Σφοδρές αντιδράσεις στην Αίγυπτο για την καταδίκη του Μουμπάρακ - iefimerida.gr

Σφοδρές αντιδράσεις στην Αίγυπτο για την καταδίκη του Μουμπάρακ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε μέσα στο δικαστήριο του Καϊρου, όταν ο πρόεδρος ανέγνωσε την ετυμηγορία στην οποία το δικαστήριο καταδίκαζε σε ισόβια κάθειρξη τον έκπτωτο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ για το θάνατο τουλάχιστον 800 διαδηλωτών στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του 2011.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι το δικαστήριο διέταξε τη μεταφορά του Μουμπάρακ στη φυλακή Τόρα, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο Μουμπάρακ θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου επί σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία, άκουσε -πάνω στο φορείο- ανέκφραστος την ετυμηγορία. Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος ηγέτης αραβικής χώρας που δικάζεται και καταδικάζεται μετά την ανατροπή του από το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης.

«Άκυρη η απόφαση!", "Ο λαός θέλει την κάθαρση της δικαιοσύνης!», φώναζαν οργισμένοι οι δικηγόροι μετά την αθώωση των έξι αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνταν για συνέργεια στο θάνατο των διαδηλωτών και μετά την ανακοίνωση της παραγραφής των αδικημάτων για τους γιούς του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι δικάζονταν για διαφθορά.

Την ίδια στιγμή, έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν οργισμένοι διαδηλωτές οι οποίοι πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις. Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με άνδρες να έχουν πιαστεί στα χέρια κι έναν νέο άνδρα να έχει ματωμένο λαιμό.

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής είπαν αμέσως μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, πως φοβούνταν μήπως ο Μουμπάρακ και ο πρώην υπουργός του των Εσωτερικών ελ-Αντλι αθωωθούν ασκώντας έφεση κατά της απόφασης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υγεία του κ. Μουμπάρακ έχει παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση. «Η υγεία του Μουμπάρακ επιδεινώθηκε αιφνιδίως κατά τη μεταφορά του με ελικόπτερο στη φυλακή της Τόρα», στο νότιο Κάιρο, μετέδωσαν η τηλεόραση και το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ σύμφωνα με τα οποία ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου δέχεται ιατρική βοήθεια εντός του ελικοπτέρου.

Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτήρισαν «φάρσα» την ετυμηγορία στη δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ και ζήτησαν να διεξαχθεί νέα δίκη για τον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου και για τους άλλους κατηγορουμένους.

«Ο εισαγγελέας δεν εκπλήρωσε πλήρως το καθήκον του και δε συγκέντρωσε επαρκείς αποδείξεις για να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία των διαδηλωτών», τονίζει ο Μόρσι σε γραπτή δήλωσή του την οποία διάβασε ο επίσημος εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Γιάσερ Άλι.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, πρώτη πολιτική δύναμη της Αιγύπτου, απηύθυναν έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθώωση των έξι αξιωματούχων ασφαλείας στη δίκη για τη δολοφονία διαδηλωτών, στην οποία ο Μουμπάρακ καταδικάσθηκε σε ισόβια.

«Η απόφαση αυτή θέτει το ερώτημα: Ποιος σκότωσε τους μάρτυρες (διαδηλωτές) εφόσον οι επικεφαλής της αστυνομίας κρίθηκαν αθώοι;», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Από την πλευρά του, ο Άχμεντ Σαφίκ, πρώην πρωθυπουργός του Μουμπάρακ και αντίπαλος του Μόρσι στις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές» και ότι «η σημερινή απόφαση δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η ετυμηγορία ανακοινώνεται στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, των πρώτων που διεξάγονται μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι θα αντιμετωπίσει τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ, τον Αχμαντ Σαφίκ, στο δεύτερο γύρο στις 16 και 17 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ