Ολο το παρασκήνιο και το ιστορικό της διαγραφής Νικολόπουλου από τον Σαμαρά - iefimerida.gr

Ολο το παρασκήνιο και το ιστορικό της διαγραφής Νικολόπουλου από τον Σαμαρά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε από την κοινoβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από μέλος του κόμματος τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο. Ηταν στην ουσία μια προαναγγελθείσα διαγραφή από τη στιγμή μάλιστα που ο βουλευτής συνέχιζε σε σχεδόν καθημερινή βάση να προβαίνει σε... εμπρηστικές δηλώσεις κατά της ηγεσίας του κόμματός του.Η αφορμή για τη διαγραφή ήταν ένα σχόλιο του βουλευτή στο twitter για την επαναδιαπραγμάτευση: «Εμφανές το στρατηγικό αδιέξοδο. Η σημασία της επαναδιαπραγμάτευσης «όνειρο ήταν», τη λησμονήσαμε. Ο λαός ξεπνεομένος τι να περιμένει; Την τροϊκανη επιείκια ή την τιμωρία;».

Από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον Βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο.

Παράλληλα, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή τον Βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε ελάχιστα λεπτά μετά τις 10.30 το πρωί, σχεδόν ταυτοχρόνως με την ανάρτηση του κ. Νικολόπουλου στο twitter του. Αμέσως κάλεσε στο γραφείο τους στενούς του συνεργάτες και τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του να διαγράψει τελικά τον βουλευτή τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και από μέλος του κόμματος.

«Δεν πάει άλλο», φέρεται να δήλωσε.

Κι όταν του επισημάνθηκε το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου και αυτός φέρεται να απάντησε: «Είναι μικρότερο το κακό από το να ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.»

Ολο το παρασκήνιο και το ιστορικό της διαγραφής Νικολόπουλου από τον Σαμαρά | iefimerida.gr 0

Το ιστορικό έως την οριστική ρηξη

Θέμα αρμοδιοτήτων ή φιλοδοξιών που δεν ικανοποιήθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά, σε συνδυασμό με τις αντοχές που απαιτούνται όταν διαπραγματεύεσαι με την Τρόικα οδήγησαν τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Νικολόπουλο εκτός κυβέρνησης στις 9 Ιουλίου.

Της παραίτησης Νικολόπουλου είχε προηγηθεί αποστολή επιστολών λίγο μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Δευτέρα πρωί ο κ. Νικολόπουλος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σε επιστολή με αποδέκτη τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τον κάλεσε στο Μαξίμου για να «τον βάλει στη θέση του.»

Ο βουλευτής Αχαΐας παίρνοντας το πρωθυπουργικό μήνυμα διέρρευσε στους δημοσιογράφους την επιστολή παραίτησής του στην οποία εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης να μην θέσει στη συνάντηση η με την τρόικα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα που θα έπρεπε- όπως τόνισε - να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.

Πάντως την Παρασκευή μετά τη συνάντηση με την Τρόικα , ο κ. Νικολόπουλος φαινόταν να έχει αποδεχτεί την απόφαση της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης .

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο κ. Νικολόπουλος έβαζε ανοιχτά θέμα πολιτικής διαφωνίας :

"Μετά την από 6.7.2012 συνάντησή μου (μετά του Υπουργού, Γιάννη Βρούτση) με την Τρόικα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης μας, διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη και οδύνη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ουδόλως προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, ούτε έστω σε κάποιες πτυχές τους. Αλλά και πως τα όσα προεκλογικά θέταμε ως κυρίαρχα ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς και όσα περιλαμβάνονται στην προγραμματική διακήρυξη που έφτιαξες με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, δεν αποτελούν πλέον ούτε τη δική μας πολιτική στρατηγική και τακτική", υποστηρίζει ο Νίκος Νικολόπουλος στην "άκρως εμπιστευτική" επιστολή με την οποία γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την παραίτησή του από την θέση του υφυπουργού Εργασίας.

"Αισθάνομαι ότι τα πράγματα παίρνουν εντελώς διαφορετική τροπή από αυτή που προεκλογικά σχεδιάσαμε και στηρίξαμε ενώπιον του λαού, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να παραστώ, αφενός αύριο και μεθαύριο στις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, αφετέρου εκ νέου στην συνάντηση με την Τρόικα, ενώ φυσικά μου είναι απολύτως αδύνατο να υποστηρίξω και να ψηφίσω νομοσχέδια που θα μεταβάλλουν επί τα χείρω τη ζωή των Ελλήνων, ειδικά στα πεδία των μισθών, των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, των προνοιακών και πολυτεκνικών επιδομάτων", επεσήμανε ο κ. Νικολόπουλος στην επιστολή που ενεχείρισε στον κ. Σαμαρά στις 8 Ιουλίου.

Αιχμηρός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε εις απάντησιν ότι «μόλις χθες ο κ. Νικολόπουλος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν είναι όλοι για τα δύσκολα» και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος , βουλευτής Καβάλας της ΝΔ αναλαμβάνει το πόστο του υφυπουργού εργασίας''.

Ο κ. Νικολόπουλος διαβεβαίωσε το πρώτο διάστημα μετά τη διαγραφή του ότι στηρίζει την κυβέρνηση αν και αντιλαμβάνεται ότι η παραίτησή του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και προσθέτει ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα της αντιπολίτευσης.

«Καταλαβαίνω ότι δημιουργώ πρόβλημα αλλά αν έμενα θα δημιουργούσα ακόμη μεγαλύτερα» – τόνιζε ο πρώην υφυπουργός - «Το γνωρίζω πως εάν καταψηφίσω τους νόμους της κυβέρνησης θα διαγραφώ». Παράλληλα έθεσε και ένα πρόβλημα το οποίο θα προκύψει άμεσα με την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. «Δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε για τη μετενέργεια μετά από 3 μήνες ενώ κάθε μέρα λήγουν ΣΣΕ. Τι θα έλεγα εγώ στη ΓΣΕΕ τώρα ειδικά που ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος;».

Οι τακτικές ενστάσεις του σε θέματα πολιτικής της κυβέρνησης πάγωσαν οριστικά τη σχέση του πρώην υφυπουργού με τη ΝΔ. Το σημερινό τουίτ με το οποίο ο κ. Νικολόπουλος αμφισβητεί συνολικά την στρατηγική του Πρωθυπουργού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

H κίνηση της διαγραφής όπως ήταν αναμενόμενο δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρώην υφυπουργό Εργασίας ο οποίος με ανακοίνωσή του επιτέθηκε κατά της ηγεσίας της ΝΔ ενώ κατήγγειλε στροφή του κόμματος από τις εξαγγελίες του λόγω της ανόδου του στην εξουσία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ