Διπλωματικός «πόλεμος» Ισημερινού - Βρετανίας για τον Τζούλιαν Ασάνζ - iefimerida.gr

Διπλωματικός «πόλεμος» Ισημερινού - Βρετανίας για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Διπλωματικός «πόλεμος» Ισημερινού - Βρετανίας για τον Τζούλιαν Ασάνζ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διπλωματικό «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση χορήγησης ασύλου στον Τζούλιαν Ασάνζ από τον Ισημερινό, αφού η Βρετανία διαμηνύει ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα και θα τον εκδώσει στη Σουηδία.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνιο, από το Κίτο, «ο Ισημερινός αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ μετά το αίτημα που είχε απευθύνει στον πρόεδρο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ εξήγησε πως, αν ο Τζούλιαν Ασάνζ εκδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ «δεν θα αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη, ενδέχεται να δικαστεί από στρατοδικείο ή ειδικό δικαστήριο (...) ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών».

Ταυτόχρονα ο ο Ρικάρντο Πατίνιο υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια απόφαση που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει νόημα να πιστέψει κανείς ότι υπονοεί τη διακοπή των σχέσεών μας (με τη Βρετανία)».

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν απορρίψει αιτήματα να παράσχουν εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια του Ασάνζ, επεσήμανε ο Πατίνιο, «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Ισημερινού».

Οσο για τις απειλές τις Βρετανίας ότι θα εισβάλει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να συλλάβει τον 41χρονο Αυστραλό ο υπουργός Εξωτερικών τόνίσε πως «είναι ουσιαστικά σαν να λένε (οι βρετανικές αρχές) θα 'σας χτυπήσουμε άγρια, αν δεν συμμορφωθείτε».

Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.

«Μου φαίνεται (...) ότι θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο», όμως ο Ισημερινός αναμένει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας «θα αντιδράσει στην απόφαση που έλαβε» το Κίτο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Ασάνζ: «Σημαντική νίκη»

Από την πλευρά του ο ιδρυτής του WikiLeaks χαρακτήρισε το γεγονός ότι του χορηγήθηκε άσυλο από τον Ισημερινό «σημαντική νίκη», ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο. Ο Ασάνζ προειδοποίησε όμως ότι «τα πράγματα θα γίνουν πιο πιεστικά τώρα».

Πάντως, ακόμη και τώρα που του χορηγήθηκε άσυλο, ο πρώην χάκερ θα δυσκολευτεί να αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού χωρίς να συλληφθεί.

Tα επικρατέστερα σενάρια το θέλουν να πηγαίνει στο αεροδρόμιο με διπλωματικό αυτοκίνητο, μέσα σε διπλωματικό σάκο, ή ακόμη και να διοριστεί διπλωμάτης του Ισημερινού ώστε να αποκτήσει ασυλία.

Ακόμη, όμως, και να συμβεί κάτι τέτοιο δύσκολα το τέλος θα είναι αίσιο για τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Πάντως, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Εl Pais, ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την αμυντική γραμμή του Ασάνζ, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Χάγη αν το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει στον πελάτη του άδεια «ασφαλούς διέλευσης» προκειμένου να φύγει στον Ισημερινό.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ο Τζούλιαν Ασάνζ, θα κάνει δήλωση μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο την Κυριακή στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, αν και δεν έχει καταστεί σαφές αν ο ιδρυτής του WikiLeaks θα διέτρεχε τον κίνδυνο σύλληψης εμφανιζόμενος αυτοπροσώπως έξω από το κτίριο. Αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ασάνζ από το Μάρτιο.

Η αντίδραση της Βρετανίας

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ισημερινού, η Βρετανία εξέφρασε ην απογοήτευσή της, υπογραμμίζοντας, παράλληλα πως «δεν θα αλλάξει τίποτε».

Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις ανέφερε χαρακτηριστικά πως «βάσει του βρετανικού νόμου ο Ασάνζ έχει εξαντλήσει όλα του τα δικαιώματα να ασκήσει έφεση και οι βρετανικές αρχές έχουν τη δεσμευτική υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία. Θα τιμήσουμε αυτή την υποχρέωση (...) Η απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού δεν θα αλλάξει τίποτε».

Επίσης, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks, ασφαλή έξοδο από τη χώρα, καθώς και ότι είναι αποφασισμένη να τον εκδώσει στη Σουηδία.

«Η απόφαση του Ισημερινού να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως ένα μέσον για να ξεφύγει από τη νομική διαδικασία», συνέχισε ο κ. Χέιγκ.

«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Ασάνζ να έχει ασφαλή έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε υπάρχει κάποια νομική βάση για μας για να το κάνουμε», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών , σημείωνοντας, παράλληλα πως «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αρχή του διπλωματικού ασύλου».

«Η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει ο Ασάνζ», κατέληξε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Η αντίδραση της Σουηδίας

Η Σουηδία απέρριψε «με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία» ότι το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας δεν θα διασφαλίσει στον Ασάνζ το δικαίωμα στην υπεράσπιση.

Οπως δήλωσε σήμερα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ μέσω Twitter, «το φερέγγυο δικαστικό και συνταγματικό μας σύστημα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. Απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία που υπονοεί το αντίθετο».

Παράλληλα, η Σουηδία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισημερινού στη Στοκχόλμη για να του ζητήσει εξηγήσεις για τις εν λόγω κατηγορίες που διατύπωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, Αντερς Γέρλε ανήγγειλε ότι «ο πρεσβευτής του Ισημερινού αναμένεται στο υπουργείο (Εξωτερικών) το συντομότερο δυνατό. Οι κατηγορίες που διατύπωσε (ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρδο Πατίνιο) είναι σοβαρές και είναι απαράδεκτο ο Ισημερινός να προσπαθεί να σταματήσει τη σουηδική δικαστική διαδικασία και την ευρωπαϊκή δικαστική συνεργασία».

Εκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για το θέμα

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OΕA), συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στην Ουάσιγκτον για να εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισημερινού και της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ