σημαντικός σταθμός η 14η Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνει η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο και θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ (αναμένεται να μπει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου), το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη αναμένεται να διαφανούν και οι διαθέσεις των ευρωπαίων εταίρων της χώρας.

Κρίσιμη θεωρείται και η 8η Οκτωβρίου, το επόμενο Eurogroup δηλαδή, καθώς, τότε, αναμένεται να αποφασισθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ του δανείου.

Οσο για το αίτημα της επιμήκυνσης, αυτό αναμένεται να τεθεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστική θα είναι η έκθεση της Τρόικα που θα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα όμως θα περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και για τη βιωσιμότητα του χρέους και, υπ' αυτή την έννοια, θα επηρεάσει σημαντικά και τις αποφάσεις για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι σταθερός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ