Θανάσιμες οι συνέπειες του άγχους και της κατάθλιψης σύμφωνα με νέα έρευνα - iefimerida.gr

Θανάσιμες οι συνέπειες του άγχους και της κατάθλιψης σύμφωνα με νέα έρευνα

Θανάσιμες οι συνέπειες του άγχους και της κατάθλιψης σύμφωνα με νέα έρευνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, το άγχος και η κατάθλιψη, ακόμα και σε μέτριο βαθμό, αυξάνουν τις πιθανότητες του ατόμο να πεθάνει πρόωρα.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Εμμανουήλ Σταματάκης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, δείχνει ότι όσο μεγαλώνει η ψυχολογική φόρτιση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να πεθάνει κανείς πιο νέος, με κύριο αίτιο καρδιαγγειακές νόσους.

Οι ερευνητές μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας τις περιπτώσεις 68.000 ασθενών άνω των 35 ετών, πολλοί από τους οποίους πέθαναν πρόωρα από διάφορες αιτίες, κυρίως όμως από καρδιά ή καρκίνο.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση δέκα προηγούμενων μελετών) έδειξε ότι το στρες αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία κατά 16% κατά μέσον όρο (ειδικά ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά είναι αυξημένος κατά 29%). Όταν τα ψυχολογικά προβλήματα είναι σοβαρότερα από απλό στρες, τότε ο γενικότερος κίνδυνος αυξάνεται έως 67%, ενώ ειδικότερα ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εμφανίζεται αυξημένος κατά 9% .

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους, όπως αύξηση των ορμονών του στρες, πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, ανθυγιεινό στιλ ζωής, αδιαφορία για τα συμπτώματα από δυσλειτουργίες της καρδιάς
Έως τώρα, είχε από πολλές έρευνες επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μεταξύ όσων έχουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, όμως η νέα αυτή μελέτη δείχνει με ακρίβει το μέγεθος του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το ποσοστό δεν είναι αμελητέο ακόμα και για όσους έχουν λιγότερο σοβαρό άγχος ή κατάθλιψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ